Liczba postów: 68
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Cóż... sam temat postu mówi za siebie :] Otóż bardzo bym chciał się dowiedzieć jak wygląda bicie na gitarze do tej piosenki... Sprawa jest w sumie pilna więc BARDZO bym prosił o pomoc...
Pozdrawiam serdecznie!
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Zawsze się zastanawiałem jak można wyjasnić bicie..
A nie próbowałeś tak jak czujesz? Spróbuj pograć z puszczaną piosenką i dopasować coś.. to chyba najlepszy pomysł.
Pozdrawiam
Liczba postów: 2,154
Liczba wątków: 43
Reputacja:
0
Mozna zawsze powiedziedzie: góra dół góra góra dół (to tylko przykład ).
Ty Seth jakiś koncert robisz?? Wszytsko tak pilnie
pzdr
[b][size=80]"Ty przed Tobą świat,
za Tobą ja,
a za mna już nikt."[/size][/b]
Liczba postów: 68
Liczba wątków: 20
Reputacja:
0
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Filip P. napisał(a):Zawