Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Baraaaaa........aaaaanek
O ludzie! Tego nie słyszałem. Kto ma dostęp do boxa, niech wrzuci Bankiet i pusci kawalek 12 (Baranek). Ja wiedziałem, że Kaczmarski ma nieprzeciętny głos, ale to co usłyszałem ...dla mnie szok :roll: Myślałem, że pojemność ludzkich płuc jest ograniczona ...jak bardzo się myliłem. Próbowałem to zaśpiewać ale zabrakło mi powietrza (próby kończyły się po 10 sekundach ;/)

PS. Dla osób, które nie mają okazji posłuchać wyjaśniam: w tej piosence Mistrz przez ponad 20 sekund pełnym głosem umiał wyśpiewać jedno słowo:
"Baraaaa(20sekund)aaaanek" :-o
Kiedyś byłem [size=134][color=red][b]TJD[/b][/color][/size]
Odpowiedz
Na każdym wydaniu Bankietu jest Baranek
Odpowiedz
A słyszeliście – to jest zdaje się na dokumencie „Tata Kazika”? – jak śpiewają to razem z Kazikiem? Kazik (który wygląda na zaskoczonego tą sztuczką, ale przecież musiał ją znać wcześniej) odpada tak szybko i sromotnie przy aaaaaaaaaaaaa, że jednak wygląda to na lekką złośliwość ze strony JK.
Odpowiedz
Na koncercie kiedyś słyszałem jak zaśpiewał w Finale ancoooooooooooooooooooooore lepiej jak jakie 20 sekund.
Odpowiedz
a mi się takie popisy wokalne zupełnie nie podobają - nie rozumiem po co to. co to gala piosenki biesiadnej, że trzeba takie sztuczki pod publiczkę stosować? do mnie zawsze najbardziej przemawiały utwory bez wielkich ozdobników i wodotrysków, bez popisywania się.
"bo tylko w faszyście nie ma wątpliwości, on wszystko widzi przez biało-czarne szkła i jeśli jednoznacznie oceniamy ludzi, faszystą jesteś ty, faszystą jestem ja..."
Odpowiedz
grzEGOrz napisał(a):a mi się takie popisy wokalne zupełnie nie podobają - nie rozumiem po co to. co to gala piosenki biesiadnej, że trzeba takie sztuczki pod publiczkę stosować?

Nie wiem czy zauwazyles ale ten utwor nagrany jest na plycie "Bankiet", a bankiet to cos jak biesiada tylko w kameralnym gronie. Wiec wszystko jest wg Twoich wymagan.

grzEGOrz napisał(a):do mnie zawsze najbardziej przemawiały utwory bez wielkich ozdobników i wodotrysków, bez popisywania się.

Co do wymowy utworow to sa piesni, ktore maja przynosic zadume nad losem i sa piosenki, ktore maja dostarczac wylacznie rozrywki. "Baranek" nalezy niewatpliwie do tej drugiej grupy.
Odpowiedz
W „Baranku” to żart i śmieszy, a w „Encore” to nie żart i brzmi przejmująco. Zgadzam się, że są to sztuczki, a nawet popis dla publiczności, ale osiągają zamierzony cel – to raz, a po drugie – skoro artysta wychodzi przed publiczność, zawsze chce się przed nią popisać. Oprócz przekazania wszystkich ważkich treści. Najbardziej wyrafinowani popisują się tym, że nie chcą się popisać i mają publiczność gdzieś. Ale wychodza jednak na scene. Taki fach. Wiem, że tu odezwał się we mnie demagog, ale chcę przez to powiedzieć, że jestem za sztuką ciekawą, a nie tylko wysoką i nudną. Oczywiście jeżeli grzEGOrz będzie się twardo trzymał tezy, że to sztuczka i popis, nie znajdę kontrargumentów. Jest to sztuczka i popis. Ale absolutnie w granicach przyzwoitości i nie nadużywany według mnie.
Odpowiedz
A ja dorzucę swoje pięć groszy... Krótko... Mi się bardzo ta piosenka podoba i jestesm pełna podziwu... Bo mnie i moim znajomym (ok. 20 osób), którzy naprawdę potrafią śpiewać, nie udało się to... No i tyle...
Pozdrawiam... Smile
Nitka
Odpowiedz
Tak długo dam radę, ale ciszej. Co Ciekawe przecież Jacek palił...
Odpowiedz
Mariusz Kozlowski napisał(a):Nie wiem czy zauwazyles ale ten utwor nagrany jest na plycie "Bankiet", a bankiet to cos jak biesiada tylko w kameralnym gronie. Wiec wszystko jest wg Twoich wymagan.

no dobra, niech będzie Big Grin na Bankiecie zgoda.

zbych napisał(a):Jest to sztuczka i popis. Ale absolutnie w granicach przyzwoitości i nie nadużywany według mnie.

okej, mi się to nie podoba w utworach poważnych. ale nie chcę nikogo przekonywać do swoich racji (szczególnie, że ciężko mi zwerbalizować, dlaczego tak naprawdę, kiedy słyszę takie popisy, to mi się włosy jeżą). po prostu jakoś mi to zgrzyta i tyle. a na innych działa i ich przejmuje dreszczem - pewnie im fajniej, bo potrafią bardziej odczuć piosenkę.
"bo tylko w faszyście nie ma wątpliwości, on wszystko widzi przez biało-czarne szkła i jeśli jednoznacznie oceniamy ludzi, faszystą jesteś ty, faszystą jestem ja..."
Odpowiedz
zbych napisał(a):Jest to sztuczka i popis. Ale absolutnie w granicach przyzwoitości i nie nadużywany według mnie.

Trzeba jednak zauważyć, że Jacek często stosował takie przedłużanie samogłosek. O ile na "Bankiecie" pada chyba rekord długości "jęku" spośród tych zarejestrowanych na płytach, to przecież podobną sztuczkę stosuje się przede wszystkim w "Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego" - "tutaj żaden nas nie zdziesiątkuje groooooooooooooooooom"; "albo jeszcze cooooooooooooooooooś". I jest to zabieg w pełni usprawiedliwiony - poprzedza zmianę linii melodycznej, jest rodzajem wprowadzenia do fragmentów odróżnających się konstrukcją od reszty utworu, a zwłaszcza - skupia, przyciąga uwagę - czyli oddziaływuje na nas emocjonalnie.
W nas jest Raj, Piekło -
i do obu - szlaki!
Odpowiedz
Za to w "Pijanym poecie" często odezywa się "kaszelek". Co także ma swój urok Big Grin
Yet we lost though, again...
Odpowiedz
hmm, co do "baranka", jak pierwszy go uslyszalem to szczena mi do podlogi opadla, wiedzialem ze mozna dluuugo ciagnac, ale ze az tak...
Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.
Odpowiedz
W "Balladzie Pozytywnej" też jest podobny chwyt.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Odpowiedz
yeremyash napisał(a):hmm, co do "baranka", jak pierwszy go uslyszalem to szczena mi do podlogi opadla, wiedzialem ze mozna dluuugo ciagnac, ale ze az tak...

Moja reakcja przy pierwszym odsłuchaniu "Baranka" był prawie identyczna :-)
[i]"...lecz las jest nasz i łąki też są nasze!"[/i]
Odpowiedz
Myślę, że jeśli ktoś ma głos, którym MOŻE się popisać, to wszystko w porządku - gorzej, gdy ludzie, którzy go nie mają uważają się za DWIAZDY ::yucky:: próbują to robić. Niektórzy nawet wydają płyty (mam wrażenie, że ostatnio jest ich coraz więcej :winkSmile ::yawn::
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Odpowiedz
Szaszłyk napisał(a):
yeremyash napisał(a):hmm, co do "baranka", jak pierwszy go uslyszalem to szczena mi do podlogi opadla, wiedzialem ze mozna dluuugo ciagnac, ale ze az tak...

A to ciekawe, bo moje też... :]
Odpowiedz
Właśnie 1-szy raz słuchałem Baranka i wrażenie nieziemskie - jakby Boeing 707 z pokładem pełnym ludu spaaaaaaaaaaaaaaaadał na ziemię... Smile I to długo spadał Smile Smile
The only thing I knew how to do
Was to keep on keepin' on
Like a bird that flew
Odpowiedz
adme napisał(a):
Szaszłyk napisał(a):

A to ciekawe, bo moje też... :]

A TO JESZCZE LEPSZE... bo ja również... tyle że ja jeszcze tej piosenki chyba 20 razy póżniej słuchałem (repeat)... to był cudowny dzień.... jestem naprawdę pełen podziwu przez duuuuuuuuuuuuże P.
"za oknem nic nie ma,
więc trzymam się ciebie rękami obiema,
by wiedzieć że chociaż ty jesteś"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości