03-14-2006, 10:31 PM
Zainspirowany tematem o prozie Wołodi W. i jakże ogromnym zainteresowaniem :' pomyślałem, że warto by pogadać trochę o książkach Okudżawy. Myślę, że to co napisał jest warte przeczytania i rozmowy na ten temat. Jego proza ma coś w sobie z tego łagodnego klimatu piosenek, jakiejś metafizyczności wspomnień i tego co minęło bezpowrotnie w życiu człowieka, ale także w kulturze narodu.
Osobiście przeczytałem: Jeszce pożyjesz, Dziewczyna moich marzeń - z osobistej prozy wspomnieniowej wojennej i powojennej, a z powieści w klimacie piosenki Aleksander Siergiejewicz Puszkin: Wędrówki dyletantów, Merci, czyli przypadki Szypowa( z Lwem Tołstojem w tle), Nieszczęsny Awrosimow (proces dekabrystów), Spotkanie z Bonapartem.
Nie mogę napisać, którą najbardziej lubię, bo każda ma swój urok i każdą czyta się inaczej
Zastanawiam się jak porównać prozę JK i BO. Czekam na ciekawą, luźną dyskusję.
Pozdrawiam
Paweł
Osobiście przeczytałem: Jeszce pożyjesz, Dziewczyna moich marzeń - z osobistej prozy wspomnieniowej wojennej i powojennej, a z powieści w klimacie piosenki Aleksander Siergiejewicz Puszkin: Wędrówki dyletantów, Merci, czyli przypadki Szypowa( z Lwem Tołstojem w tle), Nieszczęsny Awrosimow (proces dekabrystów), Spotkanie z Bonapartem.
Nie mogę napisać, którą najbardziej lubię, bo każda ma swój urok i każdą czyta się inaczej
Zastanawiam się jak porównać prozę JK i BO. Czekam na ciekawą, luźną dyskusję.
Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.