Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Zdecydowanie "Nawiedzona, wiek XX" - studium psychologiczne człowieka w zniewoleniu, w sytuacji utraty zmysłów.
Z kolei "Encore" - studium nad samotnością.
Jeszcze "Samobójstwo Jesienina", "Śmierć Rejtana" (to już tak dosłownie ;-) )
Pozdrawiam
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Autoportret Witkacego
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Reputacja:
0
Zdecydowanie Aleksander Wat. No i z "okołojackowych" - Karol Levittoux
Reputacja:
0
Cała przyjemność po mojej stronie
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
A co powiecie na "Przechadzkę z Orfeuszem" ?
Pozdrawiam
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
A - poza JK - co powiecie na Mickiewicza? Albo i cały romantyzm, który dokładnie w tym się grzebał? Co powiecie na "Frankensteina" Mary Shelley (czyli "nowego Prometeusza"). Co powiecie na postać wampira, np. sztandarowego Draculi? Co na Poego?
Piszę wyrywkowo, żeby podpowiedzieć ogromne obszary literatury, które zajmują się wyłącznie bólem, cierpieniem, śmiercią, samobójstwem - czasem nie wychodzą z obszarów sztuki niskiej, a czasem są arcydziełami. Ale może tym już się zajęliście wcześniej, Mistszu.
Pozdrawiam
Liczba postów: 270
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
jeśli chodzi o romantyzm (polski), to "Zamek kaniowski", "Maria", "Powiesci gotyckie" Krasińskiego (chociaż równie dobrze można poczytać sobie jego listy, przyjemna lektura :wink: ), może pierwszy rapsod "Króla-Ducha" plus "Lambro" i jeszcze coś z wczesnego Słowackiego... No... dużo tego jest. A poza tym to na pewno wziąłbym Baudelaire'a, Rimbauda ("Sezon w piekle") i takie tam rzeczy... no i Maeterlink oczywiście.
pozdrawiam
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Witam
Nikt nie wspomnial Dostojewskiego, wiec ja to nadrabiam. Znajdziesz tam wszystko co potrzeba. Z grubszych powiesci polecam "Idiote", z opowiadań "Lagodna" i wiele innych...
pozdrawiam
Liczba postów: 2,651
Liczba wątków: 67
Reputacja:
0
Jeśli chodzi o Dostojewskiego to ja bym polecał raczej "Braci Karamazow" i "Biesy" no i "Zbrodnię i karę"... tam na przykład motyw samobójczy także występuje - a w "Biesach" to nawet kilkukrotnie - szczególnie "Biesy" w tej materii są doskonałe.
Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK