Liczba postów: 339
Liczba wątków: 65
Reputacja:
0
jesteśmy pigmentowo mali
pod niebieskim niebem
szukamy niebieskiej pary oczu
jakby nam było mało błękitu
a przecież jesteśmy
zbyt tęczówkowi
na jednoznaczność
nic tylko pędzel załamać
i farbę zdjąć spod paznokci
bo dziś mało kto maluje
- dziś impresjoniści całują
tylko z zamkniętymi oczami
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Znów ładnie.
Malarsko, plastycznie....tak, jak lubię.
Dziękuję Księżniczko.
Maciek
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
ciesze się że się podoba to moje ostatnie dziecie  mimo że albinotyczne poetycko  )
Pozdrawiam
Agata
Liczba postów: 858
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Luthien Alcarin napisał(a):a przecież jesteśmy
zbyt tęczówkowi
na jednoznaczność kojarzy mi się to z poezją lingwistyczną. Dobrze się kojarzy?
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
A dla mnie wiersz miałby sens gdyby dwa ostatnie wersy brzmiały tak:
dziś tylko impresjoniści całują
z zamkniętymi oczami
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 83
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Hm, a może to miało mieć sens taki, że impresjoniści, nie chcąc widzieć "szarego świata", zamykają oczy, przenosząc się w wyobrażony piękny świat barw?
Inteligencja, do jasnej cholery, jest fuckin' sexy! - Maciek Maleńczuk
Reputacja:
0
A co, kiedyś całowali z otwartymi :rotfl: ?
Każdej córce matka powtarza (albo powinna!): nie wierz mężczyźnie, który całuje się z Tobą mając otwarte oczy  .
W kontekście tego wersu: "bo dziś mało kto maluje" owi impresjoniści pozostają wg mnie w opozycji do owych "małoktórych". I wtedy układa się to w logiczną całość. No ale że w poezji logika jest chyba ostatnią potrzebną rzeczą to wcale się nie upieram  . Być może jest tak jak Ty mówisz  .
Reputacja:
0
hej- dziś mało kto maluje wiec mało jest impresjonistów, a Ci którzy są takze nie sa wpełni artstami bo zamykają oczy-piekno chwili mogą uchwycic tylko w wąłsnej wyobrazni-anie rzeczywistosci i w zwiazku ztym tak naparwde nie potrafią malowac  to tak pokrętnie i na szybko- a teraz oficjalne dobranoc
POzdrawiam
Agata
Reputacja:
0
W takim razie ten ostatni wers nie jest zbyt fortunny bo powszechnie obowiązujące skojarzenie jest inne. Gdyby było: impresjoniści malują tylko z zamkniętymi oczami, to w pełni bym się z Tobą zgodził. To całowanie prowadzi na manowce...
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):nie wierz mężczyźnie, który całuje się z Tobą mając otwarte oczy musiałem się o off-top pokusić  ) a skąd dziewczyna wie czy chłopak ma otwarte oczy, skoro ona też ma zamknięte?  no chyba, że to nie działa w dwie strony idziewczyny mogą mieć otwarte
koniec off-topu
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
mejdejo napisał(a):idziewczyny mogą mieć otwarte Z moich obserwacji wynika, że to się niemal nigdy nie zdarza  A zatem pytanie jest jak najbardziej zasadne - skąd ona ma wiedzieć, że on ma zamknięte oczy, Lodbroku ?
Zresztą mniejsza o to  Wiersz mnie jakoś nie przekonuje. "Tęczowkowo" moim zdaniem brzmi nieco niezręcznie, a w kwestii zakończenia zgadzam się z Lodbrokiem.
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):A zatem pytanie jest jak najbardziej zasadne - skąd ona ma wiedzieć, że on ma zamknięte oczy, Lodbroku ? Przecież przez moment może podejrzeć  Może spod przymrużonych powiek zrobić to w taki sposób, że on się nawet nie zorientuje, że jest sprawdzany. Szczególarze z Was panowie  ! Czyżbyście mieli coś na sumieniu w tym względzie :rotfl: ?
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Ja zamykam ze względów praktycznych - od patrzenia na tak małą odległość powiększa się wada wzroku  :]
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Przecież przez moment może podejrzeć no to można mi wierzyć :rotfl:
lodbrok napisał(a):Może spod przymrużonych powiek zrobić to w taki sposób, że on się nawet nie zorientuje, że jest sprawdzany. i vice versa
Liczba postów: 83
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Przecież przez moment może podejrzeć Gorzej, kiedy oboje tak sobie "podejrzą" w jednej chwili  )
Inteligencja, do jasnej cholery, jest fuckin' sexy! - Maciek Maleńczuk
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Szymon napisał(a):skąd ona ma wiedzieć, że on ma zamknięte oczy wie, Szymonie. :]
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
0
co do wiersza; tym razem ne zmieniam i twardo obstawiam przy swoim  co do podgladania jedno jest pewne : musi być ciekawe skoro taka dyskusje wywołuje
POzdrawiam
Agata
Reputacja:
0
Luthien Alcarin napisał(a):co do wiersza; tym razem ne zmieniam i twardo obstawiam przy swoim Luthien, Ty nigdy nie zmieniasz  . Przynajmniej puenty
Reputacja:
0
serio? tzn zmieniam, ale moze akurat na tym serwisiejeszcze na tyle mnie nikt nie zmolestował zebym swoje zdanie zmieniła  ot co (kurcze teraz po komentarzy lordbroka hipokryzja cieknie mi nosem... paskudnie  )
Reputacja:
0
Luthien Alcarin napisał(a):(kurcze teraz po komentarzy lordbroka hipokryzja cieknie mi nosem... paskudnie ) :o
Ale to, że Forum na Tej Stronie nazywasz "tym serwisemjeszcze" to już zakrawa na herezję, Agato
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
Luthien Alcarin napisał(a):ale moze akurat na tym serwisiejeszcze na tyle mnie nikt nie zmolestował zebym swoje zdanie zmieniła  Ja od molestowania jestem jak najdalej bo z tego to tylko kłopoty mogą być  . Natomiast trudno przekonywać twórcę do zmiany zdania jeśli on jest absolutnie pewny swojego. W tej sytuacji pozostaje tylko gwałt :rotfl: .
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):W tej sytuacji pozostaje tylko gwałt Z zamkniętymi czy też z otwartymi oczami ??
[b][i]
[/i][/b]
JK
Reputacja:
0
o matko-z facetami to tak zawsze 
wychodze na zadufaną i natchniona (błagam niech ktoś zaprzeczy chociazby z przyzwoitosci: D ) a serio, to akurat ta wypocina wydaje mi się niezła i będzie się wydawać do napisania nastepnych pieciu ktore wyprą obecnego lidera prosto do lamusa  a wiec do ewetualnej nieciekawosci utowru moge się przyznać za miesiac (najwczensiej  )
Reputacja:
0
Luthien Alcarin napisał(a):a serio, to akurat ta wypocina wydaje mi się niezła i będzie się wydawać do napisania nastepnych pieciu ktore wyprą obecnego lidera prosto do lamusa Bo utwór jest niezły. Z wyjątkiem puenty  . Zadufana Luthien to Ty nie jesteś na pewno, ale natchniona jak najbardziej  .
Liczba postów: 1,367
Liczba wątków: 23
Reputacja:
0
Jan Sztaudynger
Całując krakowiankę
Spuść, miła, powieki,
Patrzą na nas wieki.
śni inny byt jurajski gad
|