Liczba postów: 151
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Zauważyłem, ze brakuje na stronie tekstów "Celiny" i "Nie rozdziobią nas kruki", a przecież Kaczmarski wykonywał te utwory z tego co wiem.
Bo z wolnością jest jak z kołdrą, pod którą się śpi ze wszystkimi na jednym łóżku.
Każdy chciałby mieć ją tylko dla siebie, ale jak za mocno ją pociągnie
to osobie z drugiej strony jest zimno.
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Ale ich nie napisał. Jeszcze Celinę do tekstu Staszewskiego to możnaby dodać (jest w oficjalnym wydawnictwie), ale Nie rozdziobią nas kruki Stachury to moim zdaniem jest wykonanie incydentalne więc nie wiem czy jest sens.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):Nie rozdziobią nas kruki Stachury to moim zdaniem jest wykonanie incydentalne Oczywiście. Nie pojawiło sie chyba na żadnym wydawnictwie audio. Ja w każdym razie mam to wykonanie na video, jako jedno z wykonań zawartych w filmie o Stedzie.
Reputacja:
0
Co do Celiny to jestem pewien, że powinna byc. W końcu Baranek jest. Moim ulubionym wykonaniem Celiny jest właśnie wykonanie Jacka. Co do Kruków... Uznałem, że jak już piszę o jednej, to tą również można rozpatrzyć ;]. Chciałem tylko zwrócić uwagę, a reakcja już nie zależy ode mnie.
Pozdrawiam
Bo z wolnością jest jak z kołdrą, pod którą się śpi ze wszystkimi na jednym łóżku.
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Oczywiście, wrzucenie tekstu "Nie rozdiobią nas..." pewnie nie jest wielkim problemem, tylko czy jest sens, zwłaszcza że tę piosenkę spiewa w zasadzie Gintrowski. Jacek i Łapiński włączają się jedynie w refrenach.
Bardziej już pasuje na stronę Petrvsa
Kuba
Reputacja:
0
Kuba Mędrzycki napisał(a):wrzucenie tekstu "Nie rozdziobią nas..." pewnie nie jest wielkim problemem Tym bardziej, że to bodaj najbardziej znana z piosenek Steda.
Kuba Mędrzycki napisał(a):Bardziej już pasuje na stronę Petrvsa Nie pomnę tylko do czyjej kompozycji śpiewają. Ten tekst Stachury doczekał się wieeelu wersji wykonawczych.
Reputacja:
1
Albo Gintrowskiego, albo Satanowskiego.
Kuba
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Tym bardziej, że to bodaj najbardziej znana z piosenek Steda. No tu bym polemizował bo SDM kilka innych znacznie bardziej spopularyzował (Madame, Z nim będziesz szczęśliwsza, Opadły mgły, Życie to nie teatr).
Simon napisał(a):Nie pomnę tylko do czyjej kompozycji śpiewają. Chyba Satanowskiego, ale głowy nie dam.
P.S. Kuba był szybszy :wink:
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):No tu bym polemizował Niezaprzeczalnie SDM położył największe zasługi w popularyzacji dorobku "piosenkowego" (choć nie tylko) Stachury. Pisząc, że to bodaj - a więc nie: na pewno - najbardziej znana z Jego piosenek, miałem na myśli bardziej to, że była ona wykonywana przez wszystkich znanych mi interpretatorów tekstów Stachury. A było ich przeca trochę.
Ale na pewno wersje SDM-u zagościły "pod strzechami" najbardziej.
Reputacja:
0
Simon napisał(a):Ale na pewno wersje SDM-u zagościły "pod strzechami" najbardziej. No a właśnie "Nie rozdziobią nas kruki" akurat w ich wykonaniu jakoś nie zaistniały w mojej świadomości :wink: . W tym utworze najbardziej odpowiada mi wersja Marka Gałązki.
Reputacja:
0
lodbrok napisał(a):W tym utworze najbardziej odpowiada mi wersja Marka Gałązki. Gałązka jest kapitalny. Słucham na zmianę dwóch jego płyt, jakie posiadam. Jeszcze mi się nie znudziły.
Ale jeśli chodzi o "Kruki" to mnie najbardziej odpowiada wykonanie duetu Kondrak/Mikołajczak.
Reputacja:
0
"Biała Lokomotywa" i "Urodziny" w wersji Gałązki rządzą. "Nie rozdziobią nas kruki" w jego wersji nie znam bo mam tylko jedną płytę i nie mam gdzie kupić drugiej. A szkoda.
Trochę chyba zły dział na takie offtopy :oops:
Pozdrawiam
Reputacja:
0
No to niech nas Art z tym przeniesie :wink: .
Kondraka z Mikołajczakiem słyszałem ale nie posiadam. Natomiast Kondraka wraz z Federacją (albo solo) mogę usłyszeć co najmniej raz w miesiącu w naszym Hadesie .
Reputacja:
1
Czyli Federacja ma sie dobrze! A kto teraz z nimi występuje? Marek Andrzejewski dalej jest frontmanem?
Kuba
Reputacja:
0
Frontmenem od zawsze jest Kondrak. Ale to taka grupa, że frontmeni poniekąd zmieniają się w zależności od utworu. Więc oprócz niego bywa nim tak jak powiedziałeś Andrzejewski, bywa że Piotr Selim, a w jeszcze innym kawałku Jola Sip. Na perkusji przygrywa im Tomasz Deutryk, na skrzypcach Paweł Odorowicz a na basie, tu uwaga - Krzysztof Nowak :wink: . Ponadto Andrzejewski jest gitarzystą a Selim pianistą. Igor Jaszczuk od dawna poszedł już w biznesy a Marcin Różycki z tego co wiem wyjechał do Krakowa. Czasem się jednak pojawia i okazyjnie wystąpi. W sumie kapela ma się jednak nienajgorzej.
Reputacja:
1
A wiesz może jak się miewa Bartek Abramowicz?On kiedyś tez z nimi grał, a znamy sie jeszcze z Famy w 92gim
Kuba
Reputacja:
0
Czasami gdzieś się pojawia przy okazji różnych imprez. Nie wiem czy dalej komponuje, ale akompaniamentem zajmuje się nadal. Głównie róznym młodym artystkom z lubelszczyzny. Mieszka chyba w Świdniku, ale głowy sobie uciąć nie dam. Pozdrawiam
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
CeCe napisał(a):Zauważyłem, ze brakuje na stronie tekstów "Celiny" Jest.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/inne/celina.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... celina.php</a><!-- m -->
Chopciaż nie ma chyba w spisie wierszy innych autorów.
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
No nie ma. Na logikę doszłeś czy po wyszukiwarce?
Liczba postów: 84
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Artur napisał(a):No nie ma. Na logikę doszłeś czy po wyszukiwarce? Dosz edłem poprzez wyszukiwarkę.
Chociaż adresy podstron są tak dobrze uporządkowane, że na logikę też by było łatwo trafić. :roll: [nie to żebym się podlizywał]
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Można by dodać "Księgę kolejną"... (oczywiście do piosenek innych autorów), zwłaszcza, że, jak mówił Jacek, zainspirowała ona "Balladę o spalonej synagodze"... Tylko czyje to właściwie jest?
pozdrawiam
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Albo na stronie nie ma "Pokolenia" Sieniawskiego, albo coś nie tak z moim wzrokiem... :znudzony:
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
misiek-st napisał(a):Albo na stronie nie ma "Pokolenia" Sieniawskiego, albo coś nie tak z moim wzrokiem... :znudzony: Faktycznie - a kiedyś chyba było :niepewny:
Poza tym jest dwa razy "Polonez biesiadny" (raz jako Tansona dyskusyja, a w treści Tansona dyskusyjna)
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Hmmm a nie powinna być to Tensona?
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Reputacja:
2
Liczba postów: 710
Liczba wątków: 92
Reputacja:
0
A dlaczego "Kosmopolak" jest jako pięć utworów? Przecież jest to jeden poemat, jeden utwór... może było to rozgraniczone w "Ale źródło wciąż bije...", ale jak na mój gust powinno być jednym (tak samo jak "Kuglarze i wisielcy" są jednym utworem składającym się z kilkudziesięciu piosenek).
Elessar napisał(a):Hmmm a nie powinna być to Tensona? Hmm... nie chce wyjść na ignoranta, ale co właściwie ma znaczyć Tensona czy Tansona? (to tak przy okazji pytam ).
Miłość - księga stara. Kto nie czytał, polecam.
Reputacja:
2
Leszek napisał(a):A dlaczego "Kosmopolak" jest jako pięć utworów? Przecież jest to jeden poemat, jeden utwór... może było to rozgraniczone w "Ale źródło wciąż bije..." Staramy się by było właśnie jak w wielkiej księdze.
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Leszek napisał(a):Hmm... nie chce wyjść na ignoranta, ale co właściwie ma znaczyć Tensona czy Tansona? (to tak przy okazji pytam Pojęcia nie mam Po prostu zastanowiło mnie, że napisane jest Tansona, a ja spotkałem się wcześniej z nazwą Tensona
P.S.A czy Polonez Biesiadny i Tensona Dyskusyjna to ten sam utwór? Bo słyszałem kiedyś Poloneza Biesiadnego, która był opisany właśnie jako Tensona Dyskusyjna.
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Leszek napisał(a):A dlaczego "Kosmopolak" jest jako pięć utworów? Przecież jest to jeden poemat, jeden utwór... może było to rozgraniczone w "Ale źródło wciąż bije...", ale jak na mój gust powinno być jednym (tak samo jak "Kuglarze i wisielcy" są jednym utworem składającym się z kilkudziesięciu piosenek). Była już o tym mowa jakiś rok temu (wtedy mówiliśmy o Trylogii wg Sienkiewicza, Podróżach Guliwera i Pięciu głosach z kraju). Nad Kosmopolakiem trzeba się będzie zastanowić, jeśli zaś chodzi o Kuglarzy i wisielców, to całe libretto należy traktować raczej jak program (rozdział), poszczególne numery zaś jako osobne utwory.
KN.
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
Trochę z innej beczki: Arturze: czy nie dałoby się umieścić pod literkami alfabetu linku pt. "wszystkie teksty"?? Dużo by uprościł...
[ Dodano: 18 Kwiecień 2006, 21:42 ]
Mam na myśli coś takiego jak "PEŁNA LISTA" na tej stronie: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.film.org.pl/muzyka_3.html">http://www.film.org.pl/muzyka_3.html</a><!-- m -->
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
|