Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak tekstów
Zauważyłem, ze brakuje na stronie tekstów "Celiny" i "Nie rozdziobią nas kruki", a przecież Kaczmarski wykonywał te utwory z tego co wiem.
Bo z wolnością jest jak z kołdrą, pod którą się śpi ze wszystkimi na jednym łóżku.
Każdy chciałby mieć ją tylko dla siebie, ale jak za mocno ją pociągnie
to osobie z drugiej strony jest zimno.
Odpowiedz
Ale ich nie napisał. Jeszcze Celinę do tekstu Staszewskiego to możnaby dodać (jest w oficjalnym wydawnictwie), ale Nie rozdziobią nas kruki Stachury to moim zdaniem jest wykonanie incydentalne więc nie wiem czy jest sens.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):Nie rozdziobią nas kruki Stachury to moim zdaniem jest wykonanie incydentalne
Oczywiście. Nie pojawiło sie chyba na żadnym wydawnictwie audio. Ja w każdym razie mam to wykonanie na video, jako jedno z wykonań zawartych w filmie o Stedzie.
Odpowiedz
Co do Celiny to jestem pewien, że powinna byc. W końcu Baranek jest. Moim ulubionym wykonaniem Celiny jest właśnie wykonanie Jacka. Co do Kruków... Uznałem, że jak już piszę o jednej, to tą również można rozpatrzyć ;]. Chciałem tylko zwrócić uwagę, a reakcja już nie zależy ode mnie.

Pozdrawiam Smile
Bo z wolnością jest jak z kołdrą, pod którą się śpi ze wszystkimi na jednym łóżku.
Odpowiedz
Oczywiście, wrzucenie tekstu "Nie rozdiobią nas..." pewnie nie jest wielkim problemem, tylko czy jest sens, zwłaszcza że tę piosenkę spiewa w zasadzie Gintrowski. Jacek i Łapiński włączają się jedynie w refrenach.
Bardziej już pasuje na stronę Petrvsa Smile

Kuba
Odpowiedz
Kuba Mędrzycki napisał(a):wrzucenie tekstu "Nie rozdziobią nas..." pewnie nie jest wielkim problemem
Tym bardziej, że to bodaj najbardziej znana z piosenek Steda.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Bardziej już pasuje na stronę Petrvsa
Nie pomnę tylko do czyjej kompozycji śpiewają. Ten tekst Stachury doczekał się wieeelu wersji wykonawczych.
Odpowiedz
Albo Gintrowskiego, albo Satanowskiego.

Kuba
Odpowiedz
Simon napisał(a):Tym bardziej, że to bodaj najbardziej znana z piosenek Steda.
No tu bym polemizował bo SDM kilka innych znacznie bardziej spopularyzował (Madame, Z nim będziesz szczęśliwsza, Opadły mgły, Życie to nie teatr).
Simon napisał(a):Nie pomnę tylko do czyjej kompozycji śpiewają.
Chyba Satanowskiego, ale głowy nie dam.

P.S. Kuba był szybszy :wink:
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):No tu bym polemizował
Niezaprzeczalnie SDM położył największe zasługi w popularyzacji dorobku "piosenkowego" (choć nie tylko) Stachury. Pisząc, że to bodaj - a więc nie: na pewno - najbardziej znana z Jego piosenek, miałem na myśli bardziej to, że była ona wykonywana przez wszystkich znanych mi interpretatorów tekstów Stachury. A było ich przeca trochę.
Ale na pewno wersje SDM-u zagościły "pod strzechami" najbardziej.
Odpowiedz
Simon napisał(a):Ale na pewno wersje SDM-u zagościły "pod strzechami" najbardziej.
No a właśnie "Nie rozdziobią nas kruki" akurat w ich wykonaniu jakoś nie zaistniały w mojej świadomości :wink: . W tym utworze najbardziej odpowiada mi wersja Marka Gałązki.
Odpowiedz
lodbrok napisał(a):W tym utworze najbardziej odpowiada mi wersja Marka Gałązki.
Gałązka jest kapitalny. Słucham na zmianę dwóch jego płyt, jakie posiadam. Jeszcze mi się nie znudziły.
Ale jeśli chodzi o "Kruki" to mnie najbardziej odpowiada wykonanie duetu Kondrak/Mikołajczak.
Odpowiedz
"Biała Lokomotywa" i "Urodziny" w wersji Gałązki rządzą. "Nie rozdziobią nas kruki" w jego wersji nie znam Sad bo mam tylko jedną płytę i nie mam gdzie kupić drugiej. A szkoda.

Trochę chyba zły dział na takie offtopy :oops:

Pozdrawiam
Odpowiedz
No to niech nas Art z tym przeniesie :wink: .
Kondraka z Mikołajczakiem słyszałem ale nie posiadam. Natomiast Kondraka wraz z Federacją (albo solo) mogę usłyszeć co najmniej raz w miesiącu w naszym Hadesie Smile .
Odpowiedz
Czyli Federacja ma sie dobrze!Smile A kto teraz z nimi występuje? Marek Andrzejewski dalej jest frontmanem?Wink

Kuba
Odpowiedz
Frontmenem od zawsze jest Kondrak. Ale to taka grupa, że frontmeni poniekąd zmieniają się w zależności od utworu. Więc oprócz niego bywa nim tak jak powiedziałeś Andrzejewski, bywa że Piotr Selim, a w jeszcze innym kawałku Jola Sip. Na perkusji przygrywa im Tomasz Deutryk, na skrzypcach Paweł Odorowicz a na basie, tu uwaga - Krzysztof Nowak :wink: . Ponadto Andrzejewski jest gitarzystą a Selim pianistą. Igor Jaszczuk od dawna poszedł już w biznesy a Marcin Różycki z tego co wiem wyjechał do Krakowa. Czasem się jednak pojawia i okazyjnie wystąpi. W sumie kapela ma się jednak nienajgorzej. Smile
Odpowiedz
A wiesz może jak się miewa Bartek Abramowicz?On kiedyś tez z nimi grał, a znamy sie jeszcze z Famy w 92gimSmile

Kuba
Odpowiedz
Czasami gdzieś się pojawia przy okazji różnych imprez. Nie wiem czy dalej komponuje, ale akompaniamentem zajmuje się nadal. Głównie róznym młodym artystkom z lubelszczyzny. Mieszka chyba w Świdniku, ale głowy sobie uciąć nie dam. Pozdrawiam
Odpowiedz
CeCe napisał(a):Zauważyłem, ze brakuje na stronie tekstów "Celiny"
Jest.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/inne/celina.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... celina.php</a><!-- m -->

Chopciaż nie ma chyba w spisie wierszy innych autorów.
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Odpowiedz
No nie ma. Na logikę doszłeś czy po wyszukiwarce?
Odpowiedz
Artur napisał(a):No nie ma. Na logikę doszłeś czy po wyszukiwarce?
Doszedłem poprzez wyszukiwarkę.

Chociaż adresy podstron są tak dobrze uporządkowane, że na logikę też by było łatwo trafić. :roll: [nie to żebym się podlizywał]
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Odpowiedz
Można by dodać "Księgę kolejną"... (oczywiście do piosenek innych autorów), zwłaszcza, że, jak mówił Jacek, zainspirowała ona "Balladę o spalonej synagodze"... Tylko czyje to właściwie jest?

pozdrawiam
Odpowiedz
Albo na stronie nie ma "Pokolenia" Sieniawskiego, albo coś nie tak z moim wzrokiem... :znudzony:
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
misiek-st napisał(a):Albo na stronie nie ma "Pokolenia" Sieniawskiego, albo coś nie tak z moim wzrokiem... :znudzony:
Faktycznie - a kiedyś chyba było :niepewny:
Poza tym jest dwa razy "Polonez biesiadny" (raz jako Tansona dyskusyja, a w treści Tansona dyskusyjna) Wink

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Hmmm a nie powinna być to Tensona?
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
bardzo możliwe
Odpowiedz
A dlaczego "Kosmopolak" jest jako pięć utworów? Przecież jest to jeden poemat, jeden utwór... może było to rozgraniczone w "Ale źródło wciąż bije...", ale jak na mój gust powinno być jednym (tak samo jak "Kuglarze i wisielcy" są jednym utworem składającym się z kilkudziesięciu piosenek).
Elessar napisał(a):Hmmm a nie powinna być to Tensona?
Hmm... nie chce wyjść na ignoranta, ale co właściwie ma znaczyć Tensona czy Tansona? (to tak przy okazji pytam Wink ).
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Odpowiedz
Leszek napisał(a):A dlaczego "Kosmopolak" jest jako pięć utworów? Przecież jest to jeden poemat, jeden utwór... może było to rozgraniczone w "Ale źródło wciąż bije..."
Staramy się by było właśnie jak w wielkiej księdze.
Odpowiedz
Leszek napisał(a):Hmm... nie chce wyjść na ignoranta, ale co właściwie ma znaczyć Tensona czy Tansona? (to tak przy okazji pytam Wink
Pojęcia nie mam Tongue Po prostu zastanowiło mnie, że napisane jest Tansona, a ja spotkałem się wcześniej z nazwą Tensona Smile

P.S.A czy Polonez Biesiadny i Tensona Dyskusyjna to ten sam utwór? Bo słyszałem kiedyś Poloneza Biesiadnego, która był opisany właśnie jako Tensona Dyskusyjna.
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Leszek napisał(a):A dlaczego "Kosmopolak" jest jako pięć utworów? Przecież jest to jeden poemat, jeden utwór... może było to rozgraniczone w "Ale źródło wciąż bije...", ale jak na mój gust powinno być jednym (tak samo jak "Kuglarze i wisielcy" są jednym utworem składającym się z kilkudziesięciu piosenek).
Była już o tym mowa jakiś rok temu (wtedy mówiliśmy o Trylogii wg Sienkiewicza, Podróżach Guliwera i Pięciu głosach z kraju). Nad Kosmopolakiem trzeba się będzie zastanowić, jeśli zaś chodzi o Kuglarzy i wisielców, to całe libretto należy traktować raczej jak program (rozdział), poszczególne numery zaś jako osobne utwory.

KN.
Odpowiedz
Trochę z innej beczki: Arturze: czy nie dałoby się umieścić pod literkami alfabetu linku pt. "wszystkie teksty"?? Dużo by uprościł...

[ Dodano: 18 Kwiecień 2006, 21:42 ]
Mam na myśli coś takiego jak "PEŁNA LISTA" na tej stronie: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.film.org.pl/muzyka_3.html">http://www.film.org.pl/muzyka_3.html</a><!-- m -->
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz