Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
postmodernizm
Bardzo podoba mi się fragment z "postmodernizmu":
Cytat:Nie stac cię na luksus troski
jesteś wszakże dziełem boskim
No a Boga przeciez nie ma
więc to tyle na ten temat
Czyż Jacek nie uchwycił tego wyśmienicie? Mam tylko małe wątpliwości; piosenkę w całosci odbieram jako potepienie postmodernizmu, ale czy on tak naprawdę był zły?
"Nie brookliński most
Ale przemienić
W jasny, nowy dzień
Najsmutniejszą noc-
To jest dopiero coś!"
Odpowiedz
Ja "Postmodernizmu" nie odbieram aż jako potępienia. Sowa są raczej nieco żartobliwe i wykazujace absurd całości.
Także nie potępienie. Najwyżej satyra Smile
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
nitka napisał(a):Mam tylko małe wątpliwości; piosenkę w całosci odbieram jako potepienie postmodernizmu, ale czy on tak naprawdę był zły?
A dlaczego był? Ja przejrzysz forum, zwłaszcza rozmaite wypowiedzi na temat sztuki, jej odbioru oraz oceny, to na pewno spotkasz się z twierdzeniami w stylu: "Jednemu się może podobać, drugiemu nie" albo "Nie można powiedzieć, że ta piosenka jest gorsza od tamtej. Ona jest inna." albo "ocena sztuki, to bardzo subiektywna sprawa. W zasadzie o rzecz gustu a o gustach się nie dyskutuje". Ilość takich stwierdzeń świadczy niewątpliwie o tym, że powszechną świadomością jest świadomość postmodernistyczna.

Pytasz, czy postmodernizm jest zły? NIe, nie jest. Jest natomiast konieczny, tak samo, jak konieczny był i jest np. pozytywizm w nauce (stale do dnia dzisiejszego obecny, mimo występowania równolegle innych trędów).

pozdrawiam

P.
Odpowiedz
Jak Pawel napisał już przedemną żaden styl nie jest dobry czy zły. Może sie on co najwyżej podobać lu też nie, moze być aprobowany lub zgoła zwalczany, ale to kwestia gustu, a o nim wszak non disputandum Tongue Sama najlepiej prześledź dokłądnie postmodernizm i wyrób sobie włąsne zdanie na ten temat Wink
Pozdro
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
Taka ciekawostka, o piosence na blogu szalonych naukowców Polityki:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://naukowy.blog.polityka.pl/?p=694">http://naukowy.blog.polityka.pl/?p=694</a><!-- m -->
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Się Pacewicz rozpisał, że hej... ;-)
Odpowiedz
No, a czy to źle, że oddał głos Kaczmarskiemu? ;-)

Widzę, że nasi (siebie z oczywistych przyczyn nie liczę) tam się odezwali. To dobrze, bo już komentarze zaczęły iść w głupią stronę.

Simon napisał(a):Pacewicz
Dla niezorientowanych, Grzegorz Pacewicz chyba nie ma nic wspólnego z redaktorem GW.
A strażak także był Sam
Odpowiedz
Też miałem chęć się odezwać, ale stwierdziłem, że doochowe rozmówki mogę uprawiać jeno na tym forum... Jeśli ktoś uważa twórczość Jacka za wystarczająco dobrą do ogniska, wakacji, piwa, razem z dżemem, majstrem biedą i szantami w górach - to szkoda moich neuronów na tłumaczenie jełopowi róznicy między "Rublowem" a "Majstrem Biedą"...
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości