Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Jak z pala zrobiono mury"
Wspomniany artykuł można znaleźć tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://wiadomosci.onet.pl/1250513,2678,kioskart.html">http://wiadomosci.onet.pl/1250513,2678,kioskart.html</a><!-- m -->
(wersja "notatnikowa" na wypadek skasowania - w załączniku)
Artykuł nie jest zbyt rozbudowany, ale IMO istotny - zwłaszcza w kwestii daty powstania "Murów":
Cytat: Jest zimna grudniowa noc 1978 roku, w jednym z warszawskich mieszkań zebrała się grupa artystów i studentów działających w opozycji. [...] "Podczas tego wieczornego spotkania słuchaliśmy płyty Lluisa Llacha” – wspomina Filip Łobodziński. „Jackowi Kaczmarskiemu ogromnie spodobała się piosenka katalońskiego barda Lluisa Llacha pt."L'estaca" (Pal). Wkrótce sam napisał słowa do jej melodii".
Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Podziękowania dla Grzegorza z listy za info Big Grin
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):Jest zimna grudniowa noc 1978 roku, w jednym z warszawskich mieszkań zebrała się grupa artystów i studentów działających w opozycji. [...] "Podczas tego wieczornego spotkania słuchaliśmy płyty Lluisa Llacha” – wspomina Filip Łobodziński. „Jackowi Kaczmarskiemu ogromnie spodobała się piosenka katalońskiego barda Lluisa Llacha pt."L'estaca" (Pal). Wkrótce sam napisał słowa do jej melodii".
Ciekawe, czy napisał te "słowa do jej melodii" jeszcze w grudniu, czy może już w styczniu 1979 r? Wink
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Odpowiedz
olaff22 napisał(a):Ciekawe, czy napisał te "słowa do jej melodii" jeszcze w grudniu, czy może już w styczniu 1979 r? Wink
Też się nad tym zastanawiam Big Grin
W każdym razie wiemy już, że jeżeli 1978 to grudzień :|

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Zeratul napisał(a):W każdym razie wiemy już, że jeżeli 1978 to grudzień
Przywiązujesz zbyt dużą wagę do informacji podanych w sposób, najoględniej mówiąc, niezobowiązujący. Ja bym na podstawie tego artykułu nie wyciągał ŻADNYCH wniosków. O tym, co i kiedy Jacek zrobił słyszałem wiele razy od różnych osób, którzy zarzekali się, że przy tym byli, a jednak okazywało się, że nie mówią prawdy (mylą się/ zmyślają etc.).

Moje zdanie na ten temat jest następujące: Za rok powstania tekstu "Mury" należy uznać rok 1978, ale wyłącznie dlatego, że tak datowany jest ten wiersz w maszynopisie JK. Poza tym moim (podkreślam: moim) zdaniem to, czy tekst powstał w grudniu 78 czy wiosną 79 roku nie ma znaczenia.

KN.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości