Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nadchodzi "Świadectwo" Jacka Kaczmarskiego
Podczas koncertu inauguracyjnego Fundacji im. Jacka Kaczmarskiego, jaki odbył się 7 listopada br. w Gdańsku, rzecznik Fundacji Wojciech Stronias ujawnił zgromadzonej publiczności, że na przełomie grudnia- stycznia wydana zostanie płyta Jacka Kaczmarskiego pt:" Świadectwo". Utwory jakie znajdą się na tej płycie JK wybrał i nagrał w 2000 roku. Na okładce płyty będzie obraz wilka. Pozdr. Smile
Odpowiedz
A kto będzie wydawcą? Pomaton?
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Lodbroku, wydawcą nie będzie Pomaton Smile
Odpowiedz
A kto? To jest tajemnica, czy już wiadomo? Czy jest możliwe podanie do publicznej wiadomości, jakie utwory będą wchodzić w skład tej płyty? Pozdrawiam
Odpowiedz
A tak apropos... po co powielać nagrania - skoro podobno wszystkie (ma to być około 100 utworów) dotychczas oficjalnie nie wydane mają się ukazać w charakterze suplementu do "Syna Marnotrawnego" nakładem Pomatonu. Przynajmniej tak czytałem w wywiadzie z kimś z Pomatonu - nie wiem czy to prawda i kiedy rzeczony suplement światło dzienne tudzież półkę w "dobrych sklepach muzycznych" ujrzy?

[ Dodano: 2005-11-09, 12:59 ]
Wybaczcie - nie popatrzyłem na temat "Suplement do boxu" - z tego wynika, że "Świadectwo" będzie zawierać oficjalnie wydane wcześniej piosenki w innym wykonaniu? Kolejna godzina z Jackiem - wybornie Smile Tylko dlaczego jesteście tacy tajemniczy? ;>
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):Tylko dlaczego jesteście tacy tajemniczy?;>
Na razie jedna osoba jest tajemnicza Big Grin .
Odpowiedz
Lodbroku, kto tu mówi o tajemniczości :wink: Po prostu nie pamiętam z nazwy studia, które razem z Fundacją im. Jacka Kaczmarskiego wydaje owe "Świadectwo". Ale nie jest to Pomaton Big Grin
Pytasz jakie utwory znajdą się na świadectwie? Cała płyta, łącznie z okładką będzie w takiej formie jakiej to wymarzył sobie Jacek. Wybrał i nagrał w 2000 roku takie utwory na tę płytę jak chociażby: Korespondencja, Nasza Klasa 1, Przedszkole, Nasza klasa 2, Limeryki, Sen Katarzyny II, Obława, Zbroja, Źródło, My starzy ludzie w autobusie....
Pozdr.
Odpowiedz
No to już prawie wszystko wiemy Smile Pozostaje tylko czekać na samą płytę...W każdym razie to bardzo miło z Twojej strony, Coma, że się tak optymistyczną wieścią dzielisz Smile

Pozdrawiam.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Coma napisał(a):Lodbroku, kto tu mówi o tajemniczości Po prostu nie pamiętam z nazwy studia, które razem z Fundacją im. Jacka Kaczmarskiego wydaje owe "Świadectwo". Ale nie jest to Pomaton
Rozumiem. Myślałem, że może jeszcze nie zapadła decyzja w tej sprawie. Czyli można zatem przyjąć, że wydawcą płyty jest Fundacja im. Jacka Kaczmarskiego a nie jakaś firma fonograficzna? Bo w tej sytuacji nazwa studia czy firmy, rzeczywiście jest chyba kwestią marginalną. No chyba, że doświadczenie danej firmy ma wpływ na jakość nagrań czy całej publikacji. Pozdrawiam
Odpowiedz
Coma napisał(a):Pytasz jakie utwory znajdą się na świadectwie? Cała płyta, łącznie z okładką będzie w takiej formie jakiej to wymarzył sobie Jacek. Wybrał i nagrał w 2000 roku takie utwory na tę płytę jak chociażby: Korespondencja, Nasza Klasa 1, Przedszkole, Nasza klasa 2, Limeryki, Sen Katarzyny II, Obława, Zbroja, Źródło, My starzy ludzie w autobusie....
Pomaton nie będzie wydawcą, bo - o ile wiem - nie istnieje już Pomaton. Jest EMI Polska - czy coś takiego - to raz.

Dwa, że chyba Pomaton po wydaniu boxu nie był zbytnio zainteresowany dalszym wydawaniem JK. Tu pewności nie mam, ale sądząc z faktu, że wydanie suplementu do boxu idzie, jak krew z nosa, można wnioskować, że EMI nie opłaca się niekomercyjny JK.

Trzy, czy zamiast robić kolejne wydawnictwo z piosenkami wydanymi juz X razy (piosenki, które wymienił Coma są - niektóre przynajmniej -na kilku płytach, nie lepiej wydać w końcu suplement do boxu lub coś, co będzie pełniło rolę suplementu?
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
olaff22 napisał(a):Trzy, czy zamiast robić kolejne wydawnictwo z piosenkami wydanymi juz X razy (piosenki, które wymienił Coma są - niektóre przynajmniej -na kilku płytach, nie lepiej wydać w końcu suplement do boxu lub coś, co będzie pełniło rolę suplementu?
Myślę Olaff, że może i lepiej wydać coś - co jak piszesz - będzie pełniło taką rolę, ale w tym przypadku szefowa Fundacji chce doprowadzić do końca zamierzenie JK, który jak już wspomniałem wyżej- sam dokonał wyboru piosenek i je nagrał, nadając temu projektowi płyty tytuł "Świadectwo".
Odpowiedz
Coma napisał(a):ale w tym przypadku szefowa Fundacji chce doprowadzić do końca zamierzenie JK, który jak już wspomniałem wyżej- sam dokonał wyboru piosenek i je nagrał, nadając temu projektowi płyty tytuł "Świadectwo".
I dopiero teraz doszło podjęcia wysiłków mających na celu dokończenie, jak to nazywasz, zamierzenia JK? Jakoś dziwinie nikt wcześniej nie wspominał o takim projekcie.

Jeszcze za życia JK wydano pomatonowskie albumy, wydano box, wydano płytkę dołączoną do Vilcacory, ale nikt nie wspominał o projekcie "Świadectwo". Wydano kilka innych, nazwijmy to, okolicznościowych płyt przy okazji akcji na rzecz JK. Wydano płytkę razem z Monumentalnym Wydawinictwem. Wydano płytkę z "Tunelem" Ale jakoś nikt nigdy dotąd nie wspominał o projekcie pod nazwą "Świadectwo". Zapomniano? Czekano na specjalną okazję? A moze po prostu rynek nasycił się już wydawnictwami JK i ....trzeba rzucić coś niby nowego?
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
Olaff - nie wiem z jakiego źródła Coma czerpie swoje informacje... ale nie widzę na razie powodu, żeby mu nie wierzyć... pamiętaj, że skoro Jacek nagrał to w roku 2000 to mogło to nie być tak nagłośnione jak inicjatywy późniejsze... ostatnie. A poza czy suplement naprawdę idzie jak krew z nosa? To nie takie łatwe zadanie, obawiam się, wydanie tych siedmiu płyt, więc może trochę niepotrzebnie się irytujesz. Zresztą niech się kaczmarolodzy wypowiedzą Smile A co do tego, że sympatyczniej byłoby posłuchać dotychaczas legalnie nie wydanych kawałków to się z Tobą zgadzam - niemniej jednak każdą nową płytę Jacka - choćby i ze znanymi powszechnie piosenkami - przyjmę z radością, bo to kolejna godzina (czy nawet 70 minutWink w Jego towarzystwie. To trochę tak jakbyś powiedział, że nie idziesz na koncert Jacka (gdyby to możliwe byłoSad ) bo znasz piosenki, które będzie śpiewał.

Pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Materiał na płytę "Świadectwo" zarejestrowany został letem 2000 roku. Znalazły się tam piosenki, o które często prosili słuchacze, a których Jacek (z różnych powodów) niekoniecznie lubił grać. Wśród tych piosenek warto wymienić takie jak "Limeryki o narodach" (pełna wersja) i "Korespondencję klasową".
Płyta "Świadectwo" jest jako cały projekt wymyślona i zaplanowana przez Jacka. Jej wydanie nie jest realizowane zamiast, ale równolegle z innymi ewentualnymi projektami.

KN.
Odpowiedz
Szymon napisał(a):Olaff - nie wiem z jakiego źródła Coma czerpie swoje informacje... ale nie widzę na razie powodu, żeby mu nie wierzyć...
Ależ ja wierze w te informacje. Zastanawiam się tylko, dlaczego dopiero teraz ten projekt jest realizowany.Zastanawiam się tylko, czemu jakoś do tej pory nic się nie mówiło o takim projekcie.
Ty, wypasiony na Ikacu -
Odpowiedz
No cóż, lepiej późno niż wcale, widzę że to będą same rarytasy. Swoją drogą ciekawe dlaczego Jacek nie lubił ich grać, jak pisze KN.?? Może nie chciał wpadać w rutynę...
Odpowiedz
Hmm piosenka taka jak "Limeryki o narodach" zwyczajnie nie pasuje np. do programów: "Wojna postu z karnawałem", "Szukamy stajenki" czy "Mimochodem". A skoro programy te były zamkniętą całością to Kaczmarski nie chciał ich śpiewać. A prośby publiczności o takie piosenki świadczyło o tym ze wcale ich nie obchodzi odbiór Słowa, a tylko rozrywka...
JK powiedział napisał(a):Denerwuje mnie to oczywiście, że ludzie się domagają (ale już teraz rzadziej) po jakimś dużym, skomplikowanym, ważnym programie, aby na deser zaśpiewać jeszcze "Mury", albo na przykład "Mufkę" albo jakąś inną pijacką piosneczkę, którą też śpiewałem, bo to znaczy, że nie udało mi się przekazać tego nastroju powagi, który akurat chciałem przekazać. Ale to jestem już w tym wieku, że zachowania ludzkie rzadko mnie irytują. Jestem przygotowany na to, że nie zawsze można dojść do porozumienia.
Odpowiedz
"Limeryki o narodach" mimo żartobliwej formy, nie były tylko rozrywką.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):Hmm piosenka taka jak "Limeryki o narodach" zwyczajnie nie pasuje np. do programów: "Wojna postu z karnawałem", "Szukamy stajenki" czy "Mimochodem". A skoro programy te były zamkniętą całością to Kaczmarski nie chciał ich śpiewać. A prośby publiczności o takie piosenki świadczyło o tym ze wcale ich nie obchodzi odbiór Słowa, a tylko rozrywka...
To jest jedna przyczyna. No ale od 1995 roku formuła koncertów wyglądała tak, że w drugiej części były jednak evergreeny.
Jacek nie lubił grać pewnych piosenek z rozmaitych powodów. "Mury" etc, bo ograne. Jednak "Korespondencja kasowa" czy "Limeryki o narodach" ograne nie były. Tyle że - ze względu na długość tekstów i dykcyjne skomplikowanie - były dla Jacka męczące wykonawczo.

KN.
Odpowiedz
Tytułowe "Świadectwo" też w treści jest bardzo żartobliwe i "obalające etosy" Wink, ale swego czasu Jacek lubił to grac i chyba lubił ten utwór.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
No ale on często nie pasował do repertuaru koncertu.

KN.
Odpowiedz
Dlatego chyba stosunkowo częsty był na koncertach emigracyjnych dla emigracji ze słowniczkiem trudniejszych wyrazów, który z lubością (takie miałem wrażenie słuichając) podawał Jacek na wstępie Smile
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
tia.

KN.
Odpowiedz
Olaffie chyba trochę się czapiasz, tak bez zastanowienia :| Przecież rok 2000 miał Jacek niezwykle pracowity: wydanie płyty Dwie Skały, opracowanie porgramu Dwadzieścia(5) lat później wydanego na płycie w 2001, nagrywanie w 2001 Mimochodem, wydanego na początku 2002. Dwie Skały i Mimochodem to były przecież zupełnie nowe programy. Potrafisz wskazać innego artystę uprawiającego ten sam 'niszowy" (jak to określał J.K.) rodzaj twórczości, który wydał by trzy płyty w ciągu dwóch lat? Zupełnie mnie nie dziwi, że mimo pracy nad dodatkowym projektem, szczególnie takim, który nie zawierał nowych utworów, nic się w latach 2000-2001 na ten temat nie mówiło. Bo odpowiedź była trywialnie prosta - "rynek" Sad. W 2002 roku, kiedy choroba J.K. stała się sprawą publiczną Pomaton zasypał na dwa lata tenże rynek dwupłytowymi albumami wszystkich dotychczas wydanych programów. Dalej w 2004 box. Jak by na to nie patrzeć, dopiero teraz jest szansa, żeby opracowany w 2000 roku program znalazł szybko nabywców.
Będziemy zatem rozszarpywać schedę
Słów przemyślanych, myśli przebolałych
Każdy dla siebie, każdy podług siebie
Odpowiedz
Zgadzam się z Przedmówczynią, Olaffie Wink miejmy nadzieję, że Twoja nieufność wygaśnie i dołączysz do grona nabywców płyty, kiedy już się ukaże Smile No i oczywiście - fala ma rację, że stanowczo bez zastanowienia się czepiasz Wink

Mimo to z Ogromną Sympatią

zarówno Ciebie jak i moją Przedmówczynię

Serdecznie pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
myśle, że Fala najtrafniej opisała sytuację. Pozostaje niecierpliwie czekać Smile
Odpowiedz
Drodzy Forumowicze! Świadectwo już jest! W najbliższym czasie rozpocznie się promocja i sprzedaż. Szukajcie w dobrych sklepach muzycznych (tu ewentualnie emotka).

KN.
Odpowiedz
Łooo super! No to za kilka dni biegnę do Empiku! Smile
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Realistycznie rzecz biorąc to pewnie trzeba będzie poczekać ze dwa tygodnie.

KN.
Odpowiedz
Ok, w porządku, ważne że już niedługo.

A gdyby jeszcze kiedyś zechcieli wznowić antologię to byłbym całkiem rad.
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz