Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lot Ikara
Zabieram się za granie Lotu Ikara, no i mam pytanko...

Znalazłem w twórczości nuty do piosenki, i od razu nasuwa mi się pare pytań. Co oznacza "stopień" lub małe zero przy chwytach, np. C°, B°? Co znaczy też (E7) - w nawiasie? Mam też nadzieje, że chwyty na gitarę z nut zgadzają się?

I jeszcze bicie, bardzo dziwne bicie... rozpracujmy jeee... proooszęęę...? Smile Jestem pewien że paru wirtuozów zdolnych to rozszyfrować kryje się tutaj na forum. Smile

Narazie sam coś próbuję wykrzesać, będe wdzieczny za każdą pomoc, poradę lub własne spostrzeżenia co do tej piosenki. Smile

Z góry dziękuje.
Mvzvngv
Odpowiedz
Opis akordów zerowych znajdziesz na forum w tym dziale. Poszukaj dobrze...
Co do uderzeń w struny, to sa raczej banalnie proste i nie trzeba do tego wirtuoza. Najprościej rzecz ujmując uderzrasz tak: uderzenie w bas - wiolinowe (z góry w dół prostując palce zwiniete w pieśc, czy raczej podkurczone) nastepnie 2 x bas - wiolinowe (uderzenie od dołu dwie najwyższe wiollinowe. Jakie to struny basowe (a raczej chyba podstawa akordu i struna obok), to już sobie posłuchaj i dojdziesz...

[ Dodano: 17 Luty 2006, 14:33 ]
i mozesz mi kliknac pomógł :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Witam!! Smile

Wskrzeszam temat!! Tongue

Utwór ten już prawie rozgryzłem. Smile

Mam tylko parę wątpliwości:

1. Jak chwytacie B0 w tym utworze?? (najlepiej, jakbyście rozpisali to graficznie)
2. Czy w pozostałych chwytach (B0, C, H7 itd...) stosujecie ten sam "manewr" dodatkowego dociskania struny basowej co w chwycie e i a? Czy wtedy poruszacie się tylko po strunach basowych danego akordu - bez dodatkowych ubarwień? Pytam, bo trudno mi to usłyszeć.

Co do bicia to wypracowałem własne - tak też przy pierwszym akordzie e idzie tak:

struna basowa e - uderzenie czterema palcami po kolei w wioliny ( tzw metoda zwiniętej pięści Wink ) wraz z uderzeniem strun od dołu palcem wskazującym - uderzenie struny e (na III progu) - uderzenie palcami wiolinów z góry na dół - powtórka dwóch ostatnich kroków

Jestem ciekaw czy macie jakieś uwagi, sugestie. Big Grin

Jeśli macie porady, własne spostrzeżenia, albo chcecie jakiejś porady której umiałbym udzielić, to piszta. Smile

Pozdrawiam w 2007!! Big Grin
Odpowiedz
Moje spostrzeżenie: niekoniecznie gra się akordy w ich podstawowej (pierwszej) pozycji :-)
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Odpowiedz
Mvzvngv napisał(a):Co znaczy też (E7) - w nawiasie?
Chyba to, że w wykonaniu na płycie Kaczmarski nie grał E7, a bardzo tam pasuje.

Ja mam inne pytanie. Czy w momencie: "(...)i rzuca bezwiednie w nic." łapie się te same akordy co we wcześniejszych zwrotkach, czy inne?

Pozdrawiam.

[ Dodano: 17 Kwiecień 2008, 20:46 ]
Chciałbym dodać, że to dość pilne pytanie.
Padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
padać i wstawać
i wstać!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości