Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadzieja
Nadzieja na coś jest zawsze,
że zło w dobro sie zmieni,
że to co ulotne wiecznym się stanie,
że słońce nigdy nie zgaśnie

Nadzieja co dzień rano przychodzi,
by odejść wieczorem,
a gdy odejdzie,
gorycz i żal na w darze zostawi,
po niej jedynie marzenia pustę nam zostają,
lecz ciągle się łudzimy.
ciągle się nadzieją karmimy,
że jeszcze nie wszystko stracone
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):Nadzieja na coś jest zawsze,
"Na coś" brzmi to dość interesownie. A "nadzieja" bez niczego nie byłaby dobra? , np.
"Nadzieja jest zawsze"
Tomek_Ciesla napisał(a):że zło w dobro sie zmieni,
Słyszałem, żeby "zło dobrem zwyciężać". A tu mamy podejście wprost przeciwne. Owszem zło może się jakimś trafem czasem przeistoczyć w dobro, jednakże nie należy na to za każdym razem liczyć, bo to zazwyczaj rzadkie przypadki.
Domyślając się , że autorowi chodziło o "krzywdę" która zamieni się w "nagrodę", postaram się tak to odczytać. Jednakże liczyłbym na lepszy dobór słów.
Tomek_Ciesla napisał(a):Nadzieja co dzień rano przychodzi,
by odejść wieczorem,
a gdy odejdzie,
gorycz i żal na w darze zostawi,
Autor przedstawia tu tezę dyskusyjną, z którą się jednak nie zgodzę - że jakoby człowiek gdy śpi wyzbywa się nadziei. Ja natomiast stwierdzę, że człowiek zazwyczaj śni (lub chciałby śnić) o rzeczach lepszych. Tym samym ma nadzieję.

"w darze" choć jest zwrotem ciekawym, tutaj jest nietrafione.
U Twardowskiego np. (chociaż cytat oklepany):
"Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą
Zostaną tylko buty i telefon głuchy"
A nikt nie pomyśli, że to śmierć zostawia "w darze" buty i telefon głuchy". Po prostu zostawia.
Tomek_Ciesla napisał(a):a gdy odejdzie
(...)
Tomek_Ciesla napisał(a):ciągle się nadzieją karmimy
Więc jak, Panie Autorze, gdy nadzieja odejdzie ciągle się nią karmimy(?). Trochę to nieprzemyślane. Niestety.
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz
Bambuk napisał(a):"Na coś" brzmi to dość interesownie. A "nadzieja" bez niczego nie byłaby dobra? , np. "Nadzieja jest zawsze"
Nadzieja ma to do siebie, że jest interesowna, nadzieja, bezinteresowna nie istnieje...
Bambuk napisał(a):Słyszałem, żeby "zło dobrem zwyciężać". A tu mamy podejście wprost przeciwne. Owszem zło może się jakimś trafem czasem przeistoczyć w dobro, jednakże nie należy na to za każdym razem liczyć, bo to zazwyczaj rzadkie przypadki.
Domyślając się , że autorowi chodziło o "krzywdę" która zamieni się w "nagrodę", postaram się tak to odczytać. Jednakże liczyłbym na lepszy dobór słów.
Tutaj masz rację
Bambuk napisał(a):Autor przedstawia tu tezę dyskusyjną, z którą się jednak nie zgodzę - że jakoby człowiek gdy śpi wyzbywa się nadziei. Ja natomiast stwierdzę, że człowiek zazwyczaj śni (lub chciałby śnić) o rzeczach lepszych. Tym samym ma nadzieję.
Z tego co mi wiadomo (mogę się mylić) nadzieja jest świadomym uczuciem/stanem więc nie można mieć snów pełnych nadzieji
Bambuk napisał(a):
Tomek_Ciesla napisał(a):a gdy odejdzie
(...)
Tomek_Ciesla napisał(a):ciągle się nadzieją karmimy
Więc jak, Panie Autorze, gdy nadzieja odejdzie ciągle się nią karmimy(?). Trochę to nieprzemyślane. Niestety.
W sumie, użyłem zbyt duzego skrótu myślowego, postaram się to jakoś rozwinać Smile

Pozdrawiam,
Tomek
Odpowiedz
Tomek_Ciesla napisał(a):Nadzieja ma to do siebie, że jest interesowna, nadzieja, bezinteresowna nie istnieje...
Właściwie to masz rację. Niepotrzebnie się przyczepiłem.

Chociaż sam zostałbym przy częściej używanej "mieć nadzieję, że".
Ale po wszystkich doświadczeniach XX wiecznej poezji, to co ja się czepiam. Wink

Pozdrawiam
Twój nieznośny krytyk.
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz
ja wolę tą niekonwencjonalną wersję "mieć nadzieję na" Wink poza tym lepiej brzmi Smile
Odpowiedz