Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opowieść pewnego emigranta - pytanie
Moge dodac swoje przemyslenia na ten temat. Otóż oglądam często serial Dom, w którym jest poruszany ten wątek. Pułkownik Poznański- z pochodzenia żyd stwierdza w którymś odcinku. Może przytocze z pamieci przebieg rozmowy(tak mniej wiece).
- Jak to pan wyjezdza ?
I wtedy on napomyka, że musi wyjechać, Andrzej na to, że władza nie może ich wszystkich z Polski oddelegować, ze sa przeciez teraz wszyscy polakami, a na to Poznanski odpowiada(z ironia):
- Otoz Andrzeju, a kto mnie pytał czy chcę zostać w Polsce czy nie, ja uslyszalem tylko, ze wladze nie maja nic przeciwko temu, żebym wrócił do Palestyny.

A teraz wszyscy wiemy, że źle Gomułka źle wtedy zrobił i jakby ich nie wypedzał byłoby nam lepiej

Dlatego porownujac ta sytuacje do sytuacji z biblii, w ktorej faraon "POZWALA wracać Żydom do Ziemi Obiecanej|", a potem tego żałuje stwierdzam że porównanie Gomułki do Faraona jest jak najbardziej słuszne. Przepraszam za nieskładność i z góry przepraszam, jesli cos pomyliłem, bo ja mam pamieć do ogolnego sensu sytuacji, utworow-wql wszystkiego, a mala do cytatów i dokladnych fragmentów, mysle ze nie zaszkodziłem, a pomogłem. Pozdrawiam !
Odpowiedz