Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zapomniana proza JK / Prośba do Torunian i nie tylko
Mam pytanko do ludzi z Torunia : czy ktorys z Was ma dostep do Biblioteki UMK i Archiwum Emigracji ?

O co mi chodzi : podczas “pierwszej” emigracji JK zdarzalo sie pisywac rozne humoreski wierszem I proza. To bylo cholernie dawno, ale pamietam ze np wydrukowal w pewnym emigracyjnym periodyku satyryczne opowiadanko o Leninie w mauzoleum.
Tylko ze za cholere nie moge sobie przypomniec w ktorym to bylo !
Poczatkowo myslalem ze w “Hebdomadaire Solidarnosc” (1983-84, forma przypominal ten “Tygodnik Solidarnosc” Mazowieckiego z 1981), pozniej przemianowany na “Tygodnik Paryski”. I nawet udalo mi sie dotrzec do wydawcy ktory pozwolil mi przejrzec jego numery archiwalne. Okazalo sie ze to nie tam.
Teraz wiec typowalbym ukazujace sie wtedy w Berlinie “Poglad” (dwutygodnik, raczej informacyjny) lub Archipelag (miesiecznik, raczej “kulturalny”). Nie wiem jak do tego dotrzec, stad ten pomysl z Archiwum Emigracji na uniwerku w Toruniu. Moze oni maja roczniki tych periodykow. Trzeba by zaczac od buszowania w numerach z lat 1983-1984… Jesli jest tam ta opowiastka o Leninie, warto by przejrzec reszte…
Istnieje tez Archiwum Solidarnosci, ale nie wiem co oni tam maja i czy mozna tam wejsc..

Wynik buszowania zasililby materialy tej Witryny a sam buszujacy dostalby ode mnie jeden „pomogl“...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Do biblioteki tak, bez problemu. Do archiwum raczej trzeba mieć pisemne skierowanie.
Zawartość biblioteki można przejrzeć tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bu.uni.torun.pl/katalogi_online.htm">http://www.bu.uni.torun.pl/katalogi_online.htm</a><!-- m -->
Czasopisma są wklepane już wszystkie. Gorzej z resztą, bo tylko od 86 roku.
Odpowiedz
Ale te gazetki trzeba przegladac RECZNIE, bo nie sadze ze wklepali spisy tresci kazdego numeru.
A czy jesli nie ma w katalogu online to czy to koniecznie musi znaczyc ze nie ma w ogole ?
Tam trzeba by pojsc...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):A czy jesli nie ma w katalogu online to czy to koniecznie musi znaczyc ze nie ma w ogole ?
Przez jakiś czas na katalogu kartkowym czasopism wisiała adnotacja, że cały jest już w sieci a potem cały majdan zwineli. Jesteś pewien, że to jest w Toruniu? Może chodzi o książnicę?
Odpowiedz
Jestem pewien ze w Toruniu jest Archiwum Emigracji. I wyobrazam sobie ze tam sa wieksze szanse trafic na berlinski "Archipelag" i "Poglad" niz np w Wachocku... ;(
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Jestem pewien ze w Toruniu jest Archiwum Emigracji
Archiwum EmigracjiWink
Będę w Toruniu w przyszłym tygodniu, więc myślę, że możemy tam zajrzeć z Arturem - jeśli coś będzie to powinno udać się wyciągnąć (nawet jeśli będą wymagać skierowania Wink )
Odpowiedz
ann napisał(a):(nawet jeśli będą wymagać skierowania Wink )
I to jest włąsnie najważniejsze, bo ja od mojej pracy bym takiego niedostał Wink
Odpowiedz
Artur napisał(a):I to jest włąsnie najważniejsze, bo ja od mojej pracy bym takiego niedostał
to zależy, czy Musiał wydaje tak jak Łukomski :rotfl:
Odpowiedz
Aniu, od samego poczatku myslalem ze to sie moze przydac do „Zycia i tworczosci“. I zapewniam Cie ze zanim zalozylem ten temat sporo sie powysilalem, niestety bez skutku. ;(
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Aniu, od samego poczatku myslalem ze to sie moze przydac do „Zycia i tworczosci“. I zapewniam Cie ze zanim zalozylem ten temat sporo sie powysilalem, niestety bez skutku.
Mogłeś od razu pisać o samych przypuszczeniach Wink
Odpowiedz
Jakich przypuszczeniach ? (nie rozumiem)
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Jakich przypuszczeniach ?
Chodziło mi o to, co napisałeś w pierwszym poście w tym temacie (źle się wyraziłam Wink )
Odpowiedz
Nie mam pewnosci czy dobrze zrozumialem, ale odpowiadam (i przestan do mnie mrugac, bo znam jednego co bedzie mial mi potem za zle !) :

To nie sa "przypuszczenia", detyno, to sa szczatki wspomnien !

Jesli chodzi o satyre o Leninie to JESTEM PEWIEN ze to bylo wydrukowane. Mialem ten druk w reku i dyskutowalem o tym z ludzmi (zasmucisz sie bo... uwazalem ze tekst byl dosc slaby).

O innych humoreskach proza wole sie nie wypowiadac, bo nie mam pewnosci czy jeszcze istnieja.

Ja chcialem dotrzec CHOCIAZBY do tej humoreski o Leninie i rzucic to tutaj. I duzym szokiem bylo dla mnie odkrycie - po niezlych podchodach i przygodach by dotrzec do wydawcy - ze to nie figuruje w tej gazetce co mi sie wydawalo. Wiec dlatego teraz typuje "Archipelag" i "Poglad".
Acha, JK pisywal tez wtedy (okazyjnie) (jak to JK) do paryskiego "Libertas" ale byly to raczej takie dziennikarskie streszczenia nt opozycji w ZSSR czy sytuacji w Afganistanie (wtedy, podczas interwencji armii radzieckiej). Moim zdaniem : mniej ciekawe.

Bylo by mi milo gdybys dotarla to tamtej prozy ("wiec jeszcze nie Alzeihmer !"). Mam nadzieje ze nie okaze sie ze wpuscilem Cie w maliny podajac namiary na tych berlinczykow.

PZDR
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):i przestan do mnie mrugac, bo znam jednego co bedzie mial mi potem za zle
nie będzie miał Smile
thomas.neverny napisał(a):To nie sa "przypuszczenia", detyno, to sa szczatki wspomnien !
Rozumiem. Dlatego napisałam, że źle się wyraziłam Wink
thomas.neverny napisał(a):Mam nadzieje ze nie okaze sie ze wpuscilem Cie w maliny podajac namiary na tych berlinczykow.
Zobaczymy dSmile
Odpowiedz
Mam nadzieje ze trafisz na inteligentna/kompetentna osobe w tej bibliotece. Byc moze bedzie mogla Ci poradzic/wskazac gdzie szukaC Lub jaka biblioteka/instytucja moze miec to co szukasz.
PZDR

NB A tamto opowiadanko jest nie tyle o samym Leninie co o jakims czlowieku na jakiejs radzieckiej wsi ktory byl do Niego tak bardzo podobny ze mu to w koncu zaszkodzilo bo pewnego dnia przyjechali specjalisci z Moskwy i dali mu zastrzyk, zeby sluzyl w zastepstwie prawdziwej mumii w Mauzoleum bo ta troche splesniala...
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
Wielkie dzieki dla Pana Simona z Wrocka ktory rozpuscil wici i znalazl Czlowieka Ktory Dotarl do tamtego felietoniku splodzonego ongis przez JK.

Szkoda tylko ze serwerek juz nie istnieje... :/
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz
thomas.neverny napisał(a):Szkoda tylko ze serwerek juz nie istnieje...
Póki co - wrzuciłem tak:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=7945">viewtopic.php?f=16&t=7945</a><!-- l -->
Odpowiedz
Bibliografia : periodyk "Poglad" (Berlin Zach.), 1985, nr 2, strony 32-33, "Zyciorys" by JK
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
[Jerzy Ficowski]
Odpowiedz