Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teksty JK a nowomowa.
Cześć!
Mam pytanie - przygotowuję się właśnie na finał OLiJP i teraz m.in. zajmuję się zagadnieniem języka propagandy politycznej, m.in. partyjną "nowomową" z okresu (umownie rzecz ujmując) '45 - '89. Czy moglibyście mi pomóc wskazać te utwory Jacka, które w jakiś sposób nawiązują do nowomowy, np.: parodia, stylizacja etc.?. Chodzi mi przy tym o całe utwory, bądź większe fragmenty, najlepiej stylizowane (mniejsza w jakim celu) na nowomowę (mam wrażenie, że takim utworem jest "Meldunek"), a nie tylko cytujące w jakimś momencie pojedyńcze hasło, slogan itp. (jak np. w "Balladzie o okrzykach" - aczkolwiek jak znajdziecie taki utwór to też prosiłbym o podanie tytułu). Bardzo proszę o pomoc, bo nie znam wszystkich tekstów JK i niestety nie mam teraz możliwości (czas), żeby bez "klucza" przedzierać się przez nie w poszukiwaniu takich nawiązań...Smile
Pozdrawiam serdecznie i będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
MM

PS: O - na przykład "Dwie rozmowy z Kremlem" zawierają fragment "nowomowny"... Szkoda tylko, że nie ma tam więcej po polskuSmile
Odpowiedz
Korespondencja Klasowa?
Odpowiedz
Myslę że możesz spojrzeć na "Nie lubię","Opowieść pewnego emigranta", "Zbiorczą odpowiedź na listy z kraju...". Na początek tyle, bo jutro mam dwa koła i muszę się zacząć uczyć Smile Kiedyś sam się bawiłem w OLiJP także wiem co to znaczy zostać na lodzie z trudnym tematem. jakbyś nie mógł dotrzec do tekstów zapraszam na priv.
"Życie to wernisarz pełen gości, którym brakuje smaku" W. Łysiak
Odpowiedz
Z drugiej strony to "Świadectwo" Smile
Odpowiedz
Marsz intelektualistów, Wywiad z emerytem, Ballada o spotkaniu.

KN.
Odpowiedz
Odpowiedź na ankietę - Twój system wartości.
Przecież wrócę i ja...
Odpowiedz
Dziękuję wszystkim - jadę już dzisiaj na ten OLiJP, ale temat wciąż otwarty Smile - "Pomógł" przydzielę po dłuższym zastanowieniu (za parę dni) - wówczas okaże się jasno, kto mnie "ratował a kto chciał mnie wciągnąć w topiel" Wink .
Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
JacekP napisał(a):Odpowiedź na ankietę - Twój system wartości.
Tam raczej nie ma nowomowy politycznej...
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości