Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
znów po prośbie;D
Witam Smile na prezentację pracy maturalnej wybrałam temat „motyw kuszenia biblijnego w literaturze i sztuce” –pewien problem pojawił się z ową sztukąJ może ktoś zna obrazy, grafiki, rzebzy itp. Itd. Które nie byłyby zbyt szablonowe (np. Adam i Ewa przy drzewie Wink ) Aktualnie mam znalazłam „Kuszenie” Daliego. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek pomysły

Pozdrawiam J
Agata

pS. POnieważ to mój drugi interesowny post zdaje sobie sprawe z włąsnego pasożyctwa;D
Bezczelnie uświadomiona pozdrawiam raz jeszcze
kiedys gralem w sztuce w ktorej pojawial sie ten motyw Smile Smile
nie mam w glowie zadnych oryginalnych przedstwien ale poszukam ich w cudzych glowach, polecam tylko na marginesie bo moga sie przydac "rozmowy o Biblii"-prof Swiderkowny-zdaje sie ze w pierwszym tomie dosc ciekawie jest omowione i pochodzenie tej barwnej historii i jej wymowa-choc nie na temat to chyba warto.
pozdrawiam
Luthien Alcarin napisał(a):znalazłam „Kuszenie” Daliego
Kuszenie św. Antoniego? Ładny obrazek (jak zwykle zresztą u Daliego). Kuszenie św. Antoniego to chyba, obok kuszenia Adama i Ewy oraz kuszenia Chrystusa, najczęstszy kuszący motyw w malarstwie. Jakbyś się skupiła na tych trzech wątkach, to mogłoby Ci wystarczyć. Polecam z tego "cyklu" jeszcze Paula Cézanne'a, Teniersa, Delaroche'a, Pietera Huysa (bardzo , w stylu, Boschowski), Vosa, Brueghela, Matthiasa Grünewalda.
Sam Mistrz Hieronimus też popełnił "kuszenie"; zapewne znane Ci jest odniesienie do tego obrazu u Herberta - ładnie to nawiązuje do naszego forum: Bosch -> Herbert -> Gintrowski -> Kaczmarski. Oczywiście mamy też przykłady "skótów" (Bosch -> Kaczmarski Smile ). Ale nie o tym temat...
Jeszcze dorzuciłbym Ci pod rozwagę kuszenie Adama i Ewy u Marca Chagalla oraz motyw kuszenia Chrystusa u Williama Blake'a.
Niejaki Duccio di Buoninsegna również popełnił obraz ukazujący kuszenie Chrystusa (znalazłem w sieci). Bardzo "wschodni", choć człowiek działał w XIII - wiecznej Florencji. Nie znałem tego obrazu, a że taki ikoniasty, to pozwoliłem sobie wkleić reprodukcję.
Uszy do góry! Będzie dobrze!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Hmmm. Nie wiem czy to kuszenie jest dostatecznie "biblijne", ale znalazłem coś takiego: "Kuszenie św. Antoniego I", "Kuszenie św. Antoniego II" Witkacego. Jest jeszcze "Kuszenie Adama" też Witkacego.
Luthien Alcarin napisał(a):Aktualnie mam znalazłam „Kuszenie” Daliego
A rzeźby? Arrow <!-- m --><a class="postlink" href="http://images.google.pl/images?hl=pl&q=kuszenie%20salvador%20dali&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&sa=N&tab=wi">http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... a=N&tab=wi</a><!-- m -->

I jeszcze jest film (tylko czy to sztuka?) "Ostatnie kuszenie Chrystusa" (na podstawie powieści Nikosa Kazantzakisa) w reż. Martina Scorsese z 1988 roku
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Strzelec napisał(a):NIe wiem czy to kuszenie jest dostatecznie "biblijne"
Fakt Sad
I jak, księżniczko? Jakieś postępy?
hej hej...przepraszam (jestem draniem) ze tak pożno się odzywam: dzięki za wsyztskie linki i pomoc, na 100% wykorzystam do preznetacji stanowiącej tło głownej wypowiedzi (moze czesc prac wezme także i to owego tułowia mojego konspektu) Bardzo mi pomogliscie i wielkie dzięki za owa pomocWink

Trzymajcię się ciepło dobrzy ludzie Big Grin
POzdrawiam
Agata

PS. Co do postepów Panie MacB to mam za duzo pomysłów i jestem na etpaie okrajania pracy Smile
Luthien Alcarin napisał(a):jestem na etpaie okrajania pracy
Ale pochwalisz się efektem? Liczę na to.