Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadzieja III - eliminacje mazowieckie
Szanowni Państwo!

Fundacja imienia Jacka Kaczmarskiego ma przyjemność poinformować, że 11 marca 2006 roku odbędą się Mazowieckie Eliminacje do kołobrzeskiego Festiwalu Piosenki Poetyckiej im. Jacka Kaczmarskiego "Nadzieja". Miejscem eliminacji będzie Dom Kultury "Świt" mieszczący się w Warszawie przy ul. Wysockiego 11.
Eliminacje rozpoczną się o godzinie 10.00, a ogłoszenie wyników i występ artystyczny gościa zaproszonego zaplanowano na godzinę 18.00.
Chętnych do udziału w eliminacjach do "Nadziei" zachęcamy do uważnego zapoznania się z regulaminem tych eliminacji.

Krzysztof Nowak.
Odpowiedz
Odpowiedz
W regulaminie jest:
Cytat:Wykonawca przygotuje 2 piosenki: 1 piosenkę z repertuaru Jacka Kaczmarskiego oraz 1 piosenkę autorską z kręgu poezji śpiewanej. Poprzez słowo "autorska" rozumiemy albo własny tekst albo własna muzyka.
Dlaczego "albo... albo"? Chyba jeżeli jest wszystko własne to jeszcze lepiej ??
Cytat:Preferowane będą utwory własne z poezji śpiewanej.
Jeżeli chodzi o pierwszy utwór, to to jest dyskryminowanie takich wykonawców, których utwory nie znalazły się w repertuarze Jacka, a faworyzowanie np. Natana Tenenbauma!
A drugi musi być "własny" zgodnie z poprzednim punktem, czy to preferowanie oznacza, że zapis "albo własny tekst albo własna muzyka" nie jest obligatoryjny?

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Jak to dyskryminowanie wykonawców, których tekstów Jacek nie śpiewał???
Nie rozumiem o co Ci chodzi? To chyba jest festiwal związany z Jackiem Kaczmarskim, więc ten zapis w regulaminie, jest jak najbardziej na miejscu.
Jesli Ci to nie odpowiada, to jest jeszcze parę innych festiwali. Nawet powiedziałbym, że całkiem sporo. Ten jest akurat związany z osobą Jacka Kaczmarskiego.

Kuba
Odpowiedz
Zwracam Państwa uwagę na fakt, że wykonanie autorskiej (własna muzyka lub tekst) piosenki jest warunkiem bezwględnym. W szczególności może to być własna muzyka do jednego z licznych wierszy Jacka. Nie ukrywam, że tego rodzaju próby zmierzenia się z poezją Mistrza będą mile widziane podczas mazowieckich eliminacji.

KN.
Odpowiedz
KN. napisał(a):(własna muzyka lub tekst)
A lub w sensie matematycznym jest prawdziwe także w przypadku prawdziwości obu sąsiadujących z nim stwierdzeń Wink

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):
KN. napisał(a):(własna muzyka lub tekst)
A lub w sensie matematycznym jest prawdziwe także w przypadku prawdziwości obu sąsiadujących z nim stwierdzeń Wink
To z całą pewnością prawda, skądinąd w regulaminie nie ma lub tylko albo/albo jak podałem wcześniej, co w sensie matematycznym jest fałszywe w przypadku obu stwierdzeń poprzedzonych "albo".

Nadal jednak nie rozumiem, zwłaszcza w świetle wyjaśnień KN, zapisu "Preferowane będą utwory własne z poezji śpiewanej." Do piosenki z repertuaru Jacka ten zapis się raczej nie odnosi, bo utwór własny z repertuaru Jacka mogą zaśpiewać tylko nieliczni. A więc odnosi się to chyba wyłącznie do tej drugiej piosenki, która musi być "autorska" i jest to warunek bezwzględny. A więc na czym polega to "preferowanie"?
Kuba Mędrzycki napisał(a):Jesli Ci to nie odpowiada, to jest jeszcze parę innych festiwali.
Ależ ten festiwal odpowiada mi chyba najbardziej ze wszystkich, a kiedy w pełni zrozumiem wszystkie tajniki regulaminu to już będzie pełnia szczęścia.
KN. napisał(a):W szczególności może to być własna muzyka do jednego z licznych wierszy Jacka.
albo własny tekst do muzyki Jacka Smile

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
dauri napisał(a):
KN. napisał(a):W szczególności może to być własna muzyka do jednego z licznych wierszy Jacka.
albo własny tekst do muzyki Jacka
Nie rozumiem po co to dodałeś. Ja napisałem dokładnie to, o co mi chodziło i naprawdę nie potrzebuję uściślania. Jeśli coś piszesz, pisz na własny rachunek.

Pozdrawiam,
KN.
Odpowiedz
Dauri, radzę nie zadzierać z jurorem Smile

Kuba
Odpowiedz
dauri napisał(a):własny tekst do muzyki Jacka
A jak to sobie wyobrazasz. Z tego, co wiem (a troche wiem) Kaczmarski nie pisal samej muzyki, a na pewno tego nie publikowal. Wiec co - wezmiesz muzyke np. z "Oblawy" i ulozysz do tego tekst? Nie zdobedziesz tym poklasku jurorow, jak mniemam.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
gredler napisał(a):Wiec co - wezmiesz muzyke np. z "Oblawy" i ulozysz do tego tekst? Nie zdobedziesz tym poklasku jurorow, jak mniemam.
Co w tym złego?
Trudno jest napisac dobry tekst pasujący do dobrej melodii.
Odpowiedz
Oczywiście, że nie jest to nic złego, ale osobiście (chociaż nie jestem jurorem) bardziej to pasuje do kabaretu. Chyba, że pisze się nowe słowa do piosenki wcześniej przez siebie napisanej.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Na wniosek Dauriego dyskusja o zapożyczaniu melodii trafiła do Muzyki:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?p=35686#35686">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/view ... 5686#35686</a><!-- m -->

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Pozwolę sobie wtrącić coś nie do końca związanego z tematem, a mianowicie przypomnieć, że już jutro od 10tej, mazowieckie eliminacje do NADZIEI. DK Świt - ul.Wysockiego 11 Warszawa.

Kuba

P.S. Napisałem to tu, bo po napisaniu we właściwym temacie - ów temat nie pojawia się na stronie głównej.
Odpowiedz
Wszystkich uczestników zapraszamy na godzinę 10.

KN.
Odpowiedz
KN. napisał(a):Wszystkich uczestników zapraszamy na godzinę 10.
A jaki jest skład Wysokiego Jury, które po długich i burzliwych obradach ogłosi hiobowy werdykt?
Odpowiedz
Wszystko będzie jasne jutro.

KN.
Odpowiedz
To Krzysztof - jak się wszystko skończy - czekamy na jakąś króciutką relację z eliminacji Wink
Odpowiedz
Zanim Krzysztof napisze coś więcej, ja może zaspokoję ciekawość co poniektórych:
otóż szacowne jury było dwuosobowe - Jacek Bończyk i Krzysztof Nowak.
Na eliminacjach pojawiło się ośmioro wykonawców, z czego zakwalifikowano czworo z nich.
Dwie osoby(kobieta i mężczyzna), których nie znam i dwie, które znam i którym miałem przyjemność akompaniować - Renata Spłocharska i Przemek Bogusz.
Renata śpiewała "Piosenkę napisaną mimochodem" i "Jesiennego narzeczonego"(sł.K.M.Piekarska;muz.K.Mędrzycki).
Zaś Przemek wykonał "Czołg" i "Ostatnią korespondencję" (piosenka autorska).
Ogólnie atmosfera była sympatyczna. Po przesłuchaniach zagraliśmy z Mateuszem na specjalne życzenie zgormadzonych kilka piosenek.
Wśród publiczności pojawiło się także kilkoro listowiczo-forumowiczów.

Kuba
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wśród publiczności pojawiło się także kilkoro listowiczo-forumowiczów.
Którzy - za pewne - tradycyjnie nie sa w stanie wykrztusić słowa o tym, co widzieli.

pozdrawiam
P.

PS: A - z ciekawości zapytam - poza kwalifikacją do centalnych obchodów kołobrzeskich, jakie były nagrody?
Odpowiedz
A to mało?? :o

Kuba
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):A to mało??
Mało, nie mało. W regulaminie jest mowa - niezależnie do wzmianki o promocji do Obchodów Centralnych - o nagrodach rzeczowych.
Pomyślałem, ze Organizatorzy zafundowali lauretom jakis....nie wiem.... Zestaw Małego Kaczmarologa albo film instruktażowy pt. "Bicia do Obławy i Zbroi - kurs dla średniozaawansowanych".
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):PS: A - z ciekawości zapytam - poza kwalifikacją do centalnych obchodów kołobrzeskich, jakie były nagrody?
No Paweł co za pytanie! Główną nagordą poza kwalifikacją do Kołobrzegu powinien być serdeczny uścisk dłoni organizatora. Tongue :rotfl:

[ Dodano: 11 Marzec 2006, 16:40 ]
Zapewne o to chodziło w regulaminie Tongue
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):
Kuba Mędrzycki napisał(a):Wśród publiczności pojawiło się także kilkoro listowiczo-forumowiczów.
Którzy - za pewne - tradycyjnie nie sa w stanie wykrztusić słowa o tym, co widzieli.
No to postaram się coś króciutko wykrztusić. Ogólne wrażenie dość pozytywne. Wybór piosenek ciekawy. Kilka popełnianych błędów: czytanie tekstu z kartki (w tym 1 laureatka), ograniczony kontakt z publicznością (gitarzysta patrzy na gryf gitary zamiast na publiczność), tupanie do rytmu, dykcja. Może warto by zorganizować spotkanie z wykonawcami przed Kołobrzegiem, posłuchać ich ponownie, podzielić się uwagami - coś w rodzaju "warsztatów". Gdyby ktoś miał na to ochotę jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):Pomyślałem, ze Organizatorzy zafundowali lauretom jakis....nie wiem.... Zestaw Małego Kaczmarologa albo film instruktażowy pt. "Bicia do Obławy i Zbroi - kurs dla średniozaawansowanych".
Co rozumiesz przez Zestaw Małego Kaczmarologa? Smile A tego drugiego to chyba ci idacy na festiwal nie potrzebuja.
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):film instruktażowy pt. "Bicia do Obławy i Zbroi - kurs dla średniozaawansowanych".
To akurat jest na Forum - można ściągnąć Smile i dorzucić instrukcję grania "Pompei" z Kielc Smile)
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
[quote-"Łukasz G"]Co rozumiesz przez Zestaw Małego Kaczmarologa?[/quote]
No więc chyba własnie nie mogę powiedzieć, bo mnie koledzy posądzą o szeroko pojęte szarganie świętości.

P.
Odpowiedz
Paweł Konopacki napisał(a):PS: A - z ciekawości zapytam - poza kwalifikacją do centalnych obchodów kołobrzeskich, jakie były nagrody?
Petrvs napisał(a):No Paweł co za pytanie! Główną nagordą poza kwalifikacją do Kołobrzegu powinien być serdeczny uścisk dłoni organizatora.
Albo -Uśmiech kierownika.
- Odciśnięty w betonie
- Uzbrojonym.
- Po zęby. Big Grin
Pozdrawiam
Paweł
To - jakimi słowami język twój cię stwarza,
Gdy wydajesz na ludzi wyroki portretów -
Czy chwali i obraża, czy z lękiem - obnaża -
Różni mowę trybunów od mowy poetów.
Odpowiedz
W dniu 11 marca w warszawskim Domu Kultury "Świt" odbyły się mazowieckie eliminacje do tegorocznej edycji festiwalu "Nadzieja". Z ośmiu biorących udział podmiotów jury w składzie: Jacek Bończyk i niżej podpisany do kołobrzeskiego festiwalu postanowiło zakwalifikować następujących uczestników eliminacji:

Przemysław Bogusz ("Czołg", muz. i sł. Jacek Kaczmarski, "Ostatnia korespondencja", muz. i sł. Przemysław Bogusz).

Andrzej Mrozicki ("Lekcja historii klasycznej", muz. i sł. Jacek Kaczmarski, "Wspomnienia, o jakich marzę", muz. i sł. Andrzej Mrozicki).

Magdalena Rolek ("Powrót", muz. Przemysław Gintrowski, sł. Jacek Kaczmarski oraz "Lubię szeptać ci słowa" muz: Magdalena Rolek i Kazimierz Bryzek, sł. Bolesław Leśmian).

Renata Spłocharska ("Piosenka napisana mimochodem", muz. i sł. Jacek Kaczmarski, "Jesienny narzeczony", muz. Kuba Mędrzycki, sł. Katarzyna Piekarska).

Wyżej wymienionym gratulujemy.

KN.
Odpowiedz
KN. napisał(a):Kazimierz Bryzek
hmmm Wink
Odpowiedz