Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OGNIU!
Ogniu! Co niszczysz płomieniem silniejszym
Niż to co nas łączyło
Zniszcz proszę wspomnienia i przeszłość
Niech przepadnie to, co już było
Niech zginie w bezkresnym Twym żarze
Niech zniknie na zawsze z mych dni
Niech nigdy nie wspomnę tych spełnionych marzeń
Niech nie pamiętam już tamtych chwil
Pomóż zapomnieć te długie godziny
Gdy razem przez życie szliśmy
Niech spłoną razem z moją miłością
I tym, czego chcieliśmy
I powie ktoś kiedyś
„tak bywa, no cóż...?”
być może... ja odtąd
nie chcę kochać już...
Odpowiedz
za dużo wytartych zwrotów i patosu...może wszytsko można by opisac spokojniej ale jednocześńie wyrazisciej?

Pozdrawiam
Agata
Odpowiedz
po co spokojniej? zresztą-racja, że jest to dość banalne... jeszcze zależy w jakim wieku Wink
Odpowiedz
Jeśli masz, Neli, mniej niż... czy ja wiem... trzynaście - czternaście lat albo jeśli jest to jeden z pierwszych "wierszy" jakie napisałaś to czuj się usprawiedliwiona. W przeciwnym wypadku... vanitas vanitatum. W każdym bądź razie jak już piszesz i decydujesz się pokazać to innym to najpierw może zastanów się czy ktoś już tego samego nie napisał przed Tobą. Polecam Ci z przyjemnością "Pocztę literacką" Szymborskiej - koniecznie przeczytaj.

A Ty, Agato, naprawdę skomentowałaś toto na serio? Po co?

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):A Ty, Agato, naprawdę skomentowałaś toto na serio? Po co?
A po co ta pyszałkowatość w głosie Szymonie? Sam chwilę wcześniej usprawiedliwiałeś autorkę, przypuszczając w jakim jest wieku. Zawsze mnie to mierzi, jeśli ktoś kto pisze znacznie lepiej niż inni, nie dość, że się nie wypowie merytorycznie to jeszcze przemyca złośliwości.
Brawo Luthien, cenię Cię nie tylko za piękne wiersze ale również za postawę wobec innych, początkujących twórców.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Przepraszam, Lodbroku - masz rację, nie powinienem był czegoś takiego napisać - mea maxima culpa. A Agatę także cenię... za Jej wiersze.

Pozdrawiam bardzo serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
po co? hmmm... ja mam na swoim koncie takie wiersze ze tlyko się rumienic: i dużo osob mi komentowało własnie na serio a teraz podobne moze nie jest rewelacyjnie ale w poprawności się mieszcze-a to już cośWink
Odpowiedz
Luthien Alcarin napisał(a):w poprawnosci się mieszcze
Nie bądź taka skromna - poprawny wiersz nie może być niezwykłym wierszem. A Twoje wiersze są niezwykłe i nie tylko...

To moje pytanie "po co" było oczywiście nieprzemyślane. Wynikało to z mojej osobistej obserwacji, że czasami ostrzejszy komentarz (przynajmniej na żywo) może spowodować dużo lepszy efekt i nagłą eksplozję talentu u tych najmłodszych piszących niż eufemizmy. Każdy chyba pisał kiedyś coś z czego dziś się śmieje... więc jeszcze raz przepraszam.

Pozdrawiam srebrnosennie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Brawo Szymonie Smile . Cenię to, że rozumiesz o co mi chodzi i potrafisz przyznać się do błędu. Ja nie neguję potrzeby krytyki bo ona jest konieczna. Luthien też skrytykowała ale merytorycznie. Gdybyś Ty zrobił to w ten sam sposób uważam, że byłoby to jak najbardziej pomocne autorce i mogłaby z tego wyciągnąć dla siebie konkretne wnioski. Natomiast jeśli ktoś pisze pierwszy post na forum, który jest jednocześnie własnym, ciężko "wypoconym" wierszem i słyszy uwagę, że w ogóle nie ma czego oceniać, to zapewne już nigdy więcej nic u nas nie napisze a faktyczna pomoc z takiej "recenzji" dla autora, będzie żadna. Pozdrawiam
Odpowiedz
Znowu muszę Ci przyznać rację. Ja po prostu słyszałem i czytałem w życiu już kilka bardzo, bardzo podobnych do powyższego wiersza tekstów - stąd także moje lekkomyślne uniesienie wynikło. A "Pocztę Literacką" poleciłem Neli jak najbardziej poważnie.

Pozdrawiam wczesnonocnie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Ok Szymonie, myślę, że obaj wiemy o co chodzi i ja się nie czepiam polecenia przez Ciebie lektury bo gdyby mi ktoś takową polecił, przynajmniej chciałbym sprawdzić czy jest godna przeczytania. Trzeba korzystać z doświadczeń i wiedzy innych.
Jest również oczywistym, że wierszowi Nel wiele brakuje by jego potencjalnego odbiorcę zachwycić. Ale dla Nel zapewne jest ważny i chodzi o to by pokazać jej jego wszelkie niedostatki jakie w nim widzimy przy jednoczesnym maksymalnie ciepłym stosunku do autorki. Jest wtedy nadzieja, że zrozumie i weźmie sobie zgłoszone uwagi do serca. Np. na post Luthien, Nel zareagowała - na Twój już nie... Pozdrawiam
Odpowiedz
poczty literackiej szczerze mówiąc na oczy nie widziałam. poza tym-nie ukrywam, że nie lubię szymborskiej. co do wieku, to mam lat prawie 14... a wierszyk (bo trudno to nazwać wierszem) napisałam już dawno. nie wiem, po co on tutaj, ale znaazłam go i chciałam poznać wasze zdanie. od tego to jest... nie wiem, czy jest on podobny, czy nie do jakiegoś innego. jak tak, to trudno. wiem, że teraz popłyną komentarze, że w moim wieku pisanie o CZYMŚ TAKIM jest śmieszne, niedojrzałe, głupie, bezsensowne, banalne... MACIE RACJE (wyprzedzając te komentarze). ale TAKA JUZ JESTEM. no i to chyba na tyle... może kiedyś odważę się pokazać coś, na czym mi zależy... z drugiej strony, jeśli okaże się to KOPIOWANIEM cudzych słów, to...

[ Dodano: 2005-12-07, 20:41 ]
aha, no i na post szymona nie zareagowałam, bo nie wchodziłam tutaj przez ten czas... a przynajmniej nie na moj niedorobiony wiersz...
Odpowiedz
nel napisał(a):aha, no i na post szymona nie zareagowałam, bo nie wchodziłam tutaj przez ten czas... a przynajmniej nie na moj niedorobiony wiersz...
W tym wypadku cieszę się, że nie miałem racji Smile . Pisz i nie zrażaj się, jeśli jest to dla Ciebie ważne. Pozdrawiam
Odpowiedz
nel napisał(a):w moim wieku pisanie o CZYMŚ TAKIM jest śmieszne, niedojrzałe, głupie, bezsensowne, banalne... MACIE RACJE (wyprzedzając te komentarze). ale TAKA JUZ JESTEM
"Wiek" to właściwość dość ulotna - jeden jedyny raz w życiu ma się "prawie 14 lat" Smile A pisanie o tym, co DLA MNIE trudne, piękne - ważne, w żadnym wieku - moim zdaniem - nie jest wyrazem niedojrzałości czy głupoty!!! Może po prostu jest to kwestia doboru słów, tematów, środków itd. które mogą przypaść komuś innemu do gustu, bądź nie... Bo skoro mam potrzebę nazwania tego, co we mnie, to nazwę to tak, jak potrafię, na mierę swoich możliwości - również i wieku - starając się to zrobić jak najlepiej. Może za jakiś czas będę o tym mówić inaczej. Ale dzisiaj - właśnie w taki a nie inny sposób.
Nie zgodzę się, że jest to głupie i bez sensu - to przejaw... swego rodzaju odwagi, jedna z form badania i odkrywania siebie i świata, komunikowania siebie sobie, a przy okazji innym.
Rzecz jasna każda forma konfrontacji z odbiorcą ma dwa końce - może dodać skrzydeł, ale też może - i to znacznie częściej - zafundować nam twarde lądowanie. Ale to już inna sprawa Wink
A jeśli mogę coś dodać, to sam fakt, że chcesz pisać - i robisz to - jest już sam w sobie bardzo cennym doświadczeniem. Nikogo nie można "zmusić" do pisania, ale kiedy już taka wewnętrzna potrzeba się pojawi, to cała reszta przyjdzie z czasem. Tak myślę WinkPozdrawiam serdecznie!!!
Odpowiedz
Nel, teraz masz 14 lat, kiedyś będziesz miała 40. I nie wiadomo, czy wtedy twoje wiersze będą lepsze, choć na pewno będą inne. Najważniejsze, że chcesz pisać. Że to cos dla ciebie znaczy. Czy komuś innemu się podoba czy też nie - to mniej ważne, przynajmniej dopóki robisz to dla siebie, a moim zdaniem pisanie wierszy dla innych nie ma sensu. Więc pisz i nie zrażaj się twardą krytyką, traktuj ją raczej jako bodziec do rozwoju. Jeśli posiadasz wiersze, które uważasz za warte pokazania - pokaż je.

Pozdrawiam
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Nel - ja absolutnie nie miałem na myśli świadomego kopiowania cudzych słów. Są wiersze mniej i bardziej oryginalne - ale oczywiście najbardziej liczy się to, że to jest Twój wiersz... przychylam się do sugestii Michalfa - żebyś nam (na przykład) pokazała inne teksty, jeśli tylko chcesz... ze swojej strony obiecuję się powstrzymać od ostrych słów.

Pozdrawiam bardzo, bardzo serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
a ja mam niewiele więcej, bo 15 lat i jakoś nie mam z tego powodu kompleksówWink vis maior - bywa. najmłodsza na świecie nie jesteś, a pisać każdy może. podobnie jest z publikowaniem wierszy choćby na tym forum. eliszeba ma racje. to "prawie 14 lat" ci przejdzie... już niedługo odpadnie "prawie"... dobra, dzisiaj nie mam weny twórczej, ale NIE ZRAŻAJ SIĘ!!! jestem z Tobą. też piszę, ale jak narazie, to wyłącznie dla siebie (czyżby w obawie przed krytyką?) fortuna favet fortibusWink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości