Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Litania - muzycy
Cześć, mam małe pytanie... właściwie kilka pytań...

Na stronie przy opisie Litanii jest napisane:
Piosenki zostały nagrane wraz z czeskimi muzykami - odmienione aranżacje.

Zdziwiło mnie to trochę, bo sądziłem, że JK nagrał to z synem Miłosza (Antonim bodajże) w Berkeley...
Więc jak to jest? Które piosenki (jeśli któreś w ogóle) powstały z Czechami a które z Miłoszem? Bo "Litania" jest w końcu kompilacją różnych nagrań, niektóre z koncertów Jacka w Australii, niektóre...(?) A wiecie może, co to za muzycy? - to już z czystej ciekawości Smile
Czy Czeszką jest także panienka śpiewająca w "Modlitwie..."? :rotfl: Zawsze warto wiedzieć...
No i jak doszło do tych nagrań - bardzo proszę o odpowiedź szacownych Znawców twórczości JK
Proszę, pomóżcie Smile
Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
Skąd informacje, że na Litanii jest coś nagrane z Miłoszem? Na płycie (wydanie analogowe, nie wiem jak na boxie) pisze wyraźnie, że Australia.
Odpowiedz
Michal napisał(a):A wiecie może, co to za muzycy? - to już z czystej ciekawości
Nazwiska są w książeczce do box'u Tongue
Poza JK:
Małgorzata Wojdak-Warzel, Tańa Bukva - chórki
Peter Puk - chórki, gitara akustyczna 12-strunowa i basowa, syntezator
Michal napisał(a):Zdziwiło mnie to trochę, bo sądziłem, że JK nagrał to z synem Miłosza (Antonim bodajże) w Berkeley...
Więc jak to jest? Które piosenki (jeśli któreś w ogóle) powstały z Czechami a które z Miłoszem? Bo "Litania" jest w końcu kompilacją różnych nagrań, niektóre z koncertów Jacka w Australii, niektóre...
Litania do Litania a Sesja w Berkeley to Sesja w Berkeley Wink
Z tego co się orientuję jest to nagranie studyjne, nie koncertowe Wink
Odpowiedz
Artur napisał(a):Skąd informacje, że na Litanii jest coś nagrane z Miłoszem?
Brak informacji, tylko przypuszczenie, nie wiem właściwie, coś gdzieś musiałem niedokładnie przeczytać bo zawsze mi się tak wydawało... No i stylistyczne są one dosyc podobne... chociaż wolę Berkeley Smile
ann napisał(a):Z tego co się orientuję jest to nagranie studyjne, nie koncertowe Wink
No tak, ale na stronie sami napisaliście coś w rodzaju: nagrania z tournee JK po Australii... A niejtóre z nagrań (Jałta, Aleksander Wat, Korespondencja) brzmią bardzo surowo, no i słychać tylko JK, myślałem więc, że może to nagrania z koncertów właśnie, a reszta pochodzi jeszcze z jakichś innych źródeł, między innymi z "czeskiej" sesji, ale nie wyłącznie... Oczywiście, że studyjne Smile
W każdym razie dzięki za pomoc! Smile
pozdrawiam
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości