01-27-2006, 09:09 AM
VanThunderbolt napisał(a):Więcej - nawet nie mogę wymyślić jak można zagrać takowe bez obejmowania...hmm, teoretykiem żadnym nie jestem ale to to rozumiem w ten sposób, że nie chwytas gryfu jak siekierę tylko jak gryf :p tzn dociskasz kciukiem na środek gryfu
Przemek napisał(a):Tak szczerze mówiąc, to da się zagrac wogóle nie dotykając kciukiem gryfu. Dociskamy struny używając pzredramienia. Nawet akordy barowe można zagra bez posiłkowania się kciukiem, ale kciuk jest wygodny, bo łatwiej się ustala pozycję podpierając dłoń kciukiem
a do tego trzeba dodać, że to jest możliwe raczej przy trzymaniu klasycznym, bo jeśli będziesz próbował trzymając 'ogniskowo' to ci się gitara wymsknie z ręki
a radziu_88, ma 100% rację, ale takie refleksje z reguły przychodzą po niewczasie (chyba tak to się pisze) (bo podobnie miałem z nauka tańca towarzyskiego: mama od IV klasy podstawówki namawiała mnie żebym na kurs paszedł aż zdecydowałem sie dopiero w klasie maturalnej, no i oczywiście żalowałem że tak późno :] koniec offtopa)