Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prawo chełmińskie i lokacja wsi od XIV w.
gdzie, tzn. w jakich pozycjach zdobędę informacje (w miare szczegółowe) na temat prawa chełmińskiego i lokacji wsi od XIV w.?
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Ciekawą i myśle dość szczegółową pozycją będzie

"Prawo magdeburskie - chełmińskie - środzkie w ustroju dawnych miast i wsi polskich" Zygmunta Zella

Pozdrawiam Serdecznie

PP.
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
a gdzie głównie moge to dostać?
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
hm.

Najprościej spróbować w bibliotece publicznej Smile

Pozdr.

PP
Wenn ist das Nunstuk git und Slotermeyer?
Ja!...
Beiherhund das Oder die Flipperwald gersput!
a coś bardziej konkretnego na temat osadnictwa wiejskiego na Pomorzu? i architekturze pruskiej (II poł. XIXw. i pocz. XX w., skromny neogotyk z elementaki klasycyzmu), a czy słyszał ktoś coś o Kosznajdrach?
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Uffff....
Gdy przeczytałem tytuł wątku, pomyślałem, że michalaf nowy wiersz napisał Wink

O osadnictwie sporo pisał Stanisław Zajączkowski. Wpisz to nazwisko w bibliotecznym katalogu komputerowym - na pewno coś znajdziesz.
Poza tym masz też:
" Pierwotny i odnowiony Przywilej chełmiński (1233 i 1251 r.) "/ Krystyna Zielińska-Melkowska ; Toruńskie Towarzystwo Kultury. 1984

Poza tym warto zadzwoninić do Muzeum Ziemi Chełmińskiej (0-56) 686-16-41. Na pewno powiedzą Ci, gdzie szukać przystepnych informacji.
Ech....w ogóle trzeba tam pojechać (daleko nie masz!). Wink Chełmno jest cudownym miastem. Muzeum mieści się w Rynku, w budynku Ratusza. Na ratuszowej ścianie można zobaczyć słynny pręt chełmiński (jednostka miary). Potem spacer po Chełmnie i - koniecznie - wizyta w chełmińskim kościele farnym. Następnie schodzi się nad Wisłę a tam..jest najpięknieszy widok na Świecie Smile
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
heee, nowy wiersz.... a to miał być tytuł?... od razu poprawił mi się humor Wink

a ze Świecia jaki widok... to też trzeba zobaczyć, a jeśli chodzi o Chełmno, to kilka razy przejeżdżałam, ale jeszcze nie miałam okazji być w sercu tego miasta. Nadrobię zaległości.

Jednak bardziej interesuje mnie osadnictwo wiejskie (w tym także na prawie chełmińskim) na przestrzeni wieków na terenie południowego i środkowego, dokładniej mówiąc, Pomorza

dzięki na nr do muzeum Smile

n
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
olaff22 napisał(a):Gdy przeczytałem tytuł wątku, pomyślałem, że michalaf nowy wiersz napisał Wink
A to Olaffie wyjątkowo złośliwy żarcik.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.

"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
olaff22 napisał(a):Gdy przeczytałem tytuł wątku, pomyślałem, że michalaf nowy wiersz napisał
Nie najgorszy żarcik.... powiem więcej, dobry ..... no może troszkę złośliwy... oczywiście bez urazy Wink trochę sytuacyjnegoo dowcipu na statycznym (bądź co bądź, przez szybkość odpowiedzi) forum nie zaszkodzi Wink
"Nic tak nie obnaża słabych punktów poety jak wiersz klasyczny i właśnie dlatego tak powszechnie się od niego stroni."
(Josif Brodski)
czy jeszcze ktoś móże mi pomóc?
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Możesz jeszcze spróbować na linku przeze mnie zamieszczonym jeśli nie szukałaś tam.Nawet ciekawe informacje,zobacz może się Ci do czegoś przydadzą.
oto link: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.historycy.org/Prawo_Magdeburskie-t1260.html">http://www.historycy.org/Prawo_Magdeburskie-t1260.html</a><!-- m -->
z netu mam juz wszystko wyszperane, ale dzięki Wink
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Nie ma za co Big Grin