Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
Niechaj będę strojny
W portret wiecznotrwały
Jestem wszak przystojny
Pragnę być wspaniały
Niech wiecznie mnie chwalą
Księgi i pomniki
Mądrością niemałą
Nie dzielę się z nikim
Postawcie mi ołtarz
Złóżcie mi ofiary
Wyście kurze w kątach
Jam jest filar wiary
Geniuszu i cnoty
Jam żywym przykładem
Dajcie diadem złoty
Nędznych poprowadzę
Widzę piękny pałac
Tłumy wiwatują
Jestem niczym skała
Której zdobność kują
Ciągnie mnie za ramię
Piękna ma królowa
Niszcząc świat omamień
Hetera - szefowa!
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
a kto jest ów "Smobem"? bo chyba nie Ty?
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 147
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Wiersz mi się naprawdę podoba
Jest lekko napisany, dobrze się go czyta i ma ciekawe zakończenie
poko:
Pozdrawiam
Corchorus
Dajcie żyć po swojemu grzesznemu, a i świętym żyć będzie przyjemniej!
Reputacja:
0
Kto jest tym snobem? Przeprowadzając autoanalizę stwierdzam subiektywnie, że nie ja... Ale jednak jeśli uznać, że każdy w swoim życiu ma krótszy lub dłuższy moment odczuwania, że nie jest odpowiednio doceniony albo że zasługuje na więcej niż mu się trafiło, to każdy w jakiś sposób tym snobem jest.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
michalf napisał(a):każdy w swoim życiu ma krótszy lub dłuższy moment odczuwania, że nie jest odpowiednio doceniony albo że zasługuje na więcej niż mu się trafiło
oj tak..
a ocean w nas śpi i horyzont z nas kpi
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
michalf napisał(a):Ale jednak jeśli uznać, że każdy w swoim życiu ma krótszy lub dłuższy moment odczuwania, że nie jest odpowiednio doceniony albo że zasługuje na więcej niż mu się trafiło, to każdy w jakiś sposób tym snobem jest.
Obawiam się, że nikt z was nie ma okazji pracować w sektorze państwowym ;/
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
Reputacja:
0
Może rozwiniesz?
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Nie ma problemu. Uczucie niedocenienia oraz niekiedy także niedowartościowania, uczucoe, że odwaliło się kawał "dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty", towarzyszy nader często ludziom pracującym w sektorze państwowym, ze szczególnym uwzględnieniem ściśle zhierarchizowanych służb mundurowych. Natomiast z powyższego twierdzenia wynikałoby, że wszyscy tacy ludzie w mniejszym lub większym stopniu są snobami, co z kolei wydaje mi się delikatnie rzecz nazywając, fałszywe.
Z drugiej zaś strony - istnieje snobizm i snobizm. Odrobina w życiu nie zaszkodzi
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
Reputacja:
0
Multan napisał(a):Z drugiej zaś strony - istnieje snobizm i snobizm. Odrobina w życiu nie zaszkodzi
Właśnie. Bardzo proszę o nie posądzanie mnie o to, że każdy snobizm traktuje jednakowo.
Liczba postów: 70
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Wiersz dobry. Jak się fachowiec weźmie za pisanie, to można się nie martwić o wynik.
Moje jedyne zastrzeżenie tyczy się komentarza
michalf napisał(a):Ale jednak jeśli uznać, że każdy w swoim życiu ma krótszy lub dłuższy moment odczuwania, że nie jest odpowiednio doceniony albo że zasługuje na więcej niż mu się trafiło, to każdy w jakiś sposób tym snobem jest.
Co to ma wspólnego ze snobizmem?
Zły? - być może. Dobry? - a czemu?
Nie tak wiele znów pychy we mnie.
Dajcie żyć po swojemu - grzesznemu,
A i świętym żyć będzie przyjemniej!
Reputacja:
0
Moim zdaniem każdy ma w sobie ukryte i czymś wywoływane tendencje snobistyczne. Nie czyni to jeszcze z człowieka prawdziwego snoba, inaczej wszyscy byśmy nimi byli. Chodzi tylko o pewne mechanizmy myślenia. Zresztą czasem ludziom "normalnym" tak odbije na tym punkcie, że zaczynają zachowywać się snobistycznie, choć w gruncie rzeczy nie leży to w ich naturze.