Liczba postów: 207
Liczba wątków: 14
Reputacja:
0
To są "Mury '87". Ale w zupełności się z Tobą zgadzam, zawsze mam podobne wrażenie. Nawet się zastanawiam, czy to czasem nie było zamierzone złudzenie...?? Albo w "Balladzie pozytywnej", ale to już inne zjawisko: "Nikt mi nigdy teego nie da co mi moja buda da", a przy tym tempie w jakim to jest wykonywane słowa się zlewają i słychać "wóda" ;-)
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Liczba postów: 130
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
W calym utworze ani razu nie występuje wyraz "krew". Można powiedzieć że jest go pełno ale i zarazem ani trochę. W cytacie "Gdzie nawet skrawek nieba ziewa
Na widok tych [samych] - śmiertelnych ran?"pierwszym kojarzacym się wyrazem jest krew. Być może Mistrz celowo nie napisał ani razu tego słowa. Widok krwi, ludzikch zwlok, grobów mógłbyć czymś noralnym w tym czasie. Jaki sens byłby w zapisywaniu tego że na każdym kroku widzi się anonimową plamę krwi. Po skończonej walce opisanej w "Murach",jak i każdej walce, są straty w postaci ludzi. W tym wypadku zabitych na ulicach, chodnikach mogło byc wielu. Kamień tracił swój szary kolor, a przybierał barwe czerwoną od rozlewu krwi. Ludzie przyzwyczajeni do takiego widoku pogodzili się z tym. Nie zwracali na to uwagi i wtedy pojawia się On poeta, który odważył się ten codzienny świat opisać urzywając "czystych" słów(nieskalanych krwią).
A oto moim zdaniem fragment gdzie w pewnym sensie jest słowo -krew = er
Ot, co zostaje z wielkiej rzeki
Myśli, zapachów, głosów, barw:
W murach podwórka er zacieki,
W szczelinach warstwy martwych larw.
Co do
"We wklęsłym bruku tylko lśni
Wieczna bez dna kałuża - i"
może to "- i " (nie wiem jak to nazwać ) podczas śpiewu troche przeciągnięte zastepuje krew.
...wszyscy ujrzą grubą nić,
Ktoś ci założy ją na szyję
I może wtedy zaczniesz żyć.
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Dzięki za wyjaśnienie Witka! Muszę sie zgodzić z duchemx, że za każdym razem też dodaję "krwii". Nie wiem czemu...
[i]"...lecz las jest nasz i łąki też są nasze!"[/i]
Liczba postów: 206
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
a ja wiem czemu dodajesz, bo takie bylo zamierzenie autora, raz bo sie rymuje, dwa bo uklada sie ladnie w melodie, trzy pasuje do tresci, wszyscy tam wstawiaja krew
Liczba postów: 80
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Ja też dodaję,dla mnie jest krew oczywista i nie wiem czemu.
Liczba postów: 82
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Bardzo ciekawy zabieg ze strony Mistrza. Jako polonista wiedział, że pewne słowa (zwłaszcza przy rymach) ,,pasują do siebie" - w ten sposób powstają rymy banalne (jest to określenie jak najbardziej naukowe). Dlatego ,,wymknięcie się" ,,oczywistości" poprzez wstawienie ,,... - i - ..." jest zaskoczeniem i dlatego zwraca uwagę skłaniając do przemyśleń.
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Liczba postów: 63
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Przepraszam Witka ale myślę że:
A oto moim zdaniem fragment gdzie w pewnym sensie jest słowo -krew = er
Ot, co zostaje z wielkiej rzeki
Myśli, zapachów, głosów, barw:
W murach podwórka er zacieki,
W szczelinach warstwy martwych larw.
to troche przekombinowane
bo w o dniesienu do całej zwrotki to "er" to po prostu ery
nawet jeśli
"Pół wieku dni podobnych do kazdego dnia"
a co do duchx to psycholi jest więcej
pijmy krew!!!
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Liczba postów: 130
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Misiek za co chcesz przepraszać? Każdy ma prawo do własnego zdania i do krytyki innych jeżeli jest konieczna. Nie czuje się obrażonan ani nic więc przeprosiny nie są konieczne
...wszyscy ujrzą grubą nić,
Ktoś ci założy ją na szyję
I może wtedy zaczniesz żyć.