Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak się tworzy akordy zerowe
Przemek napisał(a):Wystarczy elementarna wiedza ze szkoły podstawowej.
Chyba muzycznej :wink:

Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Nie, ze zwykłej szkoły podstawowej. Wszak jest chyba jeszcze taki przedmiot jak muzyka. Uczy się tam czytac i rozumiec zapis nutowy. U mnie uczono grac na pianinie (w zasadzie tylko gamy, ale jednak), ale chyba najczesciej uczy sie grac na flecie. I ta wiedza (+ umiejętnośc liczenia) w zupełności wystarczy do zrozumienia podstaw.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Wszak jest chyba jeszcze taki przedmiot jak muzyka. Uczy się tam czytac i rozumiec zapis nutowy.
Ja tylko mgliście pamiętam jakieś klaskanie przez pół roku chyba - ale z nutami i zapisem to miało, delikatnie mówiąc, niewiele wspólnego.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Hmmm ja u siebie w podstawówca na muzyce miałem najpierw faceta, który grał na pianinie, a my śpiewaliśmy piosenki. To było w klasach 1-3 podstawówki Wink A od 4,-6 mieliśmy nauczycielkę, z którą braliśmy też troche historii muzyki. Ale zapisów nutowych itp ani troche nie było. No a w gimnazjum mamy jakąś nawiedzoną kobietę od muzyki, która niewiele uczy choćby o zapisie nutowym :/
"In the city od blinding lights..."

--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Odpowiedz
Nut w szkole podstawowej ni w gimnazjum u mnie nie było, w szkole średniej nie ma muzyki. Więc pozostają szkoły muzyczne.

A co do tematu - nie wiem jak Wy ale ja za cholerę nie mogę zagrać ani jednego akordu zerowego.
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Nie żartuj! Nie możesz zerowego zagrac ?? To proste, taki np. C0 na pierwszym progu łapiesz troche podobnie jak a-moll nieznacznie przesuwając palce, a akord typu C0 na drugim progu łapiesz podobnie do H7 tylko dodatkowo dociskając strunę A5 na III progu. Reszta bardzo podobnie jest łapana.

[ Dodano: 2006-01-05, 19:38 ]
a trzeba sie tego nauczyc, bo bez zerowych wielu piosenek nie da się dobrze zagrac, chocby "Powtórki z Odysei", czy "Upadku Ikara".
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Hmm... To widocznie źle odczytałem tabulaturę (rzadko gram z tabów), bo myślałem, że tam gdzie są cyfry to progi są... I jak spróbowałem złapać 4 progi to mi się odechciało Smile Dalej już nie próbowałem Smile Ale jeżeli to są numery palców to jak najbardziej wszystko w porządku, sorry za moją głupotę ;]
Pozdrawiam!

[ Dodano: 2006-01-06, 09:35 ]
No rzeczywiście - banał. Źle odczytałem i tyle. Cóż... "Kto się pi..ą urodził, kanarkiem nie umrze" Smile
Sorry za wygłupienie się Smile
Ps. Daj sobie pomógł Tongue
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
W opisie akordów zerowych to faktycznie numery zonaczają palce którymi można złapac akord, ale nie zawsze jest wygodnie tak jak w opisie. Dla przykładu akord C0 opisano tak że pierwszy palec dociska strune D4 na pierwszym progu, drugi palec strune H2 na pierwszym progu, trzeci palec G3 na 2 progu a czwarty palec strune E1 na drugim progu. Ale można prościej i wygodniej, wystarczy zamienic kolejnosc palców pierwszego i drugiego na strunach. Wtedy dla przejście z akordu a-moll do C0 wystarczy nieznaczne przesuniecie palców i dostawienie poalca czwartego na drugim progu strunie E1, równie łatwe jest też wtedy przechodzene z H7 na C0, z C0 na C itp. Tak więc ustawienie palcó podanej rozpisce akordów zerowych moim zdaniem nie zawsze jest najwygodniejsze.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemku, dzięki za bardzo cenne informacje. Coś mi się zdaje, że nie tylko mnie pomogły :wink: Cieszę się, że poruszyłem ten temat :wink:
Co do muzyki w podstawówce, to moje wspomnienia są podobne jak kolegów. Jakieś klaskanie, życiorysy wielkich muzyków do wykucia na pamięć i w zasadzie tyle. :?
No i jeszcze bardzo nielubiana nauczycielka. Chyba nic więcej nie trzeba dodawać Big Grin
Odpowiedz