Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wybory 2005
Co powiecie o wynikach dzisiajszego 'wydarzenia na skalę krajową'? Bo ja jakoś do PiS-u przekonany nie jestem za bardzo... Co prawda pociesza mnie fakt, że w siatce nam sie chociaż złoto trafiło Tongue
Siatkarki wczoraj zdecydowanie bardziej mnie ucieszyły niż wyniki wyborów. Jedyna nadzieja że PiSowi nie uda się wprowadzić "genialnego" programu gospodarczego. Najbardziej denerwujący jest brak silnej opozycji. Przy takiej drobnicy POPiS może robić co chce.

I SAMOOBRONA na 3. miejscu :?
W swiecie baranow wolimy byc wilkami
Pietruch,Ty wiesz co Ty mówisz w ogóle? :-o
To czyj Ty program gospodarczy byś chciał?? Moim zdaniem najlepszy ma PO,ale Tobie nie pasuje,że mogą robić co chcą... To Cię pocieszę - NIE BĘDĄ mogli tak robić Sad
Najnowsze sondaże mówią,że nawet 50% nie będzie miał POPiS razem - zadowolony? Znowu nie będzie miał kto rządzić,bo banda kretynów poszła głosować na Samoobronę,ale jeszcze gorsi są ci co wcale nie poszli. I g*** mnie to obchodzi,że są rozczarowani,że oczekiwali czego innego itp. Później będą w najlepsze krytykować wszystko,mimo,że im się szanownego dupska do urny nie chciało ruszyć :evil:
Ja sam nie jestem wielkim fanem PiS - u,ale widzę tego dobre strony. Kaczyński jest bardzo zdecydowany,nie idzie na ustępstwo każdemu,kto zacznie marudzić. Poza tym,w co wątpie,ale jest pewna nadzieja,że uda się zmniejszyć korupcję itp. Może wreszcie wypieprzą Murzyna z Sejmu - przecież on ma kilka wyroków!
A może nic im się nie uda - 50% niecałe ;? straszne...
A na kogo Ty Pietruch głosowałeś? Kogo być widział na Wiejskiej? Bo ja jestem przekonany,że POPiS to najlepsze z dzisiejszych możliwości. Nie mam zdania o PD,które może wcale nie jest takie złe i całkiem mi się podoba PJKM (ale też nie do końca) - ale jak wiadomo - oni nie weszli.

[ Dodano: 2005-09-26, 10:08 ]
Ordynacja wyborcza w Polsce (tk to się nazywa?) oczywiście spowoduje,że POPiSów będzie 2/3 sali,więc wcześniej się trochę pospieszyłem :oops: za co przepraszam - po prostu ciężka noc,niezwiązana z wyborami Wink A o ile Samoobrony nie można traktować poważnie to SLD ma ponad dziesięć procent - więc może być całkiem niezłą opozycją lewicową (choć dla mnie to komuchy Tongue )
Najsmutniejsza jest niska świadomość polityczna Polaków. Jak by nie patrzeć 60% opowiedziało się jakoby przeciw wszystkim kandydatom :?
Poza tym, jak to w Polsce bywa, najgłośniej krytykować będą pewnie ludzie, którzy nie zaszczycili swoją obecnością tych wyborów.
No ale poczekajmy jeszcze na ostateczne wyniki. Cuda się zdarzają :wink:
"...Gdyby piosenek słuchał świat to pewnie by się zmienił,
a mędrcy mądrzy, że aż strach milczeli zawstydzeni..."
Maraz napisał(a):Poza tym, jak to w Polsce bywa, najgłośniej krytykować będą pewnie ludzie, którzy nie zaszczycili swoją obecnością tych wyborów

I to mnie najbardziej irytuje. gdzieś juz wyczytałem (zdaje sie, że na onecie), że juz po ogłoszeniu wstępnych wyników wyborów 60% obywateli jest niezadowolonych z ich wyniku :!: Jakim cudem 60% może być niezadowolonych, skoro głosowało tylko 40%. Nawet zakładając, że wszyscy głosujący są niezadowoleni z wyniku ( sytuacja kuriozalna Big Grin ) to i tak skąd to 20% :?:

Jak to się mówi - nieobecni nie mają racji - nie głosowało się, nie ma się moralnego prawa krytykować (prawa do krytyki jako takiego odmówić nie można nikomu, w końcu - niestety - mamy demokrację) :!:
... Wyrwij murom zęby krat
Zerwij kajdany, połam bat ...
Pietruch napisał(a):Najbardziej denerwujący jest brak silnej opozycji.
Masz na myśli brak czerwonej zarazy? Dla mnie to akurat powód do radości.

KN.
KN. napisał(a):Masz na myśli brak czerwonej zarazy? Dla mnie to akurat powód do radości

W przypadku tego sejmu to się zgadzam, nie mniej i tak SLD wyrzuciło już ze swoich szeregów trochę "partyjnego betonu". W szerszym jednak kontekście to przykre, że w Polsce nie ma normalnej, a nie "postPRLowskiej" lewicy. W końcu każda zdrowa demokracja, winna mieć i prawicę i lewicę ... ale w Polsce to jeszcze z kilka pokoleń potrwa Sad
adam_now napisał(a):nie mniej i tak SLD wyrzuciło już ze swoich szeregów trochę "partyjnego betonu".
Nie dalej jak wczoraj widziałem w telwizji Pana ministra Siwca; stał obok Olejniczaka.

KN.
KN. napisał(a):Nie dalej jak wczoraj widziałem w telwizji Pana ministra Siwca; stał obok Olejniczaka

Nie stwierdziłem, że wywalili cały "partyjny beton", jednak Millera i Oleksego się jednak pozbyli Smile, a to już coś :!:. Mimo to SLD bardzo, to ale bardzo daleko to normalnej zachodnioeuropejskiej lewicy, chyba już lepsze jest SdPl (Socjaldemokracja Polska), ale oni wypadli z gry ...

Zastrzegam, że żadnym wielbicielem lewicy nie jestem, wręcz przeciwnie :!:, tylko stwierdzam, ze normalna demokracja będzie potrzebowała i lewicy i prawicy ...
Co do SLD to uważam, że nie powinni zsyłać Oleksego i Millera - w końcu przyczynili się oni do poprzedniego zwycięstwa lewicy w wyborach, a teraz SLD już się do nich nie przyznaje, bo stali się niewygodni? :? Tak nie powinno być, a z pewnością nie świadczy to dobrze o "nowym" SLD.

Co do wyborów, to w dużej części zgadzam się z Mistszem - zwłaszcza, w tym, że PiS znacznie utrudni PO realizację programu Sad
Cieszę się jednak, że PO-PiS ma w miarę stabilną większość (bo nie ma nic gorszego niż rząd bez większości w Parlamencie).

Pozdrawiam
Zeratul

P.S. Elrond - może wrzuć ankietę do tematu - ciekaw jestem jak głosowali forumowicze :wink: (ja w każdym razie na PO)
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
adam_now napisał(a):Nie stwierdziłem, że wywalili cały "partyjny beton", jednak Millera i Oleksego się jednak pozbyli
No właśnie nie! WW panom zaproponowali miejsca na listach do senatu. Miller odmówił, Oleksy - nie wiem. W każdym razie członkami SLD cała stara gwardia jest.

Generalnie zgadzam się, że jest potrzebna lewica i prawica. Tylko że w Polsce wciąż się jeszcze to wszystko kształtuje. SLD nie stanie się nowoczesną lewicą z tego prostego powodu, że jest to ugrupowanie postkomunistyczne, a co za tym idzie, zorientowane na obronę szeroko pojętych interesów byłych aparatczyków. Zresztą ich wynik wyborczy - niemal identyczny z wynikiem wyborczym Cimoszewicza z 1990 roku - świadczy o tym, że wczoraj na SLD głosowali niemal wyłącznie dawni czerwoni i ich rodziny.

KN.
Zeratul napisał(a):Co do SLD to uważam, że nie powinni zsyłać Oleksego i Millera - w końcu przyczynili się oni do poprzedniego zwycięstwa lewicy w wyborach, a teraz SLD już się do nich nie przyznaje, bo stali się niewygodni? Tak nie powinno być, a z pewnością nie świadczy to dobrze o "nowym" SLD.
Tonietak, Zeratulu! SLD wcale nie odcięło się od betonu partyjnego, tylko usunęło go z pierwszej linii frontu, bo taka po prostu była konieczność.

KN.
KN. napisał(a):No właśnie nie! WW panom zaproponowali miejsca na listach do senatu. Miller odmówił, Oleksy - nie wiem. W każdym razie członkami SLD cała stara gwardia jest.
Tylko, ze wysyłając ich na listy do senatu skazali ich na polityczny niebyt - ja bym to uznał za majstersztyk Olejniczaka (lub kogoś kto to wymyślił), w końcu nie wyobrażałbym sobie, ze przed wyborami ostentacyjnie mieliby w SLD robić czystki i wyrzucać członków :!:, na to partia przed wyborami pozwolić sobie nie może ... A tak maja ww. wymienionych panów z głowy.
KN. napisał(a):Generalnie zgadzam się, że jest potrzebna lewica i prawica. Tylko że w Polsce wciąż się jeszcze to wszystko kształtuje. SLD nie stanie się nowoczesną lewicą z tego prostego powodu, że jest to ugrupowanie postkomunistyczne, a co za tym idzie, zorientowane na obronę szeroko pojętych interesów byłych aparatczyków. Zresztą ich wynik wyborczy - niemal identyczny z wynikiem wyborczym Cimoszewicza z 1990 roku - świadczy o tym, że wczoraj na SLD głosowali niemal wyłącznie dawni czerwoni i ich rodziny
W zasadzie zgadzam się z tym co napisałeś, że SLD długo jeszcze (jeśli w ogóle) nie będzie gotowa stać się normalną lewicą, tylko czy to oznacza, że w Polsce nie będzie już lewicy, tylko postkomuniści :?:
Zeratul napisał(a):P.S. Elrond - może wrzuć ankietę do tematu - ciekaw jestem jak głosowali forumowicze
Ankieta juz jest tu Ankieta WYBORY 2005 , proponowałbym jednak by nie przenosić do tamtego tematu dyskusji o wyborach, niech pozostanie on tylko ankietą Smile
adam_now napisał(a):W zasadzie zgadzam się z tym co napisałeś, że SLD długo jeszcze (jeśli w ogóle) nie będzie gotowa stać się normalną lewicą, tylko czy to oznacza, że w Polsce nie będzie już lewicy, tylko postkomuniści
Ja myślę, że PiS ma szansę zadomowić się na scenie politycznej jako lewica, a PO jako prawica. Bo kto powiedział, że u nas musi być tak samo jak w demokracjach zachodnich: prawica jest tradycyjnie konserwatywna, religijna i twarda gospodarczo, lewica zaś raczej liberalna światopoglądowo i miękka gospodarczo. Tak jest, tylko że tamte demokracje kształtowały się sto i więcej lat temu. Tu i teraz są inne czasy, więc myślę, że nie ma co na siłę oczekiwać powtórzenia modeli zachodnich. Widać że u nas wraz z religijnością i konserwatyzmem obyczajowym w parze raczej idzie tradycyjnie lewicowy program gospodarczy (PiS), kapitalizm gospodarczy idzie natomiast w parze z liberalizmem obyczajowym.

KN.
Oleksy startował do senatu ale przepadł. Podobnie jak Dyduch. Z dawnych baronów, chyba jedynie lubelski Kurczuk - nie tak dawny minister sprawiedliwości - załapie się do sejmu.
W polityce nie ma sentymentów. Gdyby cały beton sld - owski startował z pierwszych miejsc na listach, SLD mogłoby pomażyć o wyniku wyborczym oscylującym wokól 10%. Groziłoby im, że wcale nie wejdą do parlamentu. A tak mają chociaż 10%.
Z wyników wyborów zadowolony nie jestem. Obawiam się , że w tej sytuacji jaka się wytworzyła, programy obu wiodących partii ulegną rozmyciu i powstaną trudne do praktycznej realizacji efemerydy. Jeśli każda z tych partii będzie się z kolei upierała bezwzględnie przy swoim, możemy mieć do czynienia ze swego rodzaju patem. Pozostaje mieć nadzieję, że obie strony zachowają zdrowy rozsądek i faktycznie okażą się odpowiedzialne. Musimy poczekać. Pozdrawiam
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
lodbrok napisał(a):W polityce nie ma sentymentów. Gdyby cały beton sld - owski startował z pierwszych miejsc na listach, SLD mogłoby pomażyć o wyniku wyborczym oscylującym wokól 10%. Groziłoby im, że wcale nie wejdą do parlamentu. A tak mają chociaż 10%.
Niekoniecznie :wink: Spotkałem się wczoraj w TV z ciekawą wersją: te 10% wyborców to wcale nie (a przynajmniej nie w większości) zwolennicy odnowionego SLD, ale słynny "żelazny elektorat", któremu paradoksalnie bardziej odpowiadało SLD Millera i Oleksego Big Grin
Ciekawe ile w tym prawdy? :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
W jakimś stopniu na pewno jest to stary elektorat, ale w moim przekonaniu on może stanowić o góra połowie zdobytych przez SLD głosów. Jak jest jednak naprawdę tego bez dokładnych badań np. za pomocą ankiety, stwierdzić nie sposób.
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
KN. napisał(a):Ja myślę, że PiS ma szansę zadomowić się na scenie politycznej jako lewica, a PO jako prawica. (...) Tu i teraz są inne czasy, więc myślę, że nie ma co na siłę oczekiwać powtórzenia modeli zachodnich. Widać że u nas wraz z religijnością i konserwatyzmem obyczajowym w parze raczej idzie tradycyjnie lewicowy program gospodarczy (PiS), kapitalizm gospodarczy idzie natomiast w parze z liberalizmem obyczajowym.

No cóż masz rację, jednak ja osobiście preferuję model zachodnich demokracji, chociażby z racji swej długotrwałej tradycji. Polska demokracja jest młoda i dopiero się kształtuje, szukamy różnych (czasem krótkofalowych rozwiązań) i zapewne w dłuższej perspektywie dojdziemy do takich modeli demokratycznych jak na zachodzie ... ale jak na tę chwile dobre jest to co będzie dobre dla Polski TU i TERAZ Smile
Zeratul napisał(a):Spotkałem się wczoraj w TV z ciekawą wersją: te 10% wyborców to wcale nie (a przynajmniej nie w większości) zwolennicy odnowionego SLD, ale słynny "żelazny elektorat", któremu paradoksalnie bardziej odpowiadało SLD Millera i Oleksego
Tak właśnie napisałem kilka postów wcześniej. ALe zgadza się z Lodbrokiem - stwierdzić tego z całą pewnością nie sposób bez badań. A nawet nie wyobrażam sobie takiej ankiety, która mogłaby to rozstrzygnąć, dlatego że ludzie bardzo racjonalizują. Nikt lub prawie nikt nie przyznaje się nawet sam przed sobą, że głosuje na czerwonego z poczucia lojalności np. wobec tatusia, tylko sam siebie przekonuje że mu poglądy Olejniczaka odpowiadają.

KN.

KN.
KN. napisał(a):Tak właśnie napisałem kilka postów wcześniej.
Wiedziałem, że już to gdzieś napisałeś, ale nie mogłem znaleźć gdzie :lol:
Jak widać najciemniej jest pod latarnią :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
KN. napisał(a):Nikt lub prawie nikt nie przyznaje się nawet sam przed sobą, że głosuje na czerwonego z poczucia lojalności np. wobec tatusia, tylko sam siebie przekonuje że mu poglądy Olejniczaka odpowiadają.
Czerwone mendy się trzymają razem dosyć mocno... Swój swojego zawsze poprze jak by nie patrzeć. Ci którym było dobrze przed '89 do końca swojego zywota będą bełkotać ze komuchy to piękna sprawa. Reszta albo się da komuś zrobić w jajeczko, albo zagłosuje jakoś racjonalnie.
Elrond napisał(a):Czerwone mendy się trzymają razem dosyć mocno... Swój swojego zawsze poprze jak by nie patrzeć. Ci którym było dobrze przed '89 do końca swojego zywota będą bełkotać ze komuchy to piękna sprawa. Reszta albo się da komuś zrobić w jajeczko, albo zagłosuje jakoś racjonalnie.
Tak jest! Z tym, że to bycie dobrze przed 89 rokiem polegało na itrzymaniu talon na malucha, pasztetowej spod lady i innych tego typu rarytasów. Nawet im nie było wtedy lepiej niż dziś, napawali się natomiast, że inni nawet malucha nie mają.

KN.
KN. napisał(a):Tak jest! Z tym, że to bycie dobrze przed 89 rokiem polegało na itrzymaniu talon na malucha, pasztetowej spod lady i innych tego typu rarytasów. Nawet im nie było wtedy lepiej niż dziś, napawali się natomiast, że inni nawet malucha nie mają.
A jaka to różnica? Mogł taki model wysiąść z malucha, trzasnąć drzwiami, a sąsiedzi zgrzytali zębami... (występował taki obrazek w domu obok mojego dziadka). No po prostu boski obraz jedności w narodzie... Jak taki palant mógłby mieć troche więcej niż inni to by się nawet do epoki neolitu cofnął.
Elrond napisał(a):A jaka to różnica? Mogł taki model wysiąść z malucha, trzasnąć drzwiami, a sąsiedzi zgrzytali zębami... (występował taki obrazek w domu obok mojego dziadka). No po prostu boski obraz jedności w narodzie... Jak taki palant mógłby mieć troche więcej niż inni to by się nawet do epoki neolitu cofnął.
No widzisz, Elrondzie! A Ty się dziwiłeś, dlaczego składam Ci życzenia urodzinowe. Teraz już wiesz!

Pozdrawiam serdecznie jeszcze raz,
KN.
Mistszu napisał(a):To czyj Ty program gospodarczy byś chciał?? Moim zdaniem najlepszy ma PO
Proste - najlepszy program gospodarczy miały partie lewicowe. Obie propozycje, PO i PiSu, odrzuciłem z powodu wielkiego zamieszania jakie chciały wprowadzić w gospodarce. W obecnej sytuacji gospodarczej każda radykalna zmiana jest ciosem w plecy gospodarki. W Polsce nie trzeba zmieniać podatków. Każdy inwestor jeszcze parę lat temu chciał stabilizacji systemu fiskalnego, po to aby czuć się pewnie na rynku. Najlepszym dowodem jest to co stało się dziś na giełdzie.

Co do większości jaką BEZ WĄTPIENIA będzie mieć koalicja POPiS. Uważam to za niezdrową sytuację, ponieważ ilość mandatów obu partii pozwalać im będzie na zmiany w Konstytucji. Ja nie widzę potrzeby zmiany konstytucji, nie w niej leży problem ustawodawczy.
Pietruch napisał(a):A na kogo Ty Pietruch głosowałeś?
SdPl. Niestety bez skutku.
KN napisał(a):Masz na myśli brak czerwonej zarazy? Dla mnie to akurat powód do radości.
Najchętniej bym tego nie komentował, bo wypowiedź poniżej średniej, ale coś mnie zmusza do komentarzu. Otóż Sejm jest organem kolegialnym. Decyzje podejmowane przez większość posłów jest wynikiem debaty i pracy nad projektami ustaw. Jak Pan sobie wyobraża debatę dwóch partii o, mniej lub bardziej, podobnych poglądach? W takiej sytuacji można zlikwidować Sejm i wprowadzić rządy jednej partii (wystarczy połączyć PO i PiS).
Tacy wielcy antykomuniści a nie rozumiecie sensu opozycji? To jest podstawa demokracji. Jaka by ta opozycja nie była, jest ona gwarantem zachowania podstawowych zasad demokracji.
adam_now napisał(a):jednak Millera i Oleksego się jednak pozbyli
J. Oleksy kandydował do senatu (z mojego okręgu) i oddałem na Niego głos. Jest to moim zdaniem jedna z najmądrzejszych postaci poprzedniego sejmu, jak i całej sceny politycznej.
Elrond napisał(a):Czerwone mendy się trzymają razem dosyć mocno... Swój swojego zawsze poprze jak by nie patrzeć. Ci którym było dobrze przed '89 do końca swojego zywota będą bełkotać ze komuchy to piękna sprawa. Reszta albo się da komuś zrobić w jajeczko, albo zagłosuje jakoś racjonalnie.
Uważasz mnie za mendę? :twisted: Przemyśl za nim napiszesz, bo napinać się w sieci każdy potrafi.

Starczy. Liczę na to że moja wypowiedz zmusi Was do przemyślenia swoich poglądów i wypowiedzi!

Pozdrawiam
Pietruch napisał(a):J. Oleksy kandydował do senatu (z mojego okręgu) i oddałem na Niego głos. Jest to moim zdaniem jedna z najmądrzejszych postaci poprzedniego sejmu, jak i całej sceny politycznej.
No widzisz, Pietruch! Ja mogę powiedzieć Ci tylko tyle: niech Ci Bóg wybaczy, bo ja nie czuję się na siłach!

