Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Współczesne narodziny Afrodyty
"Współczesne narodziny Afrodyty

Wyłoniła się słońca kula złota
z błękitnej tafli śródziemnego morza
a wraz z nią z piany słonej piękna sierota
lecz niewitana jak i poranna zorza

Przegapili wschód życia prości ludzie
zajęci sprawami ziemi padołu
Zaślepieni w swoim codziennym trudzie
pozwolili jej odejść od pospołu

Nie czekał też na nią orszak z bóstwami
co by ją powiódł na Olimpu szczyty
gdzie byt wciąż wypełniony zabawami
a okres wiosenny nigdy nieprzebyty

Odeszła więc bogini Afrodyta
raniąc stopy na kamienistym szlaku
całunem swej samotności okryta
nie znając ambrozji i nektaru smaku

Zapraszam do cennych uwag i z góry dzięki
Odpowiedz
Podoba mi się twój wiersz. Trafne spostrzeżenia na temat dzisiejszego świata. I cieszę się, że ktoś oprócz mnie pisze rymami Big Grin
Rytmika jest chwiejna, powinieneś popracować nad sylabizowaniem wersów. Parę sformułowań nie bardzo mi się podoba ("okres wiosenny nigdy nieprzebyty", swoją drogą chyba powinno być 'nie przebyty', a w 4 wersie 'nie witana').
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Odpowiedz
Śmieszna sprawa ale te błędy wynikają z autokorekty Worda nie zwróciłem uwagi :oops: Dzięki za dobre rady Smile
Odpowiedz
michalf napisał(a):"okres wiosenny nigdy nieprzebyty", swoją drogą chyba powinno być 'nie przebyty', a w 4 wersie 'nie witana'
A moim zdaniem "nie" z przymiotnikami piszemy razem (choć to też zależy od kontekstu). Ale oczywiście mogę się mylić. W moim słowniku ortograficznym jest "nieprzebyty".

pozdrawiam
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
Imiesłowy przymiotnikowe od kilku lat zawsze piszemy łącznie - bez względu na kontekst (rozróżnienie zostało zlikwidowane właśnie z powodu zbyt częstej niejednoznaczności tego kontekstu). Pozdrawiam.
Odpowiedz
Karol napisał(a):Imiesłowy przymiotnikowe od kilku lat zawsze piszemy łącznie - bez względu na kontekst (rozróżnienie zostało zlikwidowane właśnie z powodu zbyt częstej niejednoznaczności tego kontekstu). Pozdrawiam.
Warto wiedzieć. Dzięki! Big Grin

Ola
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz