Liczba postów: 4,800
Liczba wątków: 90
Reputacja:
0
cześć,
piosenka podobno powstała w oparciu o "zasłyszaną anegdotę". Dla tych, co podobnie jak ja zastanawiali się, o co chodzi, załączam jedną (z wielu) wersję żartu:
Cytat:Jedzie rycerz i widzi, że koło zamku siedzi piękna królewna. Myśli sobie "Przejadę na koniu koło tej królewny, to ona powie: "Rycerzu, rycerzu, jakiś ty przystojny" a ja jej na to "Przystojny jak przystojny ale chętnie bym cię przeleciał". Rycerz pojechał wiec do królewny a ona nic... nawet go nie zauważyła. Ubrał się wiec rycerz w zbroje, najlepsza jaka miął i myśli sobie tak: "Przejadę na koniu koło tej królewny, to ona powie: "Rycerzu, rycerzu, jaką ty masz piękną zbroje" a ja jej na to "Zbroje jak zbroje ale chętnie bym cię przeleciał".
Rycerz przejechał wiec Koło królewny a ona...nic, znowu. Wnerwił się rycerz strasznie, wziął farbę i przemalował konia na zielono. No i tak sobie myśli "Przejadę na koniu koło tej królewny, to ona powie:"Rycerzu, rycerzu ale ty masz zielonego konia" a ja jej na to "Zielonego jak zielonego ale chętnie bym cię przeleciał".
Rycerz ruszył, zbliża się do królewny i widzi, że zwrócił na siebie jej uwagę. Jedzie, jedzie a królewna cały czas na niego patrzy... Podjechał wiec rycerz do samej królewny a ona mówi: "Rycerzu, rycerzu pewnie byś mnie chętnie przeleciał?" Rycerz: "Przeleciał, jak przeleciał, ale jakiego mam zielonego konia!"
don marcos
[ Dodano: 21 Kwiecień 2006, 01:31 ]
nawiasem mówiąc, na stronie jest wersja z czerwonym koniem, zaś na suplemencie - z zielonym.
Liczba postów: 1,284
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
To wiele wyjasnia.
"Gdy czasem ogarnia cię uczucie dziwnego przygnębienia - nie przejmuj się. Pewnie jesteś głodny."
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Marku - nieco się powtarzasz! Było już o tym na Forum - http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewt...ht=ballady pisał o tejże piosence obszernie pewien Świętej Pamięci Forumowicz.
Pozdrawiam serdecznie
[ Dodano: 21 Kwiecień 2006, 11:09 ]
O rany ! On żywie jeszcze ! Dycha ! Cztery dni temu się logował... :o
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Rzeczywiście. Ja wcześniej tego nie czytałem. No ale co ja mogę za to, że temat (ballady) niewiele zdradza? Przed wysłaniem sprawdziłem w wyszukiwarce "don pedro", ale żaden z tematów nie dotyczył tej piosenki, a w sumie było ich zbyt wiele, żeby wszystkie przeglądać (jak sie okazuje jest taki użytkownik)
marek
Reputacja:
0
MJ napisał(a):(jak sie okazuje jest taki użytkownik) Jest jaki użytkownik ? Taki co przegląda wszystkie tematy ? To chyba ktoś z Administracji  W każdym razie cieszę się, że mogłem pomóc.
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):Jest jaki użytkownik ? Taki co przegląda wszystkie tematy ? Dla jasności - jest ktos taki jak użytkownik "don pedro".  ly:
Reputacja:
0
Rozumiem ! Należało w wyszukiwarce wpisać "Hidalgu"
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
jak sie okazuje, prawdziwa historia Don Perdo i Inez skonczyła się mniej wesoło:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_I_%28kr%C3%B3l_Portugalii%29">http://pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_I_%2 ... tugalii%29</a><!-- m -->
Nagranie "Ballady" znajdujące się na Suplemencie (które jest zresztą jedynym istniejącym nagraniem) jest dziełem Krzysztofa Nowaka. W oryginalnym brzmieniu, tj nie przyciętym do potrzeb edycji CD słychać jeszcze jak po piosence JK mówi - "Taki byłem mądry (to z przekąsem - K.). Oczywiście koń powinien być czerwony, ale ja byłem zbyt młody i nieśmiały".
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Ale i tak jak to u Kaczmarskiego zwykle bywa wszystko sprowadza siê do kontaktów damsko mêskich: "Ja krzyczê nie przestaj±c gnaæ, tak, ale ja, chcê z to b± spaæ". Tak przy okazji jedna z moich ulubionych piosenek, a posiadam wersjê z koniem czerwonym, w wykonaniu Jacka. Mam farta, czy¿ nie?
" Ca³e ¿ycie z sensem krzyczê, ca³e ¿ycie, niech pokrzyczê jeszcze przez te krótk± chwilê. " J.K. "Ze sceny"
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Zamiast się chwalić tą wersją podzieliłbyś się...
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Gitarex napisał(a):a posiadam wersję z koniem czerwonym, w wykonaniu Jacka. Ciekawostka. To nagranie masz z jakeigoś koncertu, czy jak..?
Reputacja:
0
Ciekawostka. To nagranie masz z jakiego¶ koncertu, czy jak..?
Tak, tylko nie powiem Ci z jakiego, poniewa¿ z racji mojego m³odego wieku, nigdy nie s³ysza³em Kaczmarskiego na ¿ywo, kupi³em p³ytê kaczmarskiego ( oczywi¶cie pirack±) na targu u rosjan. Generalnie zawiera ona tak sensacyjne nagrania, ¿e sam by³em zdziwiony. Jako¶æ nagrania jest fatalna, ale zawsze szpan. :
[ Dodano: 1 Grudzieñ 2006, 22:01 ]
pkosela napisał(a):Zamiast siê chwaliæ t± wersj± podzieli³by¶ siê Niestety nie mogê, p³yta kaput, jak to zwykle u ruskich. Ale wersja z czerwonym koniem istnia³a na bank. Dam sobie rêkê odci±æ.
" Ca³e ¿ycie z sensem krzyczê, ca³e ¿ycie, niech pokrzyczê jeszcze przez te krótk± chwilê. " J.K. "Ze sceny"
Liczba postów: 3,606
Liczba wątków: 167
Reputacja:
0
Gitarex napisał(a):kupiłem płytę kaczmarskiego ( oczywiście piracką) na targu u rosjan Ciekawe... ciekawe...
Gitarex napisał(a):zawiera ona tak sensacyjne nagrania, że sam byłem zdziwiony ... których już nie masz, bo:
Gitarex napisał(a):płyta kaput ? (dodałem, bo to pytanie jest...)
[size=85][color=darkgrey][i]Jak jest tylko śmiesznie – może być niewesoło[/i]
Edward Dziewoński[/color][/size]
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
To może napisz jakie nagrania zawierała owa płyta i co się konkretnie z nią stało ?? Czy to była płytka piracko tłoczona, czy wypalana??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
1
Gitarex napisał(a):Ale wersja z czerwonym koniem istniała na bank. Dam sobie rękę odciąć. Nie szkoda Ci ręki?
Gitarexie sądzę że albo mylisz się albo nas oszukujesz. Nie możesz mieć nagrania z wersją "czerwoną" w wykonaniu JK ponieważ ona nie istnieje.
Reputacja:
1
Poza tym, nie wydaje mi się, aby Ci Twoi "ruscy" sprzedawali jakąś chałupniczą płytę Kaczmarskiego.
Tak mogło by być jakieś conajmniej 16 lat temu (chociaż też na pewno nie sprzedawali by tego "ruscy" :rotfl: ) ..., ale wtedy użytkownik Gitarex był zdaje się co najwyżej w planach.
Tam - Apokalipsa,
Nieuchronny kres.
Tu - nie grozi nic nam,
Tu - niezmiennie jest...
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Gitarex napisał(a):jak to zwykle u ruskich Błądzisz, Gitareksie, błądzisz! Mam parę płyt kupionych w Rosji i wszystkie są tak samo świetne, jak te kupowane na Zachodzie. Więc z łaski swojej i z racji swojego młodego wieku nie generalizuj lub - jakby może wyraził się Krasny - nie pierdol.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Jakby może się wyraził Kraśny?
Reputacja:
0
Cytat:prdolisz
Cytat:No ja pierdolę!
A więcej mi się nie chciało szukać.
Rozumisz teraz?
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
Oj Krasny, Krasny...
Reputacja:
0
No to na mnie nakrzyczeli¶cie. Ale muszê siê uderzyæ w pier¶. Zaczynam od pocz±tku. Po pierwsze p³yta zawiera³a naprawdê nagrania kaczmarskiego. Ale pêk³a w napêdzie u mnie (nie jestem informatykiem, nie wiem czemu). Okaza³o siê, ¿e mój mentor, je¿eli chodzi o kaczmarskiego, mój dziadek, ma to nagranie. Tyle, ¿e kaczmarski w jednym z wersów PRZEJÊZYCZA SIÊ i wychodzi co¶ w rodzaju "czeriony". Ale ja wzi±³em to za dobr± kartê. Szkoda, ¿e wywo³a³em tak± sensacjê i ¿e dyskusja zb³±dzi³a, podobnie jak ja.
Ps. Mea kulpa, mea kulpa, i tak dalej.
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Gitarex napisał(a):Po pierwsze płyta zawierała naprawdę nagrania kaczmarskiego. Ale pękła w napędzie u mnie (nie jestem informatykiem, nie wiem czemu). To normalka w ruskich piratach. One często eksplodowały pod wpływem wysokich obrotów napędów CD. Były z marnego tworzywa. Znam wiele takich wypadków, często odłamki płyty niszczyły napęd w kompie.
Gitarex napisał(a):Okazało się, że mój mentor, jeżeli chodzi o kaczmarskiego, mój dziadek, ma to nagranie. Zdobądź je i pozdrów dziadka!
Gitarex napisał(a):Tyle, że kaczmarski w jednym z wersów PRZEJĘZYCZA SIĘ i wychodzi coś w rodzaju "czeriony". Ale ja wziąłem to za dobrą kartę. Szkoda, że wywołałem taką sensację i że dyskusja zbłądziła, podobnie jak ja. Bardzo dobrze zrobiłeś! Każde nagranie jest ważne, a zwłaszcza tak unikalnych piosenek.
Gitarex napisał(a):Mea kulpa, mea kulpa, i tak dalej. Nie Twoja kulpa, ale niedowiarków wątpiących w szczerośc Twych słów...
[ Dodano: 2 Grudzień 2006, 23:34 ]
A tak przy okazji, skąd dokładnie jesteś z lubuskiego ??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Chopaku, nic się nie stało. :piwko:
Reputacja:
0
Nic się nie stało... ale jak nie zdobędziesz tego nagrania, to wiesz...
|