Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
interpretacja murów
czy spiewaka o którym mówi podmiot liryczny można utożsamiac z Jackiem ( wole sie ekspretów zapytac Smile )?
Otulajać się duszy swej płaszczem
Co nie chroni przez żadnym urazem...
Odpowiedz
Co prawda nie jestem ekspertem, ale swoje skromne wyrażę...
Po tym, jak ludzie zinterpretowali mury (a jak zinterpretowali wszyscy wiemy) myślę, że można.
Pozdrawiam!
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Moim zdaniem historia piosenki "Mury" niestety pokryła się z historia poruszaną w jej tekście.
Wiele osób kojarzy Jacka Kaczmarskiego tylko z tym utworem. Natomiast On sam nie o sobie pisał (bo niby z jakich powodów?). Więc można uznać ze był to utwór proroczy odczytując go dosłownie. Natomiast chyba nabiera wiekszej wartości przy odniesieniu go do badziej uniwersalnych okoliczności takich jak np. życie.
kaja napisał(a):wole sie ekspretów zapytac
Nie masz swojego zdania?
Odpowiedz
No własnie bo tak myślałam ,że to troche przesada utożsamiać śpiewaka z Jackiem. Dla mnie jakos od zawsze kojarzył sie(spiewak z murów) z jakimś twórcą, który tworzy coś co porywa tłumy ale tak naprawde Ci ludzi tego nie rozumieją. Jesli by to odnieść do życia hmm... jakas osoba jest dla wielu ludzi autorytetem ale tak naprawde ci ludzie powielają bez namysłu czyny( i słowa) tego człowieka bo ich zdaniem są właściwe ale nie zastanawiaja sie nad głębszym sensem - to tak w skrócie moja interpretacja.
Otulajać się duszy swej płaszczem
Co nie chroni przez żadnym urazem...
Odpowiedz
kaja napisał(a):Dla mnie jakos od zawsze kojarzył sie(spiewak z mórów) z jakimś twórcą, który tworzy coś co porywa tłumy ale tak naprawde Ci ludzi tego nie rozumieją
Dokładnie tak samo było z Jackiem i Murami.
kaja napisał(a):mórów
Litości...
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
kaja napisał(a):spiewak z mórów
murów Smile

Po części się zgadzam z Twoja interpretacją. Jednak moim zdaniem kluczową sprawą jest jednostka w tym wierszu a nie inni ludzie. Samotność jaka ogarnia śpiewaka jest bardzo smutna moim zdaniem. Tworzy on coś, wkładajac i w muzykę i w tekst siebie, a już po pewnym czasie słowa są ignorowane... "sama melodia bez słów". I śpiewak pozostaje sam, podczas gdy tłum jest samo wystarczalny.
Patrzy na równy tłumów marsz,
Milczy wsłuchany w kroków huk

Na tym forum był już taki wątek jeśli Cię to interesuję polecam temat:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=1228">http://www.kaczmarski.art.pl/forum/viewtopic.php?t=1228</a><!-- m -->

Pozdrawiam!

[ Dodano: 14-10-2005, 23:07 ]
kaja napisał(a):Dla mnie jakos od zawsze kojarzył sie(spiewak z mórów) z jakimś twórcą, który tworzy coś co porywa tłumy ale tak naprawde Ci ludzi tego nie rozumieją
Rozumieją, ale tylko to co chcą zrozumieć. Nie znamy dalszych losów śpiewaka, natomiast Jacek Kaczmarski zdobył sobie wiernych słuchaczy, nie możemy wiec powiedziećVanThunderbolt-cie, że było dokładnie tak samo.
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):samo wystarczalny.
samowystarczalny Smile . Przyganiał kocioł garnkowi a sam smolił :wink:
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Nigdy nie twierdziłem że nie robie błędów ortograficznych (szczególnie w miejscach gdzie trzeba pisać razem albo osobno) Wink

[ Dodano: 14-10-2005, 23:12 ]
poprawione SmileSmile
Odpowiedz
Niepotrzebnie. Bo teraz mój post jest bez sensu Smile .
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Odpowiedz
Okej poprawię spowrotem :lol:
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):nie możemy wiec powiedziećVanThunderbolt-cie, że było dokładnie tak samo
No dobra, więc może nie dokładnie tak samo... ale na pewno podobnie Smile W końcu mimo, że Jacek miał wiernych słuchaczy, to i tak większość ludzi kojarzyła go właśnie z "Murami" i Solidarnością.
Pozdrawiam!
Bo źródło wciąż bije...
Odpowiedz
Filip P. napisał(a):natomiast Jacek Kaczmarski zdobył sobie wiernych słuchaczy,
No tak Filipie tylko, ze w utworze mowa była o tłumach, a wierni miłośnicy Jacka to raczej nie tłumy, moze jest nas wiele, ale nie tłumy.
Jak patrzeć na ilość wiernych słuchaczy w porównaniu z ilością tych którzy mury słyszeli i zrozumieli bardzo dowolnie, to jak dla mnie wychodzi na to, że to "oni" są tłumem.
Nie chce przez to powiedzieć, że "mury" = rzeczywistość. Jak dla mnie jednak sporo wspólnego ze sobą mają. Inną kwestią jest, czy Jacek tak właśnie widział swoją przyszłość, czy to tak troche przypadkiem się zbiegło, czy, że sobie trochę "wykrakał"...?

Pozdrawiam
"Przed wszystkim cofaj się przezornie,
Nic nie jest tym, czym miało być.
Groźne - co zdaje się bezbronne,
Siła się umie w słabym skryć."
Odpowiedz