Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
yyy, czy ktoś może mi pomóc - chodzi o "Wspomnienia niebieskiego mundurka", które znajdują się na jednej z nieoficjalnych płyt JK (bodajże na "Przyjście Polaków przez Morze Czerwone"). o co dokładnie chodzi w tym felietonie (jeśli mozna to tak nazwać), jest on na podstawie tej książki, autora etc.... z góry dziękuję

natalia
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
"Wspomnienia niebieskiego mundurka" to cykl satyrycznych opowiadań epoki stanu wojennego, autorstwa Stanisława Zygmunta. "Wspomnienia..." trafiły do Radia Wolna Europa, gdzie Jacek czytał je na antenie. Następnie JK dopisał kilka swoich odcinków, ale nie był z nich juz tak zadowolony; twierdził, że były przegadane.
Podczas koncertu, o którym wspominasz (RPA'85), Jacek czyta trzy odcinki "Mundurka". Są to odcinki autorstwa Stanisława Zygmunta.
KN.
Reputacja:
0
dziękuję
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Reputacja:
0
tak, zgadza się, jesli chodzi właśnię o tą książkę, to mam ją przeczytac na wykłady z pedagogiki...
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 1,705
Liczba wątków: 67
Reputacja:
1
..."przez cały rok 1982 , miałem zasłużony urlop , gdyż p. generał Jaruzelski postanowił dać sobie radę z wrogami socjalizmu bez pomocy satyryków . Tak długi urlop rozmiękczył resztki mojego mózgu do tego stopnia, że napisałem cykl monologów "Wspomnienia Niebieskiego Mundurka" , usłużny kurier zawiózł je do Monachium , do rąk własnych emigranta Jacka Kaczmarskiego , a ten , nie wiedzieć czemu , czytał je przed mikrofonem Radia WOLNA EUROPA."
(z <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.stanislawzygmunt.pl">www.stanislawzygmunt.pl</a><!-- w -->)
"Myślę, więc nie ma mnie
na forum Mój adres
skonfiskowano Mówię
tak to ja jeszcze ja Poznaję
Co słychać Ano po staremu"
[Jerzy Ficowski]