Ankieta: Jacek Kaczmarski jest/był dla mnie...
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
autorytetem moralnym
6.67%
3 6.67%
idolem/wzorem do naśladowania
0%
0 0%
człowiekiem, którego poglądy wpływały (-ją) na mój światopogląd
33.33%
15 33.33%
poetą, którego wiersze po prostu są mi bliskie
57.78%
26 57.78%
symbolem buntu wobec demagogii i zepsucia politycznego
2.22%
1 2.22%
symbolem walki z komunizmem
0%
0 0%
Razem 45 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ankieta "twój system wartościowania JK"
Mam dla Was małą ankietę, którą chciałbym wykorzystać w penej pracy... ;o) Spróbujcie odpowiedzieć bez zastanowienia - pierwsze, co Wam przyjdzie na myśl. Dzięki!
Pozdr.!
(...) tutaj, z perspektywy szklanki wina, chleba
można bać się otchłani i tęsknić do nieba,
tutaj wszystko, co piękne, wszystko, co straszliwe,
bo żyje - przeżywane przez wszystko, co - żywe...
Odpowiedz
Rajdowiec - ta ankieta jest do kitu.
Równie dobrze można zaznaczyć wszystie odpowiedzi. W ten sposób nie będzie ona miarodajna. Czym na przykład różni się uznawanie kogoś za autorytet moralny a uznawaniem za wzór do naśladowania?
Odpowiedz
Spieszę, drogi Simonie, z wyjaśnieniem. Otóż dla mnie np. Marek Edelman nie jest autorytetem moralnym, ale wzorem do naśladowania - owszem (postawa podczas powstania w getcie). Jeśli chodzi o JK, to znam takich, dla których był autorytetem moralnym (ze względu na treści, jakie przekazywał), ale niekoniecznie wzorem do naśladowania (styl życia). Ot - taki zamysł tych odpowiedzi... Tak, czy inaczej, dzięki za rzeczową (no, prawie Wink ) krytykę.

Pozdr. Wink
Odpowiedz
Ależ krytyka nie była moim zamiarem!
Pisałem niejako z troską o przydatność tej ankiety do czegokolwiek. Skoro ma to być ankieta polegająca na wyborze JEDNEJ odpowiedzi - należy respondentom dać możliwośc jej wybrania. Tutaj ten wybór jest możliwy jedynie "technicznie", gdyż pewnie większosc z nas wybrałaby więcej niz jedną odpowiedź (albo nawet i wszystkie - jak ja). Dlatego nie wziąłem udziału w tak zredagownej ankiecie.

A na marginesie - skoro Edelman jest dla Ciebie wzorem, czemu nie jest autorytetem moralnym?
Odpowiedz
Określenie czegoś mianem "bycia do kitu" uważam za krytykę Wink A co do Edelmana - nie uważam, żeby była to tak wielka osobowość, jak choćby JP II, ML King, czy Dalaj Lama. Cenię tego człowieka, ale autorytetem moralnym są dla mnie ludzie znacznie odważniej prezentujący swoje poglądy (swoją drogą, szkoda, że Edelman nie wychodzi z nimi szerzej). Co do ankiety jeszcze - stąd była moja prośba - jak najszybciej zaznaczyć i wybrać tylko JEDNĄ odpowiedź. Uwierz mi - nie pisałem tych pytań "na odwal". Ich konstrukcja jest taka, jakiej potrzebuję Wink

Pozdr.!
Odpowiedz
Zobaczyłam ja i nie miałam bladego pojęci co zaznaczyć Wink
Odpowiedz
Różne odpowiedzi faktycznie się nie wykluczają, ale jednak przede wszystkim - Poetą był dla mnie (i tę opcję zaznaczyłam). Konsekwencją tego jest np. wpływ na mój światopogląd, choć na pewno nie na tyle duży i "wprost", bym mogła nazwać Kaczmarskiego "idolem" czy też nawet autorytetem. To, co tworzył, zachwyca mnie od dość dawna już, więc byłam/jestem też zafascynowana nim jako osobą (zwłaszcza, że biografie bardzo lubię), ale to nie jest równoznaczne z postrzeganiem go jako autorytet czy idola...
Odpowiedz
Cytat:Poetą, którego wiersze po prostu są mi bliskie
Bez wątpienia.

Pozdrawiam !
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
rajdowiec99 napisał(a):autorytetem moralnym są dla mnie ludzie znacznie odważniej prezentujący swoje poglądy
To brzmi jak dowcip... To można odważniej bronić/prezentować tego co najważniejsze niż czynił to Edelman?! Czy mówimy o tym samym Edelmanie, który walczył w najkoszmarniejszym (bo była to walka o godną śmierć - nie walka o wolność) bodajże w historii powstaniu?! :'
Odpowiedz
Simon! Mam na myśli dzień dzisiejszy!!! ("szkoda, że Edelman nie wycho[shadow=green]dzi[/shadow] z nimi szerzej".
Odpowiedz
rajdowiec99 napisał(a):Mam na myśli dzień dzisiejszy!!!
Aha, czyli to co robił "wczoraj" nie pozwala Ci uważać Go za autorytet moralny... Ciekawe podejście.
Ok, nie będę wyłuszczał powodów, dla których Edelman jest dla mnie autorytetem moralnym. Kto wie, czy nie największym (o ile to w ogóle można wartościować...)
Odpowiedz
Simon... W Twoim otoczeniu chyba rzadko możesz z kimś polemizować Big Grin To, co robił "wczoraj" pozwala go uznać za autorytet moralny, ale niektórzy nie muszą tego robić. My się musimy chyba na jakieś duże piwo umówić - byłoby ciekawie... Wink

Pozdr.!
Odpowiedz
wikipedia napisał(a):[Marek Edelman]Później działał w ROAD, Unii Demokratycznej, Unii Wolności, a obecnie jest członkiem Partii Demokratycznej.
Jeśli taki ktoś jest dla Ciebie, Imienniku, największym autorytetem - to powinszować. Może to i dobrze, że już nie nosisz kaganka oświaty...
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
rajdowiec99 napisał(a):To, co robił "wczoraj" pozwala go uznać za autorytet moralny, ale niektórzy nie muszą tego robić.
A pewnie - zwłaszcza w środowisku rydzykowych beretów. (Nie piję do Ciebie - konstatuje fakt).
Po prostu nie rozumiem logiki Twego wywodu: najpierw piszesz, że nie jest On dla Ciebie autorytetem, bo nie jest odważny w prezentacji swych poglądów (co uważam za piramidalna bzdurę), potem stwierdzasz, że owszem - Jego dokonania pozwalają Go uznać za takowy autorytet, ale nie musisz tego robić. Z tego wniosek, że jakieś inne przyczyny (nie - brak odwagi u Edelmana) nie pozwalają Ci na uznanie Go za autorytet moralny. Ale nie drążmy tego, i tak zboczyliśmy z tematu.
rajdowiec99 napisał(a):My się musimy chyba na jakieś duże piwo umówić - byłoby ciekawie...
Wyłącznie duże. Inaczej szkoda zachodu.
Szymon napisał(a):[Marek Edelman]Później działał w ROAD, Unii Demokratycznej, Unii Wolności, a obecnie jest członkiem Partii Demokratycznej.
A ten ciągle swoje. :rotfl:
Niechby sobi był i członkiem PPPP - Jego postawa i rola jaką odegrał "wczoraj" wystraczają mi w zupełności.
Odpowiedz
To miało na celu rozpoczęcie polemiki - zauważyłeś, jak zwiększyła się liczba głosujących? Big Grin A co do Edelmana, to natchnął mnie do tego ostatni program "Co z tą Polską", kiedy to pewien nordyckiej urody pan z LPR powiedział - "Pan Edelman, który UCHODZI za autorytet moralny". Lis na to: "On JEST autorytetem moralnym". Okazało się podatnym gruntem do rozmów Wink
A tak w ogóle, to chyba w to lato zahaczę o Wrocław - gdzie dają dobre piwo? Big Grin
Odpowiedz
rajdowiec99 napisał(a):To miało na celu rozpoczęcie polemiki - zauważyłeś, jak zwiększyła się liczba głosujących?
Skoro nie moge wziąc udziału w Twojej ankiecie - postanowiłem przysłużyć Ci sie inaczej Wink
rajdowiec99 napisał(a):pewien nordyckiej urody pan z LPR powiedział - "Pan Edelman, który UCHODZI za autorytet moralny". Lis na to: "On JEST autorytetem moralnym".
Nie jestem zdziwiony. Wszak to partia pełna radiomaryjnych kanalii.
rajdowiec99 napisał(a):A tak w ogóle, to chyba w to lato zahaczę o Wrocław - gdzie dają dobre piwo?
Z tym nie ma problemu, przez całą dobę.
Odpowiedz
Ja udział w ankiecie wziąłem i zdanie komentarza załączam, jeśli wolno:

Dla mnie JK nie był atorytetem moralnym/wzorem do naśladowania (zgadzam się z Simonem, że to to samo i nie pojmuję Twojej logiki, rajdowcu99), ale wiersze są najlepsze na świecie.
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Leszku - gwoli ścisłości - wzór do naśladowania nie musi być autorytetem moralnym. Czasem te dwa określenia się wykluczają, czasem - nie. Jednak przyznasz, że autorytet moralny ma znacznie większy "ciężar gatunkowy", niż wzór do naśladowania??? Wink
Odpowiedz
Dla mnie TWÓRCZOSĆ Kaczmarskiego jest "autorytetem morlanym" czego nie mogę pwoedzieć o Jacku (jego rozwiązłe życie nie jest dla mnie wzorem do naśladowania). Jednak zaznaczyłem "poetą, którego wiersze po prostu są mi bliskie".

Pozdrawiam i mam nadzieję, ze mój głos przyda sie na coś Wink

Tomek
Odpowiedz
Jak dla mnie -
przede wszystkim poetą(...). Ani autorytetem w takim znaczeniu, w jakim to rozumiesz, rajdowcu, ani specjalnie też wzorem do naśladowania JK dla mnie nie był i raczej też nie jest - choć wydaje mi się, że rozumiem różnicę - autorytet jako potencjalny wzór naśladowania w każdej(?) możliwej sytuacji, wzór myślenia (jakkolwiek by to nie brzmiało), może nawet - jesli to możliwe - odczuwania świata, w każdym razie, ktoś o ogromnym wpływie na moje życie, wyrocznia(?); natomiast wzór naśladowania to wzór właśnie "jedynie" naśladowania, czyli postępowania (czy tylko w jednej, konkretnej sytuacji, czy też zawsze?) w jakiś tam wyznaczony przez ten Wzór sposób. Dobrze zrozumiałem?
A poeta... O tak, wiele wierszy/piosenek świetnych i bliskich mi (mógłbym długo o tym pisać, ale brak czasu, niestety Smile ) inne mniej, innych w ogóle nie nazywałbym wierszami Wink , ale na szczęście nikną w tłumie tych ważniejszych Smile
Pozdrawiam
Odpowiedz
No ja też jestem najbliższa doskonałego poety, natomiast cała resztą dla mnie mogłaby sie odnosić tylko do części Jego twórczości (tzn. inna część o komunizmie, inna o zepsuciu itp.)
Kobieta to jedyna zdobycz, która zastawia sidła na myśliwego...
Odpowiedz
Chcialem napisac, ze jest autorytetem moralanym, ale stwierdzilem, ze to jednak nie to. Ostateczenie zaznaczylem moim zdaniem najbardziej neutralne "człowiekiem, którego poglądy wpływały (-ją) na mój światopogląd"
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Odpowiedz
Michale - znakomicie mnie rozgryzłeś! Wink Wiem np., że mój kumpel zaznaczyłby "wzór do naśladowania", bo nie tylko znał twórczość JK na pamięć, ale też (i tu uwaga - autentyk!) grał na tych samych strunach, nosił podobny zarost, a nawet... palił te same fajki, co Kaczmar (swojego czasu, były to Salemy Slims 100's - tak na marginesie Wink ). Dzięki wszystkim za aktywność!
Odpowiedz
rajdowiec99 napisał(a):Wiem np., że mój kumpel zaznaczyłby "wzór do naśladowania", bo nie tylko znał twórczość JK na pamięć, ale też (i tu uwaga - autentyk!) grał na tych samych strunach, nosił podobny zarost, a nawet... palił te same fajki, co Kaczmar
Ale kobiety miał inne, i alkohole też pewnie tańsze... Wink
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
misiek-st napisał(a):Ale kobiety miał inne, i alkohole też pewnie tańsze... Wink
Misiek - :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Odpowiedz
dla mnie,jesli miała bym możliwość pewnych modyfikacji w ankiecie, JK był: poetą - człowiekiem, który swoją twórczością wpływa na mój światopogląd

pozdrawiam
"Przed wszystkim cofaj się przezornie,
Nic nie jest tym, czym miało być.
Groźne - co zdaje się bezbronne,
Siła się umie w słabym skryć."
Odpowiedz
To jest właśnie spory minus ankiet. Odpowiedzi są z góry ustalone :'
Odp. która zaznaczyłem zmodyfikowałbym mniej więcej do takiej postaci: poetą, którego twórczość wpłynęła na mój światopogląd.

A tak w ogóle to mój pierwszy (poważny?) post na tym forum i normalnie jestem z niego dumny Big Grin
Odpowiedz
rajdowiec99 napisał(a):swojego czasu, były to Salemy Slims 100's - tak na marginesie
W jakim czasie???
Z tego co pamiętam, to Jacek palił Marlboro Lights Smile

Kuba
Odpowiedz
Palił Salemy w XXI wieku.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
rajdowiec99 napisał(a):były to Salemy Slims 100's
Hmm... a czemu akurat slims? Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości