01-21-2006, 11:11 AM
Moja mama ma taki skaner... Wystarczy kserokopiarka podłączona do komputera (mówie o A3).
|
Skanowanie
|
|
01-21-2006, 11:11 AM
Moja mama ma taki skaner... Wystarczy kserokopiarka podłączona do komputera (mówie o A3).
01-21-2006, 12:13 PM
A A2?? Ja nie twierdzę, że nie ma mozliwości. NATO z kosmosu zrobi fotkę plakatu A2 o odpowiedniej rozdzielczości. Ale mi idzie, czy na stonie mógłby być skan o takiej rozdzielczosci, żeby go sobie w dobrej jakości wydrukować. Niektóre strony z grafiką do pobrania np. oferują 3 rozdzielczości/ wielkosci do wyboru.
No i nie porównujcie xero do skanera, bo to nie ta jakość, choć dla niektórych zadowalajaca.
01-21-2006, 12:19 PM
czekajcie, ale gdzie jest napisane że to A2 - to jeden, a dwa - ja tego nie rozumiem. Art powiedział że coś zrobi a Wy mu na siłę tłumaczycie że to niemożliwe...nie wpadliście na to, że skoro mówi że zrobi to znaczy że wie że to jest wykonalne?
piotru napisał(a):Ja również należę do tych, którzy po zawartosci spodziewali się wiecej. Ale - jak wróbelki mi cwierkały- niektóre wykonania są dość ciekawe i jakby dojrzalsze. Nie zmieni jednak to wrażenia, że jest to kolejna składanka, tyle, że obmyslana przez samego JK.Od zwykłych składanek różni się tym, że zawiera wykonania specjalnie na tą płytę nagrane, a nie zbieraninę różnych nagrań już znanych
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka Poetycznego...stąd mię częsciej wita Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
01-21-2006, 12:38 PM
Niestety maksymalnie jest A3. Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy skanerem a kserokopiarka. Należe do tych dla których skan z kserokopiarki jest zadowalający
01-21-2006, 12:40 PM
Czytaj Adme uważnie. Składanka to nie tylko płyta złozona przez wydawcę w stylu płyt z cyklu "Złota kolekcja" ale również z piosenek, które sa porozrzucane po innych płytach. Fakt, że dodano 1 czy 2 piosenki, które nie były jeszcze oficjalnie wydane tego nie zmienia.
Art napisał co napisał. napisał o skanie plakatu. Plakat to coś więcej formatowo niz tzw. zeszyt akademicki. A to A4. jak nie wiesz, co to format A4 to jestem w szoku. Format A3 to circa 2 zeszyty akademickie obok siebie . A2 to takie 4 zeszyty. Plakaty na ulicach to najczęsciej A2 lub A1 (2 razy wiecej, niz A2 ). Skanery dostępne na rynku dla przecietnego smiertelnika to format A4, podobnie jak drukarki komputerowe i papier do ksero. Skanery A3 to wysoka półka finansowa. Ale mniejsza o technikę. Mi chodzi o pytanie, czy "skan" na stronie mógłby być nie tylko dobrej jakosci technicznej, ale i duzej rozdzielczości tak circa 4 mln pikseli przy rozdzielczości 300ppi . czyli dobry plik, który w domu mozna wydrukować na nawet kiepskiej drukarce i nie wstydzić się tego wydruku powiesić na scianie. Dociera?Pozdrawiam.
01-21-2006, 12:47 PM
Dziękuję, wyobraź sobie że wiem co to format A2. :] Skan jak zobaczysz to łaskawie ocenisz czy Ci pasuje
piotru napisał(a):czyli dobry plik, który w domu mozna wydrukować na nawet kiepskiej drukarce i nie wstydzić się tego wydruku powiesić na scianie.ja się różnych dziwnych rzeczy nie wstydzę wieszać na ścianie, więc nie wiem w czym problem ![]() pozdrawiam również ![]() a
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka Poetycznego...stąd mię częsciej wita Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
01-21-2006, 02:26 PM
Filip P. napisał(a):Niestety maksymalnie jest A3. Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy skanerem a kserokopiarka.Żadna ![]() (jeśli nie liczyć tego, że kserokopiarka potrafi drukować )Obydwa urządzenia wykorzystują tą samą technologię (z tym, że w przypadku kserokopiarki jakość nie jest aż tak istotna) Co do plakatu, to przecież musi istnieć wersja elektroniczna (z czegoś musieli go wydrukować :] ) - więc może dałoby się taką zdobyć (inna sprawa, że może to być plik zajmujący z 200 MB )Pozdrawiam Zeratul P.S. "Lekki" offtop nam się zrobił - sugeruję zakończyć ten wątek dyskusji zanim trafi do Hyde Parku 8)
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno; Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować, A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
01-21-2006, 02:42 PM
Jeśli kogoś interesuje to prosze, jest to przykład skanu A3:
(moim zdaniem jakość jest bardzo dobra) Plik ma 1,3 MB. Mapa Pozdrawiam
01-21-2006, 07:56 PM
Zeratul napisał(a):No własnie na tym polega róznica. kserokopiarka li tylko kopiuje, ma znacznie mniej funkcji korekty przed skanowaniem a co za tym idzie znacznie mniejsze mozliwosci wpływania na efekt końcowy, wiec jest. No i "normalne" kserokopiarki nie maja wysokich rozdzielczosci. Spróbuj sobie skserować okładkę płyty nawet na dobrej kserokopiarce zadając jej powiekszenie np. 300%. Powodzenia.Filip P. napisał(a):Niestety maksymalnie jest A3. Nie wiem jaka jest różnica pomiędzy skanerem a kserokopiarka.Żadna Filipie! Zanim powiesz coś, pomyśl. To co dałeś jako przykład to skan lub fotografia ( nie wiem) z oryginału formatu A3 a nie skan A3. jak klikniesz plik by pokazał Ci własciwości, pokaże on circa 1070 na 760 pikseli. Takie coś, gdybyś oddał do labu fotograficznego, zeby zrobili Ci odbitkę, starczyłoby na pocztówkę. Toz to nie ma nawet miliona pikseli. Spróbuj wydrukować to na fotograficznym papierze w drukarce. szkoda oczywiście tuszu. Ja drukowałem zdjecia majace 2,5 mln pikseli na dobrej drukarce w pełnym formacie. Hmmm. Od biedy ujdzie.
01-21-2006, 08:35 PM
Czy Wy naprawdę nie macie większych zmartwień??
![]() Kuba
01-21-2006, 08:50 PM
Wybacz piotru, na tyle to ja się nie znam... Nie zrozumiałem, nie jestem biegły w takich sprawach. Myślałem, że jeśli martwimy się o wielkość skanera to właśnie o to chodziło. Nie mniej, milknę już.
Ps. 3189 x 2252 pikseli Ps.2. Powiększenie 400% Nie jest najgorzej.
01-21-2006, 08:52 PM
Duży format można skanować na zwykłym skanerze - po kawałku. A potem połączyć kawałki. Sam tak robiłem.
KN.
01-22-2006, 10:07 AM
No to teraz o skanowaniu pogadajcie sobie tutaj już bez przeszkód
.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
01-22-2006, 11:17 AM
KN. napisał(a):Duży format można skanować na zwykłym skanerze - po kawałku. A potem połączyć kawałki. Sam tak robiłem.Ha, ha, no to wywalili nas do Hyde Parku. Krzysztofie, można i tak, tyle, ze jest to kłopotliwe, grozi pogieciem plakatu a i trzeba mieć trochę umiejetności, żeby to potem dobrze, bez sladów połaczyć. No i trzeba mieć ciut czasu. . Pozdrawiam.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|