Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Przejście Polaków przez Morze Czerwone" muzyka?
Tak mówił Jacek w jednym z wywiadów
Cytat:Przejście Polaków przez Morze Czerwone" już rzeczywiście jest napisane z dys­tansem.
Ale tu jest jeszcze jeden klucz, mianowicie muzyka do tej piosenki, nie jest moją muzyką, to jest tradycyjna pieśń polska śpiewana we wtorek, w dzień apostolski, o bitwie pod Grunwaldem, więc jest taka zamierzona zgryźliwość czy ironia, że pod muzykę o jednym z największych tryumfów polskiej historii śpiewam przypowieść o jednej z największych klęsk w polskiej historii.
Pytanie jaką pieśń miał na myśli, mam swój typ, ale nie mam za to pewności, czy aby dobrym poszłam tropem, więc bardzo proszę o pomoc!
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):mam swój typ, ale nie mam za to pewności
Śmiało! Wink
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):Pytanie jaką pieśń miał na myśli, mam swój typ, ale nie mam za to pewności, czy aby dobrym poszłam tropem, więc bardzo proszę o pomoc!
Podaj swój typ !!

BTW - do chyba raczej do muzyki, więc przenoszę Wink
Odpowiedz
no cóż...pieśn, która najbardziej kojarzy mi się z bitwą pod Grunwaldem to Bogurodzica.
Odpowiedz
Przeca w cytacie jest mowa o pieśni O BITWIE POD GRUNWALDEM.
A "Bogurodzica" nie traktuje o bitwie grunwaldzkiej, jest znacznie starsza.
Odpowiedz
Tak wiem, dlatego też nie zamierzam się spierać. Inna pieśń nie przychodzi mi na myśl, a skojarzenia bitwy pod Grunwaldem i Bogurodzicy są naturalne, bo jak wszyscy wiemy,spiewano tę pieśń przed bitwą. Pomyślałam sobie (czysto hipotetycznie), że może Jacek nieprecyzyjnie się wyraził. Zapewne się mylę...a wy macie jakieś typy?? Strasznie mnie to nurtuje :'
"Najgorsze, że trzeba się zabić
Gdy drzewa, gdy morze, gdy maj"
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):spiewano tę pieśń przed bitwą
To, o ile wiem, wcale nie jest takie pewne. Długosz tak napisał, Sienkiewicz podchwycił, ale słyszałem od kistoryków, że to wcale nie musi byc prawdziwe. Ale nie bede sie spierał - po prostu tak słyszałem.

Natomiast - "Przejście..." a "Bogurodzicę" dzieli chyba faktycznie całe morze...
Odpowiedz
Zgadzam się i wierz mi, że mnie samej przy słuchaniu "Przejścia..." nie przyszłoby na myśl, że to jest muzyka rodem z Bogurodzicy. Tylko potem niestety (albo stety) natrafiłam na ten wywiad i zaczęłam się zastanawiać. Napisałam po prostu, że mam swój typ, ale nie chciałam go podawać w obawie przed kompromitacją. Zachęcana jednak przez użytkowników wyjawiłam go, ale powtarzam , nie będe przy nim obstawać. Zresztą myślałam, że to pytanie szybko doczeka się odpowiedzi. pozdrawiam
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):Zgadzam się i wierz mi, że mnie samej przy słuchaniu "Przejścia..." nie przyszłoby na myśl, że to jest muzyka rodem z Bogurodzicy. Tylko potem niestety (albo stety) natrafiłam na ten wywiad i zaczęłam się zastanawiać.
No, ale nadrzędnym kryterium jest tutaj muzyka (melodia) a nie tematyka. Jacek mówi o śpiewaniu "pod muzykę o jednym z największych polskich tryumfów", więc to z miejsca dyskwalifikuje "Bogurodzicę". Nie ma tu się nawet nad czym zastanawiać.
Odpowiedz
Może moderator broodka by pomógł jako muzykolog, ale obawiam się że zagląda tu raz na kilka miesięcy...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://tekla.art.pl/~argian/kowalski/wybierz.php?tresc=piesn_ks">http://tekla.art.pl/~argian/kowalski/wy ... c=piesn_ks</a><!-- m -->
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
I wszystko jasne.
Żadna tam "Bogurodzica". Smile
Odpowiedz
Tomku, wielkie dzięki za tego linka!!! Big Grin
Odpowiedz