Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Nie lubię"
Hej, jak gracie Nie Lubię? Znalazłem takie chwyty:

Nie lubię... e C7+
Gdy w... e H
Nie lubię... H
Z uśmiechem... H e
Nie lubię... e
Przez... E a
Nie lubię... a e
Najlepszy... H e

Nie znoszę... f
Nie znoszę... f C
Nie znoszę... C
Tym bardziej... C f
Nie znoszę... f
Nie znoszę... F b
Nie znoszę... b f
Gdy nawet... C f

Nie cierpię... f#
Z jakim... f# C#
Nie cierpię... C#
Co pojawiają... C# f#
Nie cierpię... f#
Nie cierpię... F# h
Nie cierpię... h f#
Nim mi... C# f#

Ja nienawidzę... g
W słuchawce... g D
Ja nienawidzę... D
Do salw... D g
Ja nienawidzę... g
Gdy wytłumaczeń... G c
Kiedy uśmiecham... c g
choć z całej... D g D
Kiedy uśmiecham... c g
choć z całej... D g D

Chodzi mi o to, jak łapie się chwyty: C7+ i (te z gwiazdkami)...?

A no i żeby było do tematu, to jak radzicie sobie z tym biciem? Smile
Odpowiedz
coś ta "Zbroja" podobna do "Nie lubię"
Odpowiedz
Myślę, że tak będzie lepiej Wink
Odpowiedz
Akordy z "plusem" oznaczają podwyższenie czwartego dźwięku w karodzie o pół tonu.
Czyli, jeśłi masz tam C7+, tzn. że musisz zagrać dźwięki C,E,G,H
A te "krzyżyki", to zwiększenie całego akordu o pół tonu. Czyli, jeśli tam masz napisane f#, no to co to będzie? Teraz już nie powineineś mieć kłopotu...
Pozdrawiam i udanych koncertów...Wink

Kuba
Odpowiedz
Otóż, mam. Sad

Wybacz, jestem muzykiem jedynie z praktyki, choć z teorią bardzo chciałbym mieć dużo wspólnego...

Powiedzcie proszę, po małpiemu... Smile
Odpowiedz
niestety po małpiemu nie powiemy bo forum nie może wydawać dźwięków Tongue a co do chwytów to polecam <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.chords.pl">www.chords.pl</a><!-- w --> tam jest kurs gry na gitarze konkretnie to:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.chords.pl/kurs/?page=chwyty">http://www.chords.pl/kurs/?page=chwyty</a><!-- m -->

a akordy z # po małpiemu to jest tak : jeżeli f chwytasz z "barrem" na pierwszym progu tak jak e to f# chwytasz tak samo jak f tylko że z "barrem" na drugim progu Wink

pozdrawiam
Odpowiedz
Może zacznij od prostszej piosenki...:/
MOżna co prawda uprościć sprawę i zagrać w NIE LUBIĘ zwykłe C i nie wchodzić o pół tonu co wzwrotkę, ale to nie ma większego sensu. Więc zagraj sobie może coś na dwóch, trzech akordach.
trochę piosenek się znajdzie...Wink

Kuba
Odpowiedz
oj i tu się nie zgodzę. Ja uważam, że jak człowiek chce się nauczyć grac na gitarze to niech się nauczy jak najprędzej. Jeżeli uczy się grać akordami to niech te akrody jak najszybciej opanuje. Jeżeli będzie grał piosenki składające się dajmy na to z akordów C, D, E, A itp. (prostych akordów) to po opanowianiu ich tak czy inaczej będzie musiał sięgnąć po te trudniejsze akordy typu barre lub wszystkie +, 7, -isy itd. I będzie to tak jakby zaczynał grę na gitarze od początku. Jeżeli mu się spodobała piosenka to niech się weźmie do roboty i niech się zaprze i nauczy tych wszystkich cięższych chwytów i nie będzie musiał dwa razy uczyć się grać Wink
ja się uczyłem niestety tą metodą pierwszą i musiałem się de facto 2 razy uczyć grać na gitarze czego żałuję i teraz bym już tak nie zrobił
Odpowiedz
Mvzvngv napisał(a):A no i żeby było do tematu, to jak radzicie sobie z tym biciem? Smile
Bicie w tym utworze jest bardzo ciekawe, od pierwszego usłyszenia wywarło na mnie duże wrażenie, jest niesamowite. Jest też dość ciężkie, mówię tutaj ze swojego punktu widzenia, niezbyt doświadczonego samouka gitarowego, bo rzecz jasna pewnie są tacy, którym ono nie sprawiało większego wysiłku. Polecam dokładnie i intensywnie wsłuchiwać się w oryginał no i dużo ćwiczyć . Z doświadczenia mogę powiedzieć, że jak już opanujesz bicie to mogą się pojawić problemy z jednoczesnym graniem i śpiewem, ciężko mi się było z tym uporać, ale to też przejdzie z czasem. Powodzenia!!
Odpowiedz
No to może podzielimy się naszymi sposobami bicia do Nie Lubię?? Smile Myślę ze każdy do jakichś spostrzeżeń doszedł - więc proponuję małą syntezę. Smile

Ja najpierw wszystkimi palcami sunę delikatnie po 3-2 najcieńszych strunach, po czym uderzam trzema palcami serdecznym, środkowym i wskazującym w tejze kolejności, po czym wygłuszam dźwięk dłonią.

Czuje, że to trochę neidoskonałe...

Czekam na sugestie! Smile
Odpowiedz
Zwracam tylko uwagę, że w Nie lubię nie występują akordy z septymą wielką, czyli zadne tam C7+ ale po prostu C7. To różnica tylko pozornie niewielka, a poprawne akordy są w dziale z nutami. Dziwię się, że nie od niego zaczynacie poszukiwania akordów do piosenek, choć nie twierdzę, że to zbiór bezbłędny.
Pozdrawiam
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
Kolega pewnie chciał dodać jakieś smaczki...Wink

Kuba
Odpowiedz
Moim zdaniem C7+ pasuje do utworu najbardziej - zwykłe C7 wogóle w tym utworze się nie sprawdza!
Odpowiedz
Acha.

Kuba
Odpowiedz
Acha.

Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Odpowiedz
Tomasz Susmęd napisał(a):Zwracam tylko uwagę, że w Nie lubię nie występują akordy z septymą wielką, czyli zadne tam C7+ ale po prostu C7.
Mvzvngv napisał(a):Moim zdaniem C7+ pasuje do utworu najbardziej - zwykłe C7 wogóle w tym utworze się nie sprawdza!
No tak, zwykłe C7 nijak tutaj pasuje, czyżby jakaś artystyczna prowokacja?
Odpowiedz
Jest taki emotikon... Zaraz, zaraz... O - jest!

:o
"Ale po co męczyć gamę
Odpowiedz
Mvzvngv napisał(a):No to może podzielimy się naszymi sposobami bicia do Nie Lubię?? Smile Myślę ze każdy do jakichś spostrzeżeń doszedł - więc proponuję małą syntezę. Smile
Ja to gram w ten sposób ze najpierw uderzam z gory kciukiem dosyc mocno struny basowe (dwie albo trzy, czasem jedna, jak wyjdzie), potem kciuk opada nizej i uderzam nim z dolu struny wiolinowe (juz delikatniej), a na koniec rasgueado (na jednej basowej i wiolinowych mniej wiecej). Po rasgueado, jezeli to nie jest akord barowy czyli np poczatkowe e to przytlumiam akord malym palcem lewej reki, jezeli barowy to po prostu troche podnosze palce lewej reki. Takie cos gra sie 2 razy, a za trzecim zaczyna sie tez od kciuka, a pozniej hmm, teraz ciezko to wytlumaczyc, mozna to zagrac po prostu zwyklym biciem, czyli szybko dol,gora, d, g, ale najlepiej brzmi jesli gra sie to przez chwile biciem zblizonym do oblawy.
W dalszej czesci gra sie juz raczej bez przytlumiania i stosujac juz tylko pierwszy schemat, chociaz tez nie caly czas.
Coz, pewnie nie wytlumaczylem tego zbyt zrozumiale, ale prosciej nie potrafie, sprobuje pozniej nagrac poczatek.

akord po e czyli C7+ wyglada tak

e-0
h-1
g-0
d-2
a-2
e-3

czyli trzymasz e drugim i trzecim palcem i pozniej dodajesz pierwszym i czwartym dwa dzwieki na strunach h i e6

pozniej, przy kolejnych akordach (f,f#,g..) gra sie zwykly akord dodajac czasami jeden dzwiek, czyli f wygladaloby tak:

e1
h2
g1
d3
a3
e1

pozdrawiam
Przemek
Odpowiedz