Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sen Katarzyny II
Tu się zgadzam - przepraszam za nieścisłość - chodziło mi o ten konkretny przypadek.

Pozdrawiam serdecznie.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
A teraz powiem wam coś zabawnego. Stanisław Poniatowski wcale nie był pierwszym kandydatem na kochanka Katarzyny. Tak naprawdę jej kochankiem zostać miał Adam Kazimierz Czartoryski. Ba nawet kilka razy specjalnie się w tym celu spotkali ale Katarzynie nei przypadł on do gustu ( jemu ona z resztą też ) i w końcu pało na Stasia ( ten już katarzynie podobał się bardziej). Prawda jest taka że do rozbiorów polski wcześniej czy później przy takim za przeproszeniem ,, burdelu" jaki był w rzeczpospolitej dojśc musiało i nie winiła bym za to biednego Stasia który miał tego pecha że był złym królem w złym czasie.
Odpowiedz
Sorry że się wtrącę...
cara napisał(a):pało na Stasia
Spoko Smile
cara napisał(a):katarzynie
Spoko...
cara napisał(a):do rozbiorów polski
cara napisał(a):rzeczpospolitej
Ale to już chyba przesada... ;/

Skądinąd czytam ten temat z fascynacją. Czy ktoś z Was zna pracę (niedoszły doktorat) Karola Zbyszewskiego pt. Niemcewicz od przodu i tyłu :?:
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Odpowiedz
A ja i tak uważam, że lansowanie teorii jakoby erotyczne umiejętności Stanisława Augusta nie współgrały z zapotrzebowaniam carycy w tej materii miało jakikolwiek wpływ na rozbiory Polski jest niewiarygodnym wręcz upraszczaniem historii. Co do małych liter to wierzę, że Cara (cara? :wink: ) uczyniła to całkowicie przypadkowo - przynajmniej jeśli chodzi o Polskę, Rzeczypospolitą.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
ale prawidłowa pisownia to Rzeczypospolitej, to dwa błędy w jednym :]
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
Mam nadzieję ze wybaczycie mi ten błąd - nie wynika on bynajmniej z nieuctwa ani z barku znajomości historii ( aż wsytyd się przynać że ją studjuję Smile ale poprostu z pośpiechu. Co zaś się tyczy braku dużych liter czy literówek to pragne poinformować że lepiej nie bezie po straszy ze mnie dysortografik. Za Polskę przepraszam - rzecz jasna Rzeczypospolita.
Odpowiedz
cara napisał(a):Co zaś się tyczy braku dużych liter czy literówek to pragne poinformować że lepiej nie bezie po straszy ze mnie dysortografik.
Ja też... ma dole masz przycisk pisownia Wink
Odpowiedz
adme napisał(a):Rzeczypospolitej, to dwa błędy w jednym
cara napisał(a):Za Polskę przepraszam - rzecz jasna Rzeczypospolita
A według mojej wiedzy dopuszczalne są obie wersje: Rzeczpospolitej i Rzeczypospolitej.
Słowem: jeden błąd - wielkiej litery.
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Ależ Panwie i Panie, może za bardzo zboczyliśmy z tematu i za chwilę zaczniemy się licytować kto jakie miał oceny z polskiego na poszczególnych szczeblach edukacji. Ja przyznaję się bez bicia, że zawsze mam 3/4 bo jakaś straszna senność mnie ogarnia gdy moja pani profesor zaczyna dyktować notatkę czego rezultatem jest zeszyt chudszy o jakieś 75% niż w przypadku moich kolegów z klasy. I zawsze za to dostaję jedynki Sad Cry tak to już jest w technikum leśnym
Leśnik jest stworzony do wielu rzeczy ale nie do nauki.
Odpowiedz
Maćku - tak, Rzeczpospolitej jest prawidłowe jeśli mówisz o gazecie Wink
Odpowiedz
Jeśli o mówimy o państwie, w którym mamy zaszczyt (albo i nie zaszczyt) mieszkać obecnie, to nazywa się ono "Rzeczpospolita Polska", Adme.

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
adme napisał(a):Maćku - tak, Rzeczpospolitej jest prawidłowe jeśli mówisz o gazecie
Nie, adme. Jest to też prawidłowe i w odniesieniu do nazwy naszego państwa.

[ Dodano: 03-12-2005, 20:30 ]
Natomiast Szymon, tak dbały o poprawność, nie ustrzegł się błędu w tym zdaniu:
Szymon napisał(a):Co do małych liter to wierzę, że Cara (cara? Wink ) uczyniła to całkowicie przypadkowo - przynajmniej jeśli chodzi o Polskę, Rzeczypospolitą.
Odpowiedz
Szymon - wiem, ale zrost to zrost... Wink
Odpowiedz
Eeee - sam taki mądry nie jestem. Powtarzam opinię za moim (nie ukrywam, że największym) autorytetem w tej dziedzinie - prof. Janem Miodkiem.
Odpowiedz
O czym Wy właściwie mówicie, bo się nieco zgubiłem? Jaki zrost, Adme? :wink:
Maćku - gdzie tam jest błąd (tzn. wierzę, że jest - tylko go nie widzę)? Smile

Pozdrawiam serdecznie
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Użyłeś biernika z "y" w środku - błąd.
Odpowiedz
Szymon - napisałeś mi jak się nazywa kraj w którym mieszkam, ale ja naprawdę wiem jak on się nazywa, ale RZECZPOSPOLITA to zrost Smile piszesz olimpiadę z polskiego a nie wiesz co to zrost Wink? Jeśli "Rzeczpospolitej" jest prawidłowe to znaczy, że naprawdę świat się wali - choć Miodka nie lubię, ale jeśli tak napisał to pewnie zostało to uprawomocnione. Generalnie zasada jest taka, że jeśli pierwszy człon zrostu jest odmienny to z tego korzystamy Smile
Odpowiedz
To może jeszcze mały test. Napisz pełną nazwę naszego państwa w dopełniaczu i narzędniku.
Odpowiedz
MacB napisał(a):To może jeszcze mały test. Napisz pełną nazwę naszego państwa w dopełniaczu i narzędniku.
To już trochę inna sprawa. Wyraz Polska w wyrażeniu "Reczpospolita Polska" jest przymiotnikiem (Rzeczpospolita jaka? Polska).

Dlatego nie mówi się:
  • Konstytucja Rzeczyposolitej Polski
  • To przysługuje Rzeczypospolitej Polsce
  • Szanujemy Rzeczpospolitą Polskę
  • Mieszkam w Rzeczypospolitej Polce.

A jesli chodzi o "y" w wyrazie Rzeczpospolita, to przychylałbym się do opinii adme. czyli, że to "y" sie jednak pojawia (kogo? czego? o kim? o czym? Rzeczypospolitej)
[i]Nie istnieje wszak to, co się nie śni...[/i]
Odpowiedz
Strzelec napisał(a):Dlatego nie mówi się
Zgoda.
Strzelec napisał(a):A jesli chodzi o "y" w wyrazie Rzeczpospolita, to przychylałbym się do opinii adme. czyli, że to "y" sie jednak pojawia
Zgoda, ale...nie musi. Dlatego Szwecja prowadziła wojnę zarówno z Rzecząpospolitą Polską (jak chce adme) jak i z Rzeczpospolitą Polską (jak dopuszcza norma, o czym wiem od prof. Jana Miodka)

I jeszcze jedno pytanie do adme.
Skoro
adme napisał(a):zasada jest taka, że jeśli pierwszy człon zrostu jest odmienny to z tego korzystamy
to czemu:
adme napisał(a):Rzeczpospolitej jest prawidłowe jeśli mówisz o gazecie
?
Odpowiedz
Już śpieszę wyjaśnić że to ,, y" było nie umyślne i wyniakło z faktu że miałam zamiar nieco zażartować gdyż jest to dość pospolity bład jaki robi się w tym słowie. Strzelec ma rację -że w niektórych odmianach y było jest i będzie prawidłowie w pełnej nazwie naszego kraju. Obiecuje że postaram się więcej nie drażnić językowych purystów i nie robić sobie żartów z nazwy naszej pięknej ojczyzny. Nie przypuszczałam że wywołam taką dyskusję z Kaczmarskim nie związaną. Jeszcze raz apeluję byście odrzucili ,, szkiełko i oko" i zwracali uwagę raczej na treść niż na formę moich wypowiedzi. A trybu sprawdzania pisowni jak nie było tak nie ma Sad
Odpowiedz
cara napisał(a):. A trybu sprawdzania pisowni jak nie było tak nie ma Sad
Jest, jest już od dawna. Na dole, obok przycisków "wyślij" i "podgląd"

PS. Mam nadzieję, że w tym krótkim poście udało mi się ustrzec od błędów :lol: :wink:
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
Tarko napisał(a):się ustrzec się
:lol:
Odpowiedz
Simon, Już poprawione, ciiii :lol:
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Odpowiedz
A co powiecie na przykład na to:

Informacja o współpracy i stanie czystości wód granicznych pomiędzy Rzeczypospolitą Polską i Republiką Słowacką w okresie ostatniego dziesięciolecia

Smile

Pozdrawiam

P.S. Adme - nigdy mnie nie bawiło przyswajanie teoretycznej wiedzy o języku.
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
"Rzeczypospolitą" jest na pewno nieprawidłowe Smile
MacB - pisałam na intuicję. A teraz sprawdziłam i mogę się wypowiedziec - otóż jeśli pierwszy człon zrostu jest odmienny to powinniśmy, ale nie musimy go odmieniać (Wielkanocy lub Wielkiejnocy). Druga wersja, czyli bez odmiany pierwszego członu, nie jest (według pani Alicji Nagórko i pana Krzyżanowskiego Wink ) poprawna w przypadku nazw państw i miast (np Białegostoku, Rzeczypospolitej) Smile Ale to się w sumie też mogło od tego 1999 roku, z którego mam wydanie pani AN, zmienić Smile
Odpowiedz
W oficjalnych międzynarodowych umowach jest "Rzeczypospolitą", Adme.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kbn.gov.pl/miedzyn/6pr/memo.html">http://www.kbn.gov.pl/miedzyn/6pr/memo.html</a><!-- m -->

Dopuszcza taką formę także Nowy Słownik Ortograficzny PWN, (Warszawa 2000, str.688)

No i co Ty na to? Czy aby "na pewno nieprawidłowe"?

Pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Szymon napisał(a):W oficjalnych międzynarodowych umowach jest "Rzeczypospolitą", Adme
Błąd!
adme napisał(a):MacB - pisałam na intuicję. A teraz sprawdziłam...
Ja z kolei sprawdziłem w SŁOWNIKU OJCZYZNY POLSZCZYZNY z 2002 roku, a jak jest z tzw. "normą językową", to oboje wiemy - zmienną jest Wink
Co ciekawe - drążąc temat zrostów (za Twoją, adme, sprawą) dalej - doczytałem, że przywoływany tu przeze mnie jako autorytet Jan Miodek stwierdza, iż właśnie trwałość danego zrostu w naszym języku skutkuje możnością nieodmieniania pierwszego członu!
Przykładem: Wielkanocy w przeciwieństwie do Krasnegostawu.
Pewnie nasza Rzeczpospolita też taką trwałością zrostu się charakteryzuje, stąd umowy między Rzeczpospolitą.
Swoją drogą przykład podany przez Szymona jest dość symptomatyczny; nigdy nie spotkałem (nie, żebym wiele takich umów czytał! Wink ) umowy między Rzecząpospolitą Polską. Ciekawe jak to naprawdę wygląda w tych umowach.
Odpowiedz
Myślę, że następujący cytat z Nowego Słownika Ortograficznego PWN (Warszawa 2000, str.688) rozstrzygnie wszelkie wątpliwości. Oto hasła "rzeczpospolita" i "Rzeczpospolita Polska":
Cytat:rzeczpospolita DCMs. rzeczypospolitej (a.rzeczpospolitej), B. rzeczpospolitą, W. rzeczypospolita a. rzeczpospolita N. rzecząpospolitą (a.rzeczpospolitą); rzeczypospolite a.rzeczpospolite, rzeczypospolitych: rzeczpospolita szlachecka, ale: Rzeczpospolita Polska, Polska Rzeczpospolita Ludowa, Rzeczpospolita Krakowska, Rzeczpospolita Babińska [132]

Rzeczpospolita Polska Rzeczypospolitej Polskiej (a. pot. Rzeczpospolitej Polskiej), Rzecząpospolitą Polską (a.pot. Rzeczpospolitą Polską) (skrót: RP)
A co do umów:

Traktat między Królestwem Belgii, Królestwem Danii, Republiką Federalną Niemiec, Republiką Grecką, Królestwem Hiszpanii, Republiką Francuską, Irlandią, Republiką Włoską, Wielkim Księstwem Luksemburga, Królestwem Niderlandów, Republiką Austrii, Republiką Portugalską, Republiką Finlandii, Królestwem Szwecji, Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej (Państwami Członkowskimi Unii Europejskiej) a Republiką Czeską, Republiką Estońską, Republiką Cypryjską, Republiką Łotewską, Republiką Litewską, Republiką Węgierską, Republiką Malty, Rzecząpospolitą Polską, Republiką Słowenii, Republiką Słowacką dotyczący przystąpienia Republiki Czeskiej, Republiki Estońskiej, Republiki Cypryjskiej, Republiki Łotewskiej, Republiki Litewskiej, Republiki Węgierskiej, Republiki Malty, Rzeczypospolitej Polskiej, Republiki Słowenii i Republiki Słowackiej do Unii Europejskiej, podpisany w Atenach w dniu 16 kwietnia 2003 r. (Dz.U. 2004 nr 90 poz. 864)

Pozdrawiam
[b][i]
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
MacB - cóż, jak widać w tej dziedzinie, jak w każdej innej, ile autorytetów tyle zasad Wink
Odpowiedz