Liczba postów: 118
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
A może warto gromadzić też informacje o obecności twórzcości Jacka Kaczmarskiego na zajęciach w szkołach wyższych. Sam choć jestem socjologiem często po niego sięgam. Fragmenty "Sarmacji" pojawiają się np., kiedy dyskutujemy ze studentami problemy charakteru naodowego Polaków. Proponuje też wtedy przygotowanie referatu nt.: "Jacka Kaczmarskiego opisanie charakteru narodowego". Z różnym skutkiem, ostatnio co mniej chętnych, ale zdarzył się też taki, jak tekst Marcina Wrońskiego, który można znaleźć na tej stronie. Po twórczość Jacka Kaczmarskiego sięga też mój kolega prowadząc zajęcia o reformacji (prywatnie znakomity znawca twórczości Jacka, choć nie udziela się na forum - tak!!! są tacy!!!). Jeżeli katowiccy socjologowie sięgają po twórczośc Kaczmarskiego, to czego dopiero można się spodziewać po wydziałach filologicznych? Może warto gromadzić takie informacje. Pozdrawiam z deszczowych Katowic
T.
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
tamn napisał(a):Fragmenty "Sarmacji" pojawiają się np., kiedy dyskutujemy ze studentami problemy charakteru naodowego Polaków (...)
Po twórczość Jacka Kaczmarskiego sięga też mój kolega prowadząc zajęcia o reformacji ...
Rzeczywiście chyba warto to gromadzić. Budujące jest to, o czym piszesz. Nawet miałem o te sprawy spytać, bo sam nie mam zupełnie do czynienia z kształceniem akademickim. Ciekaw byłem czy myśli JK wykorzystuje się w edukacji wyższej (bo temat szkoły średniej był tu nieraz poruszany). Z niecierpliwością czekam zatem na kolejne wpisy w tym temacie.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
tamn napisał(a):Fragmenty "Sarmacji"
a nie "Sarmatii"?
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 6,588
Liczba wątków: 189
Reputacja:
1
Oczywiście, że "SARMATII".
Choć zdaje się, że w pierwotnej wersji, program nazywal się "SARMACJA".
Kuba
Reputacja:
0
oczywiście racja przepraszam za pomyłkę
T
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Zgadza się. Wersja robocza to była "Sarmacja".
KN.
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
U siebie na historii się niestety z tym nie spotkałem.
Reputacja:
0
a szkoda, bo takie możliwości tu są ... by zderzyć twórcze odczytanie dziejów przez Jacka z dociekaniami historyków lub posłużyć się jego komentarzami (np. "Tradycja") do debat historyków... Pozdrawiam
T