Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wspomnienie włocławskich bulwarów
pod paznokciami mam
wskazówki zegarów

kurczowo
trzymam się
dobrych czasów

wiatr żebrze
o nowe szepty

bawię się
w Boga
stwarzając kaczki
na wodzie
-niech płyną
w ciepłe myśli

rozeta katedry
łypie podejrzliwie
okiem cyklopa
gdy patykiem
od lodów
zawracam Wisłę

zawzięcie

wciąż chichot mew
trzepocze
na parapetach

wiem że troche nadęty i poetycko poetycki, ale mam do niego sentymentWink
Odpowiedz
Czy dobrze czytam, że to o ucieczce od smutku? Poetycko poetycki, ale już powoli zaczynam nadążać za Twoim sposobem formułowania myśli Smile Chyba Smile
Mama's gonna make all of your nightmares come true
Mama's gonna put all of her fears into you...

Mama's gonna keep baby cosy and warm...
...of course mama's gonna help build the wall
Odpowiedz
Luthien Alcarin napisał(a):nadęty i poetycko poetycki
Trochę tak, ale nie jest to bardzo irtytujące :wink: . Mam znajomą, która pisze wiersze w baardzo podobnym stylu do powyższego. Ale mimo wszystko utwór całkiem niezły, chociaż nie zachwycił mnie nawet w połowie tak jak niektóre poprzednie Twoje próby, Agato. Może Ci tutaj trochę zabrakło konceptu? To ciekawy obraz, ale jakby malowany trochę na siłę, (zamówienie?).

Pozdrawiam przebiśnieżnie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
ten utwór:pisany na konkurs to raz, dwa: dosyc dawno (tzn, jakies 7miesiecy temu Smile ) i można mnie za niego besztać;p

Gertrudo: to porpostu o moim mieście, dzieciństwie, naiwności i wspomnieniach z owych czasów

Szymon: zgadłes z tym zamówieniem (jak pisałam powyzej) takie prace zawsze wypadają słabiej bo człowiek sie stara (nie ma nic gorszego niż starajacy się wierszokleta ;D)

Dzięki za opinie
Pozdrawiam
Agata
Odpowiedz
Cóż.. W końcu coś odczytałem z Twojego wiersza bez żadnych trudności. :roll: Sądzę, że traktuje on o tym samy, co napisała Gertruda. Tylko nadal denerwuje mnie troszkę nadmiar formy, tę myśl mogłaś zawrzeć w połowie tego tekstu, zmieniając go trochę. Wcale nie zmieniłby przesłania, ani nie straciłby na swojej wartości poetyckiej. Ale to o to chyba też Ci chodziło w słowach "poetycko poetycki", bo w poezji właściwie tak już jest. Ogólnie i tak mi się podoba. :] Twoje poprzednie wiersze były bardziej optymistyczne (co w nich cenię Big Grin ), ale ten bardziej do mnie trafia. Połącz oba nurty, mnie tej "poetycznej poetyckości" i już niczego nie będę się czepiał (więc może warto Tongue )

Pozdrawiam Smile

[ Dodano: 2006-01-08, 01:26 ]
Aha, jak pisałem nie widziałem, poprzedniego posta. W takim razie nie pojąłem jednak wiersza, dosłowny i za bardzo poetycki - może zmylić takie połączenie :oops: . W takim kontekście wypada troszkę mniej pozytywnie, ale i tak jest na plus. :wink:
Bo z wolnością jest jak z kołdrą, pod którą się śpi ze wszystkimi na jednym łóżku.
Każdy chciałby mieć ją tylko dla siebie, ale jak za mocno ją pociągnie
to osobie z drugiej strony jest zimno.
Odpowiedz
moze slabszy, ale podejrzliwa katedra i tak ujmujaca,
a i kaczki maja w sobie cos magicznego,
dla mnie jak zwykle duzy plus.
"W tym bajorze, co z naszych czasów pozostanie
Lękam się, że po władzę sięgną chrześcijanie..."
Odpowiedz
CeCe napisał(a):tę myśl mogłaś zawrzeć w połowie tego tekstu, zmieniając go trochę. Wcale nie zmieniłby przesłania, ani nie straciłby na swojej wartości poetyckiej.
Za dużo nut? Tfu! - słów?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
MacB napisał(a):Za dużo nut? Tfu! - słów?

Zmieniam zdanie. Wiersz traktuje o czymś innym niż sądziłem, teraz już nie uważam, że jest zbyt bardzo rozwinięty. Smile
Bo z wolnością jest jak z kołdrą, pod którą się śpi ze wszystkimi na jednym łóżku.
Każdy chciałby mieć ją tylko dla siebie, ale jak za mocno ją pociągnie
to osobie z drugiej strony jest zimno.
Odpowiedz
Trochę pocztówkowo. Ale i tak wysoki poziom.
Luthien Alcarin napisał(a):takie prace zawsze wypadają słabiej
Życzyłbym wielu, żeby w chwili natchnienia mieli chociaż cząstkę tego talentu, który Ty prezentujesz w tym słabszym (jak sama twierdzisz) utworze.
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Odpowiedz
powiem tak: jesyt słabszy bo włąsciwie zbudowany tylko (a z) na emocjach jasnych tylko do podmiotu lirycznego: nie niese jakiś ppogladów czy chociażby idei
Bronic go nie bede sentyment pozostanie Wink i ciesze się z esporo osb zwrociła na niego uwage Wink

Pozdrawiam wsyztskich cieplutko (przyda się bo nie można wytrzymac poza domem Tongue )
Agata
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości