Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak się tworzy akordy zerowe
W temacie dotyczącym "Kantyczki" padło pytanie jak się tworzy akordy zerowe, więc postaram się to wyjasnic najprosciej jak mozna.

Akord zerowy składa się z czterech dźwięków oddalonych od siebie o trzy póltony.
Jeżeli wypiszemy następujące po sobie dźwieki na klawiaturze to mamy:

c cis d dis e f fis g gis a ais h c cis d dis e f fis itd.

Na akord zerowy składają się jak już pisałem 4 kolejne dźwięki znajdujące się od siebie w odległości trzech póltonów.
czyli jeżeli chcemy utworzy akord:

C0 to bierzemy dźwieki c dis fis a,
Cis0 to bierzemy dźwieki cis e g ais,
D0 to bierzemy dźwieki d f gis h,
a do Dis0 to bierzemy dźwieki dis fis a c ,

hmmm zaraz, zaraz przecież to te same dźwięki na które składa się akord C0???? Właśnie, ta właściwośc akordów zerowych związana z ilością dźwięków i odległościami między nimi powoduje że mozna przyjąc iż:

C0 = Dis0 = Fis0 = A0
Cis0 = E0 = G0 = Ais0
D0 = F0 = Gis0 = H0

Oczywiście dlaczego akurat jest uzyty akord C0, a nie Dis0 (choc niby to to samo) zależy od tonacji i innych względów o których mogą więcej napsiac koledzy muzycy.

a dla nas pozostaje tylko kwestia w jakiej pozycji zagrac dany akord zerowy by to dobrze zabrzmiałoSmile

Jeżeli popełniłem jakieś błędy to sorki, ale powyższe to rezultat mojej dedukcji Smile)
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Oczywiście dlaczego akurat jest uzyty akord C0, a nie Dis0 (choc niby to to samo) zależy od tonacji i innych względów o których mogą więcej napsiac koledzy muzycy.
Od tego samego od czego zależy czy jeden dźwięk nazywa się b (obniżone h) czy ais(podniesione a) Smile
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
a czy podwyższone b, to by było bis Wink
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):C0 = Dis0 = Fis0 = A0
Cis0 = E0 = G0 = Ais0
D0 = F0 = Gis0 = H0
Dzięki za tę informację, bo od dłuższego czasu zastanawiałem się, czemu są różne nazwy na te same akordy (wydawało mi się to podejrzane).
Pozdrawiam
Odpowiedz
Generalnie nazwa "zerówki" w prosty sposób zależy od tego jaki dźwięk jest w niej najniższy - nie wiem jak to wygląda od strony gryfu, ale zza klawiatury mniej więcej właśnie tak..
Odpowiedz
Marcin - to zerówki nie mają przewrotów??? bo tak by z tego co mówisz wynikało...
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
Hmmm, od strony gryfu w zasadzie też najniższy dźwięk jest najczęściej podstawą akordu, oczywiście nie zawsze tak jest.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
adme napisał(a):Marcin - to zerówki nie mają przewrotów??? bo tak by z tego co mówisz wynikało...
Hihi, w zasadzie mają, natomiast pierwszy przewrót a0 - to c0, itd. po prostu taka budowa powoduje że kolejne przewroty pokrywają się z już istniejącymi akordami... zresztą...
na upartego am7 (a-c-e-g)bez prymy to C-dur... ;-) można te układanki wymyślać prawie w nieskończoność...
Odpowiedz
Eeee, być może się mylę, ale skoro akordy zerowe to akordy zmniejszone, to mają one przewroty. W końcu C - Es - Ges w I przewrocie będzie miał formę Es - Ges - C i żadną miarą nie będzie to akord zmniejszony :| A a0 w przwrocie A - C - Es będzie miało formę C - Es - A i na pewno nie jest to to samo co c0 (wszak między Es a A jest kwarta zwiększona odstępu, a nie tercja mała...). Wydawało mi się zawsze, że to akordy zwiększone nie mają przewrotów (a raczej w przewrotach brzmią tak samo, jak i bez nich Tongue; C - E - Gis, E - Gis - His). Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

:-x :-x :-x :oops: :oops: :oops:

No tak... pomądrzyłem się, a po dokładym przestudiowaniu tematu linijka po linijce zauważyłem subtelną różnicę pomiędzy akordami zmniejszony a zerowymi. Wszak zmniejszone mają tylko 3 dźwięki, a zerowe 4 Smile Zwracam honor, a takim układzie faktycznie przewroty zerowych brzmią tak samo jak one same Big Grin

Pozdrawiam uniżenie
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
Akordy zerowe i zmniejszone to to samo. Oba maja po cztery dzwieki i w teorii harmonii pełnią zazwyczaj funkcję dominanty nonowej bez prymy (czyli tercja - kwinta - septyma - nona, czyli np w przypadku G-dur dzwieki H - D - F - As, czyli akord H0)
Pozdrawiam
Tomek
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
Mnie zawsze wmawiano że akordy zmniejszone (tak samo jak minorowe, majorowe i zwiększone) są trójdźwiękami. Stąd też moje zdziwienie i nieporozumienie. Nigdy jeszcze nie spotkałem się z interpretacją, jakoby akordy zmniejszone byłe tetrachordami....

Ale, być może ilu muzyków, tyle teorii Smile

Pozdrawiam sennie
Odpowiedz
polecam podręcznik harmonii wybitnego znawcy tematu, profesora K. Sikorskiego. Wiele z twoich wątpliwości się z pewnośnią rozjaśni.
Pozdrawiam
TS

[ Dodano: 2005-12-29, 01:20 ]
moze tylko dopowiem, ze kluczowa role w tej materii odgrywa fakt, iz miedzy wszystkimi dzwiekami akordu zmniejszonego wystepuje odleglosc trzech poltonow, czyli tercji malej. W skali dwunastodzwiekowej, wywoluje to okreslone konsekwencje.
Pozdrawaiam
TS
"Ale po co męczyć gamę
Gdy się gra akompaniament..."
Odpowiedz
Tak, tak, nieporozumienie wywołuje tu fakt, że ja zawsze traktowałem akordy zmniejszone jako trójdźwięki.

Stąd jeszcze jedno moe pytanie - czy między akordem zmniejszonym (bo nie mamy chyba wątpliwości, że coś takiego istnieje), a trójdźwiękiem zmniejszonym (bo ja nie mam wątpliwości, że coś takiego jest, gdyż muszę umieć je śpiewać na KS :winkSmile nie można postawić znaku równości? Tak by wynikało z tego co piszesz. A to byłaby dla mnie bardzo ciekawa kwestia...
Odpowiedz
a co to jest KS ???
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):a co to jest KS ???
Kara śmierci. :rotfl:
Odpowiedz
KS - Kształcenie słuchu - jeden z przedmiotów w szkole muzycznej. Ponieważ przez ostatnie posty konwersowałem z Tomkiem Susmędem sądziłem, że tylko On nadal jest tą rozmową zainteresowany, a dla Niego akurat ten skrót, jak mniemam, byłby zrozumiały Smile Za nieporozumienia przepraszam Smile
GSz napisał(a):Kara śmierci.
Oj, czasem tak Tongue
Odpowiedz
No i właśnie dziwię się że nie zapytasz w szkole nauczycieli, o interesujące cię sprawy. W końcu to powinni by fachowcy (?). Nie mam oczywiście nic przeciwko pytaniu na forum, ale mnie to trochę dziwi, że ucząc się w szkole muzycznej szukasz tu infrmacji ... :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Ale są ferie i szkoła jest zamknięta. A dyskusja wynikła 2 czy 3 dni temu. We wtorek nie omieszkam zapytać Big Grin
Odpowiedz
Fajnie, tylko podziel się na forum informacjami, które zdobędziesz. A tak na marginesie, co to za szkoła muzyczna?
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Im. Stanisława Moniuszki w Łodzi. Popołudniowa, tam tylko lekcje teorii muzyki i instrumentu mam. A informacjami nie omieszkam się podzielić, chociaż sądzę, że Tomek Susmęd szybciej rozwieje nasze wątpliwości Wink
Odpowiedz
Koledzy, a gdzie ewentualnie można znaleźć schematy takich akordów? H0, C0, E0, szukałem w różnych miejscach (używałem google :wink: ) ale jakoś nie mogę znaleźć...
Odpowiedz
damastes napisał(a):Koledzy, a gdzie ewentualnie można znaleźć schematy takich akordów? H0, C0, E0, szukałem w różnych miejscach (używałem google :wink: ) ale jakoś nie mogę znaleźć...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.spiewnik.pl/chords.php">http://www.spiewnik.pl/chords.php</a><!-- m --> :wink:
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Odpowiedz
damastes napisał(a):Koledzy, a gdzie ewentualnie można znaleźć schematy takich akordów? H0, C0, E0, szukałem w różnych miejscach (używałem google :wink: ) ale jakoś nie mogę znaleźć...
Tak trudno poszukać na tej stronie? :|
Wszystkie akordy zerowe są zamieszczone i spisane przez Przemka
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/taby/akordy_zerowe.txt">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... zerowe.txt</a><!-- m -->
Odpowiedz
Strzelec, Radziu, dziękuję wam serdecznie i przepraszam za gapiostwo :oops:
Świetne opracowanie Przemka.
Odpowiedz
Wiedząc jakie dzwięki składają się na akord można sobie samemu odpowiedni chwyt na gitarę opracowac, a dzwięki do zerowych są na początku watku Smile To jest naprawdę proste, tylko chwilkę pokombinowac trzeba.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Dzięki Przemek, wiem, że można wykombinować schemat akordu z dźwięków, ale brak elementarnej wiedzy muzycznej, wrodzone lenistwo itd. :wink:
Pozdrawiam.
Odpowiedz
Wystarczy elementarna wiedza ze szkoły podstawowej. Co innego gdyby samemu opracowa jakieś akordy od podstaw to gorzej, ale jeżeli mamy podane dzwięki wchodzące w skład akordu to nie ma problemu Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Przemek napisał(a):Wystarczy elementarna wiedza ze szkoły podstawowej.
Ale ja podstawówkę kończyłem baaardzo dawno :wink:
A moja dalsza edukacja poszła w zupełnie innym kierunku. Powolutku odkrywam sekrety gitary, niestety brak czasu sprawia, że bardzo powolutku... Sad
Odpowiedz
Ja też dawno jak widzisz Smile) Ale wystarczy znac kolejnosc dzwięków w gamie, wiedziec gdzie są półtony, jakie dźwięki na poszczególnych strunach gitary i to już sporo daje :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
No i już wszystko jasne. Akord zmniejszony może być zarówno trójdźwiękiem jak i czterodźwiękiem. Jeśli jest trójdźwiękiem przewroty posiada. Jako czterodźwięk w przewrotach brzmi tak samo. I jako czterodźwięk pełni również funkcję dominanty nonowej bez prymy Smile

..::Zdravim::..
Odpowiedz