Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Somosiera-Samosierra
Chciałem się zapytać dlaczego na wielu stronach internetowych (nawet na tej ) można spotkać sie z tą nazwą?Wg powinno być Samosierra-ale krótko słucham Kaczmarskiego dlatego mogę się nie orintować. Proszę o sprostowanie lub wytłumaczenie bo wygląda to na błąd w pisowni.
Odpowiedz
Zorin napisał(a):Wg powinno być Samosierra-ale krótko słucham Kaczmarskiego dlatego mogę się nie orintować.
I masz rację. Z tym, że argumentu ze stażem kaczmarskim nie rozumiem. Czy od długiego słuchania Kaczmarskiego przybywa siły argumentom na temat pisowni nazw własnych? Wink

A tak w ogóle, to - witaj na forum!
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
Obie nazwy funkcjonują równolegle. Wystarczy wpisać w guglach "Samosierra" lub "Somosierra".

KN.
Odpowiedz
Ale Somosiera? Przez jedno "R"?
Znajdzie się słowo na każde słowo
Odpowiedz
No, z pisownią przez jedno "r" to się nawet nie spotkałem. Jeśli zaś chodzi o kwestię a-o, to chyba obie formy są poprawne.

KN.
Odpowiedz
Przepraszam za umieszczenie tego tematu, od wczoraj przybyło mi troche wiedzy hehe...Sprawdziłem trochę opracowań, książęk, etc. FAktycznie funkcjonują obydwie formy Samosierra i Somosierra.DZiękuję za szybką odpowiedz.
Odpowiedz
Witajcie!
Po prawdzie, to poprawną nazwą jest SOMOSIERRA, ale w naszej tradycji przetrwała błędna wersja z A zamiast O
Więcej na ten temat znajdziecie tutaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://forum.gery.pl/index.php?showtopic=21203&st=0">http://forum.gery.pl/index.php?showtopic=21203&st=0</a><!-- m -->

pzdr - kangur
Ty, który słuchasz jak się słucha baśni
Albo wyblakły odczytujesz napis
Nie wierzysz... Uśmiech twoją twarz rozjaśnił
Bo tyś się dawno już z tej studni napił.
Odpowiedz
Czyli w spisie alfabetycznym jest dobrze a w dyskografii musi być tak jak na płytach / kasetach Wink
Odpowiedz
W Ale źródło wciąż bije... też jest dobrze.

KN.
Odpowiedz
kangur napisał(a):Po prawdzie, to poprawną nazwą jest SOMOSIERRA, ale w naszej tradycji przetrwała błędna wersja z A zamiast O
To się zgadza, pisownia przez a wydaje się być polskim wynalazkiem, o czym można się przekonać wpisując "Samosierra" do googli i ograniczjąc wyszukiwanie do hiszpańskiego netu. W języku polskim występują obie nazwy, ale PWN podaje "Somosierra" w pierwszej kolejności, także lepiej jest stosować tę oryginalną.

A czy ktoś wie, czy nazwa "Somosierra" coś oznacza? Bo "sierra" to po hiszpańsku łańcuch górski, a "somo"?

Pozdrawiam
Dauri
Odpowiedz
dauri napisał(a):A czy ktoś wie, czy nazwa "Somosierra" coś oznacza? Bo "sierra" to po hiszpańsku łańcuch górski, a "somo"?
Chyba nic. Co prawda przy dużej mierze dobrej woli można by się pokusić o przetłumaczenie tego jako "Nasze góry", względnie też "Góry, gdzie jesteśmy, żyjemy". Hiszpańskie "nosotros somos" - oznacza dokładnie "my jesteśmy" w znaczeniu istnienia (bezokolicznik "a ser"). Niemniej iberystą nie jestem Wink
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości