Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prosze o pomoc: sposoby wykorzystania tekstow poetyckich
ja tez zwracam sie z prosba odnosnie mojego tematu maturalnego. otoz brzmi o Confusedposoby wykorzystania tekstopw poetyckich w tworczosci kaczmarskiego. chodzi o teksty poetyckie- czyli wiersze ktore kaczarski spiewal. sporo rzeczy jzu mam, ale jeszcze mam poare pytan i licze na wasza pomoc. jesli chodzi o sposoby to arazie opieram sie na dwoch, po pierwsze to ze jacek czesto wykorzystywal intertekstualnosc i wchodzil w dialogi z tworczoscia innych poetow, umieszcajac w swoich piosenkach cytaty np z norwida (ostatnie dni norwida, ), i podobnie bylo tez z teksami herberta. neiktore piosenki sa zrozumiel jedynie dla tych ktorzy znaja poezje herberta a wiec ciag slow kluczy wyjkorzystywanyc przz niego.- to by bylo jako ten pierwszy posob, a drugi to teksty herberta spiewane w calosci przez jacka jako piosenki. i tak np. sprawozdanie z raju, przeslu7chanie aniola. i po pierwsze, powiedzcie mi czy piosenka mur napwno jest wierszem herberta, bo nie moge znalezc go w zadnym jego tomiku, po drugie czy piosenki odpowiedz i raport z oblezonego miasta, sa dostepne takze w wykonaniu kaczmarskiego z gintrowkim czy spiewa to tylko sam gintroski, bo jesli razem z Jckiem to moglabym to wykorzyatsc. po trzecie, nie za bardzo znam sie na muzyce jako takiej, samej w sobie;.a dobra bylaby analiza wiersza herberta i co z tym zrobil kaczmarski, czyli np. jak przerobil ten wiersz na jezyk muzyczny, co zastosowal zevy oddac np. nastroj wiersza, do tego potzebne by byly umijetnosci z muzyki ktorych ja nie posiadam, badz też w ogole czy jest gdzies dostrzegalna transakcentacja albo artykulacja.., jeszcez o czym myslalam, to wykorzystanie semiotyczne, czyli poprostu wiersze herberta spiewane pzez kaczmarskiego nabieraja innego znaczenia, np. wydzwieku politycznego. co o tym myslicie? a no i jeszcze, jacek spiewal pw. swoje teskty, jest kilka herberta, czy jeszcze jakis poetow mge znalezsc, wiem o sieniawskim- jego sa dziady prawda??. z Bibliografii mam anny baranczak "slowo w piosence" i gajdy "jacek kaczmarski w swiecie tesktow" ciezko znalezsc cokolwiek innego. bardzo prosze o pomoc. moze mcie jakies pomysly jakei jeszcze sa sposoby wykorzystania tesktow. moze ejst ktos, kto moglby rzucic pre wskazowek ze strony muzycznej, jak to interpretowac.. z gory dzikuje. i pozdrawiam aga
Odpowiedz
flowerek13 napisał(a):czy piosenka mur napwno jest wierszem herberta
Z wszytskiego co mi wiadomo to tak,ponieważ i ja nawiązywałem do tego w swojej cząstkowej pracy z polskiego,a nauczyciel nie skreślił mi tego,że Herbert napisał wiersz pt. ,,Mur'' więc wnioskuje,że jest to jego wiersz.
flowerek13 napisał(a):dobra bylaby analiza wiersza herberta i co z tym zrobil kaczmarski
Znaczy się chodzi ci o ,,Mur'' tak? Bo nie wiem czy zrozumiałem :Smile
flowerek13 napisał(a):teksty herberta spiewane w calosci przez jacka jako piosenki
Oczywiście ,,Mur'' jest śpiewany przez Jacka,ale zaznaczam,że muzykę do tego wiersza Herberta napisał Przemysław Gintrowski Smile Ale powinnaś to raczej wiedzieć.
flowerek13 napisał(a):piosenki odpowiedz i raport z oblezonego miasta, sa dostepne takze w wykonaniu kaczmarskiego z gintrowkim czy spiewa to tylko sam gintroski
Hmm-ja osobiście nie kojarze;może niech inni się jeszcze wypowiedzą Smile
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Odpowiedz
flowerek13 napisał(a):ja tez zwracam sie z prosba odnosnie mojego tematu maturalnego. otoz brzmi o Confusedposoby wykorzystania tekstopw poetyckich w tworczosci kaczmarskiego.
To chyba załóż nowy temat...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
flowerek13, pierwsza sprawa. Przed maturą radzę przypomnieć sobie co to jest akapit, bo Twój post jest kompletnie nieczytelny.
Druga sprawa - pisz starannie. I powtórz zasady stosowania wielkiej litery. I używaj polskich liter !!
flowerek13 napisał(a):czy piosenka mur napwno jest wierszem herberta
Na pewno. Bodajże w "Poezjach" jest (nie jestem pewna tytułu - takie grube tomisko)
flowerek13 napisał(a):analiza wiersza herberta i co z tym zrobil kaczmarski, czyli np. jak przerobil ten wiersz na jezyk muzyczny
Zawsze mi się wydawało, że muzykę do wierszy Herberta pisał Gintrowski Sad(

A z innych poetów jest jeszcze Natan Tenenbaum i jego "Modlitwa o wschodzie słońca"
[mod]Sorry za tą czerwień, ale nie mogłam się powstrzymać :' [/mod]
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Oczywiście ,,Mur'' jest śpiewany przez Jacka,ale zaznaczam,że muzykę do tego wiersza Herberta napisał Przemysław Gintrowski Smile Ale powinnaś to raczej wiedzieć.
"MUR" śpiewany przez Jacka?? przez Gintrowskiego śpiewany jest przecież! nie przypominam sobie żeby Jacek śpiewał jakikolwiek wiersz Herberta...
Odpowiedz
Michal napisał(a):
radziu_88 napisał(a):Oczywiście ,,Mur'' jest śpiewany przez Jacka,ale zaznaczam,że muzykę do tego wiersza Herberta napisał Przemysław Gintrowski Smile Ale powinnaś to raczej wiedzieć.
"MUR" śpiewany przez Jacka?? przez Gintrowskiego śpiewany jest przecież! nie przypominam sobie żeby Jacek śpiewał jakikolwiek wiersz Herberta...
Dokładnie !!
Odpowiedz
ann napisał(a):
Michal napisał(a):
Dokładnie !!
:wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: Sad Sad Sad Sad
Jejuś jaki ze mne ,,dekiel''.
Odpowiedz
wiec, zgodnie ze wskazowkami zakladam nowy temet. prosze io pomoc w temacie spodoby wykorzystania tekstow oetyckich w tworczosci kaczmarskiego...

[ Dodano: 20 Luty 2006, 18:51 ]
dzieki w ogole za wszystkie wskazowki. ale troche mi sie zamieszanie zrobilo. jak to kaczmarski nei spiewa herbnerta? a przeciez chociazby: sprawozdanie z raju? przeciez to wiersz herberta. po dugie czy do wsz wierszy herberta gintrowski pisal muzyke?? a co z kaczmarskim? po trzecie jestem w kropce, naprawde nie mam pomyslu jak to ugryzsc, wiec moze macie jakies konkretne pomysly..
Odpowiedz
flowerek13 napisał(a):jak to kaczmarski nei spiewa herbnerta? a przeciez chociazby: sprawozdanie z raju?
Mnie się zawsze wydawało, że Herberta śpiewał Gintrowski. Chyba, że masz jakieś unikalne nagrania
flowerek13 napisał(a):po dugie czy do wsz wierszy herberta gintrowski pisal muzyke?
Nie, do wszystkich nie napisał Wink
Ale do wszystkich zaśpiewanych przez Trio muzykę napisał Gintrowski.
flowerek13 napisał(a):a co z kaczmarskim?
No jak to co? Pisał muzykę do swoich wierszy.

Koniecznie zwróć natomiast uwagę na wiersz Kwestia odwagi.

I proszę raz jeszcze - pisz staranniej. I polskie znaki :Smile

[mod]brak mi słów :mur: [/mod]
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Jejuś jaki ze mne ,,dekiel''.
nie martw się. Ja po tamtym poście też zgłupiałam Wink

[ Dodano: 20 Luty 2006, 21:00 ]
BTW - skleiłam posty flowerek13, w ten temat, ale coś chronologia nawaliła. Ale pewnie i tak będzie czytelniej Wink
Odpowiedz
ann napisał(a):Chyba, że masz jakieś unikalne nagrania
Którymi może sie podzielisz?? Wink Smile)
ann napisał(a):Nie, do wszystkich nie napisał
:rotfl: :rotfl:
ann napisał(a):nie martw się. Ja po tamtym poście też zgłupiałam Wink
Smile Smile
Odpowiedz
Czekajcie, bo to wszytsko się jakoś kupy nie trzyma.. trochę sglupiałam szczerze mówiąc. Czyli podsumowując to te wiersze Herberta, czyli Sprawozdanie z Raju, Przesluchanie Aniola mozna uznac za tworczosc Kaczmarskiego, czy spiewa je tylko Gintrowski. zalózmy ze sa Kaczmarskiego.. Moze .. yy.. jak ugryżść ten temat. Skoro sa :wykorzystanie tesktow poetyckich, a jest tylko kilku poetow. "dziady jastruna,. i te kilka wierszy herberta. i jeszcze Tanneunbaum? Ktoz wymysla takie tematy Sad pozdrawiam
Odpowiedz
flowerek13 napisał(a):Czyli podsumowując to te wiersze Herberta, czyli Sprawozdanie z Raju, Przesluchanie Aniola mozna uznac za tworczosc Kaczmarskiego, czy spiewa je tylko Gintrowski
Jeśli śpiewa Gintrowski i on do nich muzykę skomponował to nad zaliczeniem tego do twórczości JK. Chyba, że zaznaczysz, że znalazło się na jednej z płyt Tria, ale jest śpiewan i skomponowane przez PG. Ale mocno naciągane mi się to wydaje.
flowerek13 napisał(a):wykorzystanie tesktow poetyckich, a jest tylko kilku poetow
na maturę z polskiego powinno wystarczyć.

Osobiście wzięłabym "Modlitwę o wschodzie słońca", "Hioba" (tutaj wykorzystany jest wiersz matki JK), "Kwestię odwagi" (jako przykład dyskusji z innym tekstem poetyckim). Można też spróbować pokazać, w jaki sposób JK próbował wykorzystać teksty Wysockiego, pisząc własne wersje jego utworów.
Odpowiedz
taka off-topowa uwaga Wink ann zapomniałaś o
flowerek13 napisał(a):jastruna
Wink
Odpowiedz
flowerek13, taka mała uwaga. Używaj polskich literek. Forum ma dobre kodowanie iso, nic im się nie stanie.
Odpowiedz
Proponuję sięgnąc po Krzysztofa Gajdę "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" => rozdział VI, bo z tego, co przeczytałam wnoszę, że jeszcze tego nie czytałaś, ale może się mylę.
"Najgorsze, że trzeba się zabić
Gdy drzewa, gdy morze, gdy maj"
Odpowiedz
DayneTane napisał(a):Proponuję sięgnąc po Krzysztofa Gajdę "Jacek Kaczmarski w świecie tekstów" => rozdział VI, bo z tego, co przeczytałam wnoszę, że jeszcze tego nie czytałaś, ale może się mylę.
Oczywiście,ale interesantka napisała,że to ma-ale czy przeczytała?
Odpowiedz
interesantka przeczytala książkę pana Gajdy, i stąd też początkowe pomysły na realizacje tematu...Smile Dzięki za pomoc, szczególnie ann. Mam jeszcze jedno pytanie, to co myslicie o tym Herbercie? brać go czy nie brać? Chodzi mi szczególnie o Przesluchanie Anioła i Sprawozdanie z Raju bo bardzo lubię te kawalki. Narazie przestudiuje jeszcze raz "jacek Kaczmnarski w świecie tekswów" i zjawie sie z ewentualnymi pytaniami Smile pozdrawiam
Odpowiedz
flowerek13 napisał(a):interesantka przeczytala książkę pana Gajdy
To bardzo dobrze Smile
flowerek13 napisał(a):Chodzi mi szczególnie o Przesluchanie Anioła i Sprawozdanie z Raju bo bardzo lubię te kawalki
Hmm no cóż są to wiersze Herberta jak wiesz,a muzykę do tych wierszy skomponował Przemysław Gintrowski.Co do śpiewania to w programie muzycznym ,,Raj'' utwory te śpiewa PG.Więc raczej ja bym tego nie brał zbytnio :/ Bo twórczości JK w tym nie widze zbytnio.
flowerek13 napisał(a):Narazie przestudiuje jeszcze raz "jacek Kaczmnarski w świecie tekswów" i zjawie sie z ewentualnymi pytaniami Smile
Czekamy Wink
Odpowiedz
Zgadzam się z Radziem Smile Zresztą nawiązań do teksów Herberta jest chyba wystarczająco dużo w twórczości Jacka!! Powodzenia!! Wink
"Najgorsze, że trzeba się zabić
Gdy drzewa, gdy morze, gdy maj"
Odpowiedz
ann napisał(a):sobiście wzięłabym "Modlitwę o wschodzie słońca", "Hioba" (tutaj wykorzystany jest wiersz matki JK), "Kwestię odwagi" (jako przykład dyskusji z innym tekstem poetyckim).
Dokładnie.Ann bardzo dobrze Ci radzi,można je ciekawie opracować i to jest dobry pomysł Wink
ann napisał(a):Można też spróbować pokazać, w jaki sposób JK próbował wykorzystać teksty Wysockiego, pisząc własne wersje jego utworów.
Znów bardzo mądra wskazówka Big Grin Można chociażby ,,Czołg'' wg. Wysockiego albo chociażby jeden z najbardziej znanych,tj. ,,Obława'' w końcu też napisana wg. Wysockiego.

pozdrawiam
Odpowiedz
radziu_88 napisał(a):Można chociażby ,,Czołg'' wg. Wysockiego albo chociażby jeden z najbardziej znanych,tj. ,,Obława'' w końcu też napisana wg. Wysockiego.
Ja bym wzięła "Nie lubię" Smile
Odpowiedz
ann napisał(a):Ja bym wzięła "Nie lubię"
Co kto woli Wink
Odpowiedz
Moim zadniem możesz to w ogóle podzielić na kategorie:

1. np. teksty innym poetów/autorów wykorzystane przez Kaczmarskiego w programach, choćby "Sprawozdanie z Raju" czy "U wrót doliny", mimo iż spiewane przez Gintrowskiego stanowią jednak jakiś spójny z całym programem punkt. CHyba, więc można powiedzieć, że są to teksty wykorzystane przez Jacka (także) do realizacji jakiegoś bardziej złożonego poetyckiego obrazu.

2.
- aluzje, cytaty:Tren spadkobierców; Bob Dylan => "oddaj komuś rząd dusz" z Dziadów cz. III
- dyskusje (jak pisała Ann "Kwestia odwagi"
- parafrazy (Wysocki)

Głównie chodzi mi o to, aby pokazać, że posługiwanie się czyjąś poezją w twórczości Jacka było wielopoziomowe. Taka konstatacja może posłużyc jako punkt wyjścia...
Odpowiedz
flowerek13 napisał(a):po drugie czy piosenki odpowiedz i raport z oblezonego miasta, sa dostepne takze w wykonaniu kaczmarskiego z gintrowkim czy spiewa to tylko sam gintroski
Śpiewa to sam Gintrowski m.in. na płycie właśnie ,,Odpowiedź" i jeszcze jedna mała uwaga. ,,Odpowiedź" i ,, Raport z oblężonego miasta to n i e są p i o s e n k i, nawet, gdy są śpiewane. Jest to wtedy wzorowy przykład poezji śpiewanej, czyli tekstu literackiego, do którego została napisana muzyka. Mała różnica, ale egzaminator na maturze może tak nie uważać i za potraktowanie Herberta jako autora piosenek może, delikatnie mówiąć, uwalić Sad(
Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
pgawliczek napisał(a):Mała różnica, ale egzaminator na maturze może tak nie uważać i za potraktowanie Herberta jako autora piosenek może, delikatnie mówiąć, uwalić
Za zawartość merytoryczną pracy można dostać ponoć maksymalnie 2 punkty (na 20 ogólnie z prezentacji) :rotfl:, więc raczej "uwalić" nie może, a ustny polski liczy się na bardzo, bardzo nieliczne kierunki studiów, więc chyba specjalnie nie ma się czym przejmować.

Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):Za zawartość merytoryczną pracy można dostać ponoć maksymalnie 2 punkty (na 20 ogólnie z prezentacji) , więc raczej "uwalić" nie może, a ustny polski liczy się na bardzo, bardzo nieliczne kierunki studiów, więc chyba specjalnie nie ma się czym przejmować.
No tak! Niestety nie jestem za pan brat z zasadami nowej matury ;( A moje uwagi wynikały jedynie z troski. Mam nadzieję, że zostanie mi to przebaczone, a na przyszłość może się komuś przydać.

Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
Może "uwalić". Za samą pracę dostaje się 5 punktów (25%) - 3 za zawartość merytoryczną, 2 za kompozycję; za język - pracy i odpowiedzi - 8 p. (po 4, czyli razem 40%); za zawartość merytoryczną odpowiedzi - 7 (35%). Żeby zaliczyć trzeba mieć min. 30% (6 punktów), ale min. po 2 punkty z każdej z trzech części. Jeśli uczeń nie będzie odpowiadał na pytania, nie dostaje w ogóle punktów za język (nawet język pracy). To wszystko dlatego, że tematy są takie jak w zeszłym roku, a szanowni oficjele zamiast popracować i wymyślić nowe (żeby nie kwitł tak handel pracami z poprzedniego rocznika), woleli uznać wszystkich hurtem za złodziei. W efekcie osoba, która pracowała dzielnie parę miesięcy nad pracą, ale się zestresuje w dniu matury, dostaje baaardzo słabą punktację. Aż się dziwię, że w tej sytuacji jeszcze komuś chce się pisać samodzielnie... A oblany polski to nie jest taka wesoła sprawa Smile. Zwłaszcza że przebieg tego egzaminu nie jest dokumentowany, więc egzaminator może naprawdę bardzo go zmienić wg własnego punktu widzenia. Ot, polska standaryzacja (to się nazywa - ujednolicenie kryteriów - każda szkoła ma inaczej Smile)
Odpowiedz
Oblany polski ustny to automatycznie obalny pisemny i powtórka matury za rok Wink
Odpowiedz
Karol napisał(a):Może "uwalić".
Teoretycznie. W praktyce wszyscy dostają po 15-20 punktów. Wszak przewodniczącym komisji jest polonista z danej szkoły. Nie słyszałem, żeby ktokolwiek to oblał w zeszłym roku. Można dostać 10 punktów - przeciętnemu uczniowi niewiele to szkodzi. Na UJ-ocie ustny się liczy tylko na MISH (i to także - ustny angielski...).

Ja miałem przygotować prezentację na temat "Rola dziedzictwa kulturowego i historycznego w tekstach Jacka Kaczmarskiego. Przedstaw temat odwołując się do wybranych tekstów", no ale tak się złożyło, że już mam prezentację zaliczoną na 100% w nieco innym trybie Wink W sumie to trochę żałuję, bo jednak "jak nie trzeba" to się nie zrobi - a na OLiJP tematu ustnego o Kaczmarskim po prostu nie ma. Tak czy inaczej trzymam kciuki za wszelkie kaczmarofilskie prezentacje Smile

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz