Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Okładki płyt.
Jeśli taki temat był, to wybaczcie, ale nie znalazłem.
Otóż ciekaw jestem, czy ktoś z Was zastanawiał się kiedyś nad interpretacją grafik umieszczonych na wydanych oficjalnie albumach Jacka (no i Tria). Ja przyjrzałem się im świadomie dopiero pod wpływem zamieszczonej na stronie okładki "Świadectwa". Wcześniej oczywiście kojarzyłem płyty z okładkami, ale nigdy nie wgłębiałem się w znaczenie ilustracji.

Na razie jestem w stanie powiedzieć tylko tyle, że najbardziej podobają mi się okładki "Litanii" i "Murów w Muzeum Raju", oraz że niektóre "obrazki" są trudniejsze od innych. :wink:

Ma ktoś jakiś pomysł np. na "Dzieci Hioba"? Krzyż- bo Hiob? Ale czemu ukośny? Ta błękitna plama to słońce? A może głowa kogoś, kto niesie krzyż? Itp, itd...

A tak w ogóle, to ciekaw jestem, jaki był udział Jacka w tworzeniu tych grafik.

Jak ktoś ma coś do powiedzenia na temat okładek, to niech się nie krępuje. :wink:
Odpowiedz
Jeśli chodzi o okładki autorstwa Blanki Łątki, to z tego co wiem, Kaczmarski nie miał żadnego wpływu na ich powstanie. Był ogłoszony konkurs i wybrał akurat te projekty. Natomiast okładki do "Sarmatii" i "Szukamy stajenki" zaprojektował on sam (zdjęcie do "Pochwały łotrowstwa" pewnie też); przypuszczam, że obrazy zamieszczone na "Dwóch skałach" i "Mimochodem" też są jego wyborem. Pozostałe - nie wiem.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
"Świadectwo" też wymyślił Jacek.
Odpowiedz
Jeśli chodzi o okładki to mnie najbardziej podobają się tylne strony kopert z boxu Wink
Odpowiedz
A czy gdzieś w ogóle jest dostępne zdjęcie pierwotnej okładki "Krzyku"? Tej, na której jest człowiek z odciśniętym na twarzy butem?
Często się ona pojawia, ale nie wiem, czy pozostała tylko w fazie projektu, czy została jakoś opublikowana.

Pozdrawiam Smile
[b][size=85]Dziś gra się słońcem football-match ogromny!
Bóg strzela gole - po ludzku, wspaniale!
Dziś skok na ziemię z nieba karkołomny,
Cesarskie cięcie i salto mortale![/size][/b]
Odpowiedz
[...] oryginalna okładka, grafika Pawła Petryckiego, przepadła bez śladu. Przedstawia ludzką twarz, która w miejsce oczu ma wyciśnięty w ciele, jak w ustępliwej glinie, ślad żołnierskiego buciora.
Jacek Kaczmarski, Warszawa, sierpień 1999r.

Cytat pochodzi z inlay'u do płyty "Krzyk".

A najbardziej lubię okładkę "Wojny postu z karnawałem". W ogóle jest to najlepsza płyta Tria - pod względem muzycznym i szaty graficznej (pomijając błędy ortograficzne w tekstach).
Odpowiedz
Nakład zniszczono, ale myślę, że coś musiało się zachować. Rękopisy nie płoną Wink
Odpowiedz
gredler napisał(a):A najbardziej lubię okładkę "Wojny postu z karnawałem".
A ja lubię Carmagnole Wink
Można się bawić w wyszukiwanie nawiązań Wink

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):A ja lubię Carmagnole
Ja też. Poza tym nadzwyczaj pomysłowa jest okładka Szukamy Stajenki, a okładka Świadectwa przynajmniej na skanie jest, moim skromnym zdaniem, po prostu r e w e l a c y j n a.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości