Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Realny obraz świata
Każdy posiada wyższe wykształcenie
Sztuka nareszcie wynurza się z cienia
Kto tylko zechce ma wszelakie mienie
A kto nie zechce ten go wcale nie ma

Nie ma już dresów dziś są garnitury
W modzie chodzenie w krawacie bądź z muszką
Mają dla szpanu skup makulatury
Albo zakupy przynoszą staruszkom

Pracę ma każdy wysoka jest renta
Młodzież z zachodu przyjeżdża dorobić
Naród bez kłótni wybrał prezydenta
Anglię piłkarzom udało się pobić

Na Pcim się jedzie piękną autostradą
Leczą w szpitalach energoterapią
"Związek partnerski" nie jest żadną wadą
Aut już radary na drogach nie łapią

Młodzież Wszechpolska głosi tolerancję
Pozdrawia gejów Murzynów i Żydów
Rząd ma na całą kadencję gwarancje
W sporcie sukcesy bez żadnych sterydów

Mulat nie musi chodzić do solarium
Roman się przechrzcił na kosmopolityzm
Rydzyk opuścił święte sanktuarium
Nobla otrzymał i inne zaszczyty

Wszyscy są prawi wierni przykazaniom
Nie ma policja tu nic do roboty
Polska pożyczki śle Amerykanom
Rynki światowe stoją polskim złotym

Ten co to pisał stał się bardzo sławny
W życiu ma szczęście zarabia miliony
To nie utopia ni prognostyk żadny
To wszystko mój sen postrzelony
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Swietny tekst! Gratuluje! Nie tylko zgrabny i rytmiczny, ale w dodatku zabawny i konceptowy. :fala:
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Odpowiedz
Kiedyś wspomniałem, że spośród publikujących tu swe utwory, tylko jakieś trzy "podmioty twórcze" zasługują na moją uwagę. Zdradzę teraz, że jednym z nich jest michalf.
Twoje zdrowie!
Odpowiedz
dlugo nie pisalem, a i teraz nie mam za duzo czasu wiec raczej sie powstrzymuje od wyrazania mojej opinii, ale tym razem napisze bo sytuacja jest wyjatkowa: nie zgadzam sie z przedmowcami, zgadzam sie za to (zapewne) z autorem Smile ale i tak uwazam ze tekst jest slaby i wbrew temu co piszecie gesty od bledow (i rytm (!!) i moim zdaniem odmiana miejscami nie ta-ale moze to nadmiar laciny?) no i znowu przeklenstwo wierszy michalfa to rymy.
przepraszam ze tak-ale przynajmniej szczerze Smile
k.
Odpowiedz
k., jak najbardziej się cieszę z tego, że wyraziłeś swoją opinię, chętnie usłyszałbym ją rozwiniętą Smile I wszystkim wam dziękuję za komentarze.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
To ja moze podrzuce parę konkretów:
wykształcenie - mienie to najczystszej wody rym częstochowski,
tak samo: autostradą - wadą, czy dorobić - pobić ( nie będę przytaczać wszystkich)
W wierszu jest zdecydowanie za dużo rymów niedokladnych , które - co widać golym okiem - wynikają z nieopanowania warsztatu, a nie z celowego zabiegu stylistycznego;
"prognostyk żadny" - to błąd gramatyczny (forma prawidlowa to "żaden")
Rytm tez mi sie nie podoba, jest monotonny i nudny, wiersz nie zawiera żadnych przenośni, aliteracji, metafor - jednym słowem tych wszystkich środków stylistycznych, które różnią rymowankę od poezji.
Ale
jest parę zgrabnych zestawień i obserwacji, jest próba spiontowania utworu. Może niezbyt oryginalna ale jest (choć nie wiem czemu akurat u następuje złamanie rytmu tj w ostatnim wierszu brakuje dwóch sylab). Cieszę się jednak, że autor nie boi się rymować, bo moim zdaniem nie ma nic gorszego niż nieudolne białe wiersze, w których autorom wydaje się, ze brak rymu tlumaczy każdą nieudolnośc językową. W wierszu rymowanym przynajmniej wszystko widać "czarno na białym".
Ale warsztat mozna sobie wyrobić - wrażliwość i zmysł obserwacji - trudniej.
Ania S
Odpowiedz
Oczywiście, że wiersz nie jest doskonały. Stosowanie regularności w wersyfikacji, ze wszystkimi tego konsekwencjami, wymaga trochę pracy.
Ale ja cenię Michała własnie za:
ansa napisał(a):wrażliwość i zmysł obserwacji
Odpowiedz
to zabawne bo ja za to samo cenię Jacka Smile
pozdrawiam
ps. przepraszam, nie napisalem konkretow bo jak widac slusznie liczylem ze ktos to zrobi za mnie (dziekuje) - naprawde mam malo czasu - siedze co prawda non stop przed komputerem ale raczej ze slownikami niz z myszka czy klawiatura Sad
Odpowiedz
Dzięki, anso. Zupełnie słuszne uwagi. Prawda jest taka, że w kwestii warsztatu jestem prostackim samoukiem Tongue

Wrażliwość i zmysł obserwacji? Hmm, dziękuję z całą skromnością :oops:

Odpowiedz
ansa napisał(a):tj w ostatnim wierszu brakuje dwóch sylab
Jeśli mogę podpowiedzieć, to wystarczyłoby tak:
To wszystko tylko mój sen postrzelony

Ale ja poetą nie jestem Wink
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Pozostawiłem ten wers z niepełną sylabizacją z powodu natrętnej melodyjki, która mnie wiodła w pisaniu. Ale twoja propozycja, MacB, całkiem słuszna i pewnie tak by to właśnie brzmiało, gdybym chciał utrzymać rytm.

Odpowiedz