Mimo wszystko szczerze pozdrawiam,
KN.
KN napisał(a):No widzisz, Pietruch! Ja mogę powiedzieć Ci tylko tyle: niech Ci Bóg wybaczy, bo ja nie czuję się na siłach!

Mimo wszystko szczerze pozdrawiam,
KN.
Klasyczna wypowiedź polskiej prawicy. Wpierw nazwać kogoś "czerwonym" itp. potem siedzieć na tej osobie za to że jest czerowny i pluć na wszystko dookoła czerwonego, mimo że nigdy się nieudowodniło swoich oskarżeń. Dlaczego skomentowałeś ten fragment mojego posta a nie inny w którym napisałem znacznie więcej i znacznie ważniejszych rzeczy? A Boga w wybory nie mieszaj bo podważasz tym samym moje prawo do głosowania oraz wolność moich myśli.
Panowie! Pamiętajmy,że Polska to kraj demokratyczny i opinie Pietrucha się w tym jak najbardziej mieszczą! Może ma swoje powody,żeby tak uważać. Trzeba uszanować czyjś głos,tym bardziej,że Pietruch podał pewne uzasadnienia swoich poglądów nie obrażając nikogo (vide Ankieta Tongue ). Ja najpewniej mam poglądy Krzysztofa,a z Twoimi argumentami się nie zgadzam Pietruch,ale co ja poradzę Smile przecież nie będę Cię przekonywał Tongue
A swoją drogą - są jednak użytkownicy tego forum (czyli zapewne lubujący się w twórczości Kaczmarskiego),którzy mają lewicowe poglądy...
Pozdrawiam!
Dzięki Mistszu. Jednak proponowałbym przekonać mnie do Waszych poglądów. Przecież mogę się mylić. Mógłbyś mi np. powiedzieć co widzisz pozytywnego w planach gospodarczych przyszłej koalicji?

A co do JK to oczywiście uwielbiam Jego twórczość, jednakoż nie koliduje to z moimi poglądami.
Mistszu napisał(a):Panowie! Pamiętajmy,że Polska to kraj demokratyczny i opinie Pietrucha się w tym jak najbardziej mieszczą!
Ależ oczywiście!
Mistszu napisał(a):Może ma swoje powody,żeby tak uważać.
Oby nie!
Mistszu napisał(a):Trzeba uszanować czyjś głos,tym bardziej,że Pietruch podał pewne uzasadnienia swoich poglądów nie obrażając nikogo (vide Ankieta ).
Jeśli to jest aluzja do moich wypowiedzi, to wypraszam sobie. Ja Pietrucha nie obraziłem. Wyraziłem jedynie swoje zdanie na tematy polityczne. Dla mnie popieranie czerwonych to grzech. Też chyba mam prawo wyrazić swoje zdanie?

Do Pietrucha:
Nie rozumiem związku między użyciem słowa Bóg, a podważaniem Twojego prawa do poglądów.
Pytasz, dlaczego odpowiadam na to, a nie inne Twoje zdanie. Odpowiadam na to, które mną wstrząsnęło - że głosujesz na człowieka, który został dwukrotnie uznany przez niezawisły sąd za współpracownika PRL-owskiej SB-cji. Ale, jak się domyślam, nie rpzeszkadza Ci to. Mam rację?

KN.

PS Jeśli wyrażasz takie życzenie, to na tematy polityczne chętnie z Tobą porozmawiam.
Jeśli chodzi o J. Oleksego, jak mi się zdaje został on skazany dwa razy owszem. Jednak pierwszy wyrok został zniesiony przez sąd wyższej instancji. Drugi wyrok jest nieprawomocny jak się zdaje. Nie znam dokładnej sytuacji w tym momencie, ale Oleksy miał się odwołać do sądu wyższej instancji.

Co do słowa "Bóg" - już wyjaśniam. Odebrałem to, zresztą sam to potwierdziłeś, jako czynienie grzechu z mojego wyboru. Dla mnie jest to oczywiste że używając tak silnego argumentu jak grzech negujesz mój wybór. Nie masz prawa tego robić, gdyż odbierasz mi własną wolę, którą dał nam sam ... Bóg. Sam zatem popełniasz grzech uważając mnie za winnego. Jest to skomplikowane ale prościej nie potrafię tego opisać.

PS. Na tematy polityczne niechętnie rozmawiam, wbrew pozorom. Ten wątek jednak mogę kontynuować.