Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"W baśniach śpią prawdziwe dzieje, woda życia nie istni
Szymon napisał(a):Zrozumiałem. Na interpretację tekstu to z pewnością rzutować nie może. A swoją drogą nie było to jednak takie oczywiste. Przyznasz, KN., że jeśli się nie wiedziało, że chodzi o jedną z córek Pani Alicji Delgas (chyba, że znowu pojąłem rzecz całą opacznie) - to można było to tak odczytać.
Masz rację oczywiście.

KN.
Odpowiedz
Zbigniew napisał(a):Wracając do tematu, zawsze utożsamiałem Wodę Życia, ze zbawieniem, życiem wiecznym, Bogiem. Jeśli moja interpretacja jest błędna, to czym konkretniej jest Woda Życia? Czym jest ten cel, do którego warto dążyć chociaż może być nieosiągalny?
A czy nie jest czasem rzeczona Woda Życia po prostu Jego Sensem, którego wszyscy z mniejszym lub większym powodzeniem (acz suma sumarum bezskutecznie) poszukują ? I czy z niemożności odnalezienia tegoż nie wynika znany chyba wszystkim "ból istnienia", a także brak możliwości precyzyjnego zdefiniowana wyżej wzmiankowanej Wody Życia ?

Pozdrawiam serdecznie

[ Dodano: 13 Marzec 2006, 13:26 ]
KN. napisał(a):Masz rację oczywiście.
KN. przyznał mi rację na Forum ! :o Nieufnie, lecz szczerze dziękuję Ci za to, KN.ie Smile
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):siłą rzeczy trzeba się do tego kontekstu kiedyś odwołać i zrobić coś co wg Ciebie jest "spłyceniem"..
Nawet nie wiedziałam, że postawiłam tak kontrowersyjną tezę :rotfl: Ale nie chce mi się już jej dalej tłumaczyć. :]
pozdrawiam
a
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
adme napisał(a):Nawet nie wiedziałam, że postawiłam tak kontrowersyjną tezę
kontrowersyjna, nie kontrowersyjna. Ty zakładasz, że sprowadzanie poezji do polityki to jej spłycanie. Ja staram się zwrócić uwagę na to, że każdy utwór ma swój kontekst i w jakimś celu był pisany i tak się złożyło, że niektóre w celach politycznych. Nie staram się interpretowac wyłącznie na poziomie politycznym każdego wiersza JK, ale staram się dowiedzieć jaka była pierwotna rola poszczególnych wierszy, nawet jeżeli miałbym go przez to spłycić Wink no ale dobra kończymy z tą tezą, bo jak to mówią de gustibus non est disputandum
Odpowiedz
mejdejo napisał(a):Ty zakładasz, że sprowadzanie poezji do polityki to jej spłycanie. Ja staram się zwrócić uwagę na to, że każdy utwór ma swój kontekst i w jakimś celu był pisany i tak się złożyło, że niektóre w celach politycznych.
Ale moim zdaniem to sięnie wyklucza. Fin.
pozdrawiam nieustająco serdecznie
a
Odpowiedz
Chcesz powiedzieć, że już same w sobie są wystarczająco płytkie? Wink

[ Dodano: 10 Kwiecień 2006, 23:48 ]
(2 zmiany - dbam o precyzję wywodu Wink )
Odpowiedz
Michal napisał(a):Chcesz powiedzieć, że już same w sobie są wystarczająco płytkie?
To było do mnie? Jak możesz! :lol:
pozdrawiam
a

ps. gratuluję, szkoda że tu nie mogę zobaczyć historii edycji żeby poznać wersje mniej precyzyjne... :Smile
Odpowiedz
adme napisał(a):To było do mnie? Jak możesz! :lol:
Owszem, do Ciebie - nie rozumiem ni w ząb Twojego uzasadnienia, że "to się nie wyklucza" Smile
Szkoda, że Cię już nie ma na forum, może byś odpowiedziała Smile
Odpowiedz
Jeśli ktoś zbiera kolekcję książek z GW, to w "Baśniach Braci Grimm" jest "Bajka o głupim Jasiu"

Pozdrawiam
Odpowiedz
Witam (mój pierwszy post). I przepraszam za odgrzewanie tematu.

Chciałem tylko dodać, że ta piosenka zawsze kojarzyła mi się z legendą o św. Graalu - woda życia jest takim świętym Graalem - czymś, czego się szuka, żeby życie miało sens, choć nie do końca wiadomo co to, ani co z tym zrobić.
Odpowiedz
Witaj!
I nie przepraszaj - może dzięki temu twórczość JK znów zdominuje rozmowy na tym forum...
Może nawet przebije rozmowę o biletach ZTM?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz