Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wiek XVII i nie tylko...
Witam wszystkich na forum!
Poczytuję sobie co tu mądrzy ludzie wypisują, dużo się już się już od nich (od was) dowiedziałem.
Mam jednak parę innych pytań. Szukałem w tematach z "Inspiracjach Historycznych" czegoś na ten temat, alem nie znalazł.
Interesuje mnie mianowicie, czy do tekstu "Krótka historia nawiązania stosunków polsko-francuskich" istnieje muzyka. Domyślam się, że ten utwór miał być włączony do Sarmacji i z jakichś powodów przynajmniej na płycie nie ma go. Wiersz zresztą zawiera błąd...
A szerzej: może ktoś lepiej znający się ode mnie wypisał by piosenki/wiersze Mistrza dotyczące XVII wieku prócz "Susanina" i "Krótkiej historii..." i utworów z Sarmacji, o ile takowe istnieją?
I rzecz ostatnia: jak interpretujecie "Balladę o gruzińskim rogu"? I dlaczego gruzińskim?

Wiem, że dużo tych pytań ale wolę napisać jednego posta zamiast dziesięć... czekam na jakiekolwiek odpowiedzi. Dzięki życzliwi ludzie!
Big Grin

[ Dodano: 2006-01-22, 19:17 ]
P.S. Z tym przedszkolakiem to niemiłe... może chociaż pierwszak?
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Leszek napisał(a):piosenki/wiersze Mistrza
dotyczące XVII wieku
Jeśli chodzi o historię powszechną XVII w. to na pierwszą myśl od razu mi przychodzą dwa utwory:

-,,Koniec wojny 30-letniej''
-,,Cromwell''

Obydwa z ,,Wojny postu z karnawałem''
Odpowiedz
Leszek napisał(a):A szerzej: może ktoś lepiej znający się ode mnie wypisał by piosenki/wiersze Mistrza
dotyczące XVII wieku prócz "Susanina" i "Krótkiej historii..." i utworów z Sarmacji, o ile takowe istnieją?
Istnieją, a jakże Smile Choćby te dotyczące Trylogii:

Pad Kmicic

Pan Podbipięta

Pan Wołodyjowski

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Wielkie dzięki. Nawet żem jakoś nie pomyślał o Trylogii, a to trochę hańba... :oops:
A co z rogiem gruzińskim?

[ Dodano: 2006-01-22, 19:29 ]
Wiek mi się pomylił, patrzę a mi 12 wyświetlało... uf. Młody się poczułem
Odpowiedz
Leszek napisał(a):P.S. Z tym przedszkolakiem to niemiłe... może chociaż pierwszak?
Nie, przedszkolak. Poza tym ciesz się, potem jest się Głupim Jasiem.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/ranks.php">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/ranks.php</a><!-- m -->
Odpowiedz
Leszek napisał(a):piosenki/wiersze Mistrza dotyczące XVII
1. Cromwell
2. 20 lat później (choć można powiedzieć, że to raczej inspiracja literacka niż historyczna, a jeżeli już historyczna, to dotyczy roku 2000)

marek
Odpowiedz
Adam_Leszek napisał(a):Wiersz zresztą zawiera błąd...
O jaki błąd chodzi(ło?) ?
[size=85]My chcemy Boga w rodzin kole,
W troskach rodziców, dziatek snach.
My chcemy Boga w książce, w szkole,
W godzinach wytchnień, w pracy dniach.
[/size]
[b]"Poza Kościołem NIE MA zbawienia"[/b]
Odpowiedz
Zbrozło napisał(a):
Adam_Leszek napisał(a):Wiersz zresztą zawiera błąd...
O jaki błąd chodzi(ło?) ?
Henryk Walezy uciekł z Rzeczpospolitej w czerwcu, a nie zimą, jak to opisał Kaczmarski.
Odpowiedz