Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Impresja
jesteśmy pigmentowo mali

pod niebieskim niebem
szukamy niebieskiej pary oczu
jakby nam było mało błękitu

a przecież jesteśmy
zbyt tęczówkowi
na jednoznaczność

nic tylko pędzel załamać
i farbę zdjąć spod paznokci

bo dziś mało kto maluje

- dziś impresjoniści całują
tylko z zamkniętymi oczami
Odpowiedz
Znów ładnie.
Malarsko, plastycznie....tak, jak lubię.
Dziękuję Księżniczko.
Maciek
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
ciesze się że się podoba to moje ostatnie dziecie Wink mimo że albinotyczne poetycko Smile )

Pozdrawiam
Agata
Odpowiedz
Luthien Alcarin napisał(a):a przecież jesteśmy
zbyt tęczówkowi
na jednoznaczność
kojarzy mi się to z poezją lingwistyczną. Dobrze się kojarzy? Wink
Odpowiedz
A dla mnie wiersz miałby sens gdyby dwa ostatnie wersy brzmiały tak:

dziś tylko impresjoniści całują
z zamkniętymi oczami

Smile
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Hm, a może to miało mieć sens taki, że impresjoniści, nie chcąc widzieć "szarego świata", zamykają oczy, przenosząc się w wyobrażony piękny świat barw? Tongue
Inteligencja, do jasnej cholery, jest fuckin' sexy! - Maciek Maleńczuk
Odpowiedz
A co, kiedyś całowali z otwartymi :rotfl: ?
Każdej córce matka powtarza (albo powinna!): nie wierz mężczyźnie, który całuje się z Tobą mając otwarte oczy Wink.
W kontekście tego wersu: "bo dziś mało kto maluje" owi impresjoniści pozostają wg mnie w opozycji do owych "małoktórych". I wtedy układa się to w logiczną całość. No ale że w poezji logika jest chyba ostatnią potrzebną rzeczą to wcale się nie upieram Wink . Być może jest tak jak Ty mówisz Smile .
Odpowiedz
hej- dziś mało kto maluje wiec mało jest impresjonistów, a Ci którzy są takze nie sa wpełni artstami bo zamykają oczy-piekno chwili mogą uchwycic tylko w wąłsnej wyobrazni-anie rzeczywistosci i w zwiazku ztym tak naparwde nie potrafią malowac Wink to tak pokrętnie i na szybko- a teraz oficjalne dobranoc Wink

POzdrawiam
Agata
Odpowiedz
W takim razie ten ostatni wers nie jest zbyt fortunny bo powszechnie obowiązujące skojarzenie jest inne. Gdyby było: impresjoniści malują tylko z zamkniętymi oczami, to w pełni bym się z Tobą zgodził. To całowanie prowadzi na manowce...
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):nie wierz mężczyźnie, który całuje się z Tobą mając otwarte oczy
musiałem się o off-top pokusić Smile) a skąd dziewczyna wie czy chłopak ma otwarte oczy, skoro ona też ma zamknięte? Tongue no chyba, że to nie działa w dwie strony idziewczyny mogą mieć otwarte

koniec off-topu
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):idziewczyny mogą mieć otwarte
Z moich obserwacji wynika, że to się niemal nigdy nie zdarza Wink A zatem pytanie jest jak najbardziej zasadne - skąd ona ma wiedzieć, że on ma zamknięte oczy, Lodbroku ?
Zresztą mniejsza o to Smile Wiersz mnie jakoś nie przekonuje. "Tęczowkowo" moim zdaniem brzmi nieco niezręcznie, a w kwestii zakończenia zgadzam się z Lodbrokiem.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):A zatem pytanie jest jak najbardziej zasadne - skąd ona ma wiedzieć, że on ma zamknięte oczy, Lodbroku ?
Przecież przez moment może podejrzeć Big Grin Może spod przymrużonych powiek zrobić to w taki sposób, że on się nawet nie zorientuje, że jest sprawdzany. Szczególarze z Was panowie Smile ! Czyżbyście mieli coś na sumieniu w tym względzie :rotfl: ?
Odpowiedz
Ja zamykam ze względów praktycznych - od patrzenia na tak małą odległość powiększa się wada wzroku Wink :]
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Przecież przez moment może podejrzeć
no to można mi wierzyć :rotfl:
lodbrok napisał(a):Może spod przymrużonych powiek zrobić to w taki sposób, że on się nawet nie zorientuje, że jest sprawdzany.
i vice versa Smile
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Przecież przez moment może podejrzeć
Gorzej, kiedy oboje tak sobie "podejrzą" w jednej chwili Smile)
Inteligencja, do jasnej cholery, jest fuckin' sexy! - Maciek Maleńczuk
Odpowiedz
Szymon napisał(a):skąd ona ma wiedzieć, że on ma zamknięte oczy
wie, Szymonie. :]
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
co do wiersza; tym razem ne zmieniam i twardo obstawiam przy swoim Smile co do podgladania jedno jest pewne : musi być ciekawe skoro taka dyskusje wywołuje Tongue

POzdrawiam
Agata
Odpowiedz
Luthien Alcarin napisał(a):co do wiersza; tym razem ne zmieniam i twardo obstawiam przy swoim
Luthien, Ty nigdy nie zmieniasz Big Grin . Przynajmniej puenty Wink
Odpowiedz
serio? tzn zmieniam, ale moze akurat na tym serwisiejeszcze na tyle mnie nikt nie zmolestował zebym swoje zdanie zmieniła Wink ot co (kurcze teraz po komentarzy lordbroka hipokryzja cieknie mi nosem... paskudnie Wink )
Odpowiedz
Luthien Alcarin napisał(a):(kurcze teraz po komentarzy lordbroka hipokryzja cieknie mi nosem... paskudnie Wink)
:o
Ale to, że Forum na Tej Stronie nazywasz "tym serwisemjeszcze" to już zakrawa na herezję, Agato Wink

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Luthien Alcarin napisał(a):ale moze akurat na tym serwisiejeszcze na tyle mnie nikt nie zmolestował zebym swoje zdanie zmieniła Wink
Ja od molestowania jestem jak najdalej bo z tego to tylko kłopoty mogą być Big Grin . Natomiast trudno przekonywać twórcę do zmiany zdania jeśli on jest absolutnie pewny swojego. W tej sytuacji pozostaje tylko gwałt :rotfl: .
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):W tej sytuacji pozostaje tylko gwałt
Z zamkniętymi czy też z otwartymi oczami ?? Wink
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
o matko-z facetami to tak zawsze Wink
wychodze na zadufaną i natchniona (błagam niech ktoś zaprzeczy chociazby z przyzwoitosci: D ) a serio, to akurat ta wypocina wydaje mi się niezła i będzie się wydawać do napisania nastepnych pieciu ktore wyprą obecnego lidera prosto do lamusa Big Grin a wiec do ewetualnej nieciekawosci utowru moge się przyznać za miesiac (najwczensiej Tongue )
Odpowiedz
Luthien Alcarin napisał(a):a serio, to akurat ta wypocina wydaje mi się niezła i będzie się wydawać do napisania nastepnych pieciu ktore wyprą obecnego lidera prosto do lamusa
Bo utwór jest niezły. Z wyjątkiem puenty Big Grin . Zadufana Luthien to Ty nie jesteś na pewno, ale natchniona jak najbardziej Wink .
Odpowiedz
Jan Sztaudynger

Całując krakowiankę

Spuść, miła, powieki,
Patrzą na nas wieki.
śni inny byt jurajski gad
Odpowiedz