Liczba postów: 13
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
uprzejmie się zapytuję, czyja jest muzyka w wyżej wymienionym utworze, z jednych źródeł wynika, że Kaczmara, a z innych, że Dylana. Tak więc czyja? Z góry dziękuję za wyrozumiałość.
a ocean w nas śpi i horyzont z nas kpi
Liczba postów: 5,624
Liczba wątków: 166
Reputacja:
0
Jeśli wierzyć nutom na stronie i JK, który mówi, że piosenka jest "naśladownictwem twórczości Dylana" - autorem muzyki jest JK
Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Liczba postów: 27
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Piosenka napisana do melodii Dylana "When jak in Ship Comes In" z 1963 r. - informacja z boxu Pomatonu
Pozdrawiam
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Tekst oryginału:
When the Ship Comes In
Oh the time will come up
When the winds will stop
And the breeze will cease to be breathin'.
Like the stillness in the wind
'Fore the hurricane begins,
The hour when the ship comes in.
Oh the seas will split
And the ship will hit
And the sands on the shoreline will be shaking.
Then the tide will sound
And the wind will pound
And the morning will be breaking.
Oh the fishes will laugh
As they swim out of the path
And the seagulls they'll be smiling.
And the rocks on the sand
Will proudly stand,
The hour that the ship comes in.
And the words that are used
For to get the ship confused
Will not be understood as they're spoken.
For the chains of the sea
Will have busted in the night
And will be buried at the bottom of the ocean.
A song will lift
As the mainsail shifts
And the boat drifts on to the shoreline.
And the sun will respect
Every face on the deck,
The hour that the ship comes in.
Then the sands will roll
Out a carpet of gold
For your weary toes to be a-touchin'.
And the ship's wise men
Will remind you once again
That the whole wide world is watchin'.
Oh the foes will rise
With the sleep still in their eyes
And they'll jerk from their beds and think they're dreamin'.
But they'll pinch themselves and squeal
And know that it's for real,
The hour when the ship comes in.
Then they'll raise their hands,
Sayin' we'll meet all your demands,
But we'll shout from the bow your days are numbered.
And like Pharaoh's tribe,
They'll be drownded in the tide,
And like Goliath, they'll be conquered.
Copyright © 1963
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 37
Reputacja:
0
czyli w nutach należałoby zapisać, że muz. Bob Dylan...
"A spod grzywki niesfornej
Zerka oczko przekorne
Kuszą usta czerwieńsze
Niż wino.
A niżej, o nieba..."
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 103
Reputacja:
0
Utwór nr 20 (można posłuchać)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000002AJG/104-3161795-4554313?v=glance&s=music&vi=samples#disc_1">http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/de ... les#disc_1</a><!-- m -->
Znajdzie się słowo na każde słowo
Reputacja:
0
Jak na mój (co prawda niezbyt dobry :wink: ) słuch, to jednak JK trochę zmienił "oryginalną" muzykę - chyba, że wzorował się na innej wersji :?:
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Trochę zmienił?? Właściwie to nie słychać zbytnio podobieństw...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Trochę zmienił?? Właściwie to nie słychać zbytnio podobieństw... Też odniosłem takie wrażenie
Jednak, jako że słuch muzyczny u mnie żaden, nie chciałem się wypowiadać tak autorytatywnie :wink:
Reasumując: autorem muzyki jest jednak JK 8)
Pozdrawiam
Zeratul
Liczba postów: 6,122
Liczba wątków: 99
Reputacja:
0
Należy zatem uznać, że autorem muzyki (naśladownictwa stylu Dylana) jest JK, choć z podobieństwem muzyki nie jest tak prosto. Nie każdy musi usłyszeć, a jednak pewne rozwiązania harmoniczne czy melodyczne mogą być kopią innego utworu. Zresztą wiele utworów muzycznych opiera się na pewnych schematach, więc samo to już rodzi podobieństwa... etc etc.
Dla przykładu - zagadka: charakterystyczny, występujący na początku utworu, motyw muzyczny piosenki "Traktacik o wyobraźni" jest kopią motywu występującego w innej piosence Mistrza. O jaki utwór chodzi?
KN.
PS A oficjalny tytuł piosenki z tematu wątku brzmi "Bob Dylan".
Reputacja:
0
KN. napisał(a):Należy zatem uznać, że autorem muzyki (naśladownictwa stylu Dylana) jest JK, choć z podobieństwem muzyki nie jest tak prosto. Nie każdy musi usłyszeć Hmmm. Zakłopotałeś mnie, Krzysiu. Oczywiście ostatnie zdanie (obaj o tym wiemy) jest aż nadto prawdziwe. Z tym, że ja swoim niewprawnym uchem słyszę nie tylko naśladownictwo, ale wręcz wykorzystanie muzyki Dylana w omawianym utworze Jacka. Dla mnie to jest ten sam utwór, choć tempo istotnie zmienione.
Aby posłużyć się (mam nadzieję) popularnym przykładem przypomnę Tobie (i wszystkim innym zainteresowanym tematem) utwór Czerwonych Gitar "Historia pewnej znajomości", którą jakże różnie zaśpiewał po latach Myslovitz.
A "Summertime" Gershwina? Porównaj oryginał z wykonaniem Janis Joplin.... nie twierdzisz chyba, że to inny kompozytor (choć tak różne są te wersje)?
Pozdrawiam
Maciek
Liczba postów: 82
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
KN napisał(a):Dla przykładu - zagadka: charakterystyczny, występujący na początku utworu, motyw muzyczny piosenki "Traktacik o wyobraźni" jest kopią motywu występującego w innej piosence Mistrza. O jaki utwór chodzi? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem (kwestię mojego słuchu pomijam smutnym milczeniem  ) - linia basu skojarzyła mi się z ,,Rublowem" ale nie chcę się bawić w zgadywanie.
Pozdrawiam
H.
,,...pierwszy bratu skoczę do gardła,
gdy zawyje: nie wilki już my..."
Reputacja:
0
Wracając do Dylana - wrzuciłem oryginalne nagranie do działu Inspiracje na ***. Ciekaw jestem Waszych opinii na temat obu kompozycji.
Reputacja:
0
MacB napisał(a):Hmmm. Zakłopotałeś mnie, Krzysiu. Cóż, przykro mi, że Cię zakłopotałem. Myślę, że kwestia typu: czy muzyka w piosence Bob Dylan = muzyka w piosence When the Ship Comes In czy jest to tylko podobieństwo/naśladownictwo - jest obiektywnie nierozstrzygalna. W każdym razie ja tego rozstrzygać nie zamierzam.
Pozdrawiam,
KN.
Liczba postów: 1,686
Liczba wątków: 160
Reputacja:
0
Wracając do tematu, jak dla mnie (po wysłuchaniu fragmentu z linka MacB) jest pewne podobieństwo, ale jeśli rzeczywiście JK się na tym wzorował, to muzyki nie można jednoznacznie przypisać Dylanowi.
Tylko poczucie humoru nas może ocalić.
"Kaczmar nie wygrałby "Nadziei". Kaczmar nawet by się nie zakwalifikował ze względu na brak elementu autorskiego." - Zeratul
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Na mój słuch, to wstęp do "Traktaciku..." jest podobny do wstępu fortepianu w "Wojnie Postu z Karnawałem". Panie KN, proszę (i pewnie nie jestem osamotniony w tej prośbie) o rozwiązanie zagadki.
[b][i][size=75]ukončite prosím výstup a nástup, dveře se zavírají[/b][/i][/size]
Reputacja:
0
gredler napisał(a):Na mój słuch, to wstęp do "Traktaciku..." jest podobny do wstępu fortepianu w "Wojnie Postu z Karnawałem". Panie KN, proszę (i pewnie nie jestem osamotniony w tej prośbie) o rozwiązanie zagadki. Powódź
KN.
Liczba postów: 459
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Z tego co, sam JK mówił podczas jedngo ze swoich prywatnych koncertów, który dał we własnym mieszkaniu w Monachium dla kolegów i przyjaciół, mówił o tym utworze i genealogii jego powstania. Muzyka była inspirowana Dylanem, jednak jest jego autorstwa. Celowo rozstrajał do tego gitarę, aby osiągnąć bardziej "wiarygodne" brzmienie
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
teď čekají nová převtělení
amulet v kruhu tváře mění
Reputacja:
0
Multan napisał(a):Z tego co, sam JK mówił podczas jedngo ze swoich prywatnych koncertów, który dał we własnym mieszkaniu w Monachium dla kolegów i przyjaciół Koncert, o którym mówisz, miał miejsce w mieszkaniu syna Wiktora Woroszylskiego, nie w mieszkaniu JK.
KN.
Reputacja:
0
Tego nie jestem już w stanie określić do końca - Ktoś ode mnie pożyczył tę kasetę wiele lat temu i tyle ją od tej pory widziałem :evil: . Było to nieoficjalne nagranie, a sam JK podczas koncertu był w stanie wskazującym na spożycie, co było zresztą słychać
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
Reputacja:
0
Multan napisał(a):Muzyka była inspirowana Dylanem, jednak jest jego autorstwa. Czyli słuch mnie (nie po raz pierwszy...i pewnie nie po raz ostatni) zawiódł.
Reputacja:
0
Multan napisał(a):Tego nie jestem już w stanie określić do końca Dlatego właśnie sprostowałem podaną przez Ciebie informację.
KN.
Liczba postów: 2,344
Liczba wątków: 57
Reputacja:
0
Multan napisał(a):Celowo rozstrajał do tego gitarę, aby osiągnąć bardziej "wiarygodne" brzmienie A może już nie był w stanie jej nastroić; też mam ten koncert :wink:
Liczba postów: 390
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
gredler napisał(a):A może już nie był w stanie jej nastroić; też mam ten koncert Tak na moje oko to też w pewnym momencie mogło być możliwe...
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Oj, byłby w stanie nastroić, ale rozstrajał celowo dla efektu
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Ludzie! ma ktoś to może na mp3? Innej szansy na odzyskanie tego nagrania nie widzę :x
Apokalypsy horký dech
nevidíš slunce naposled
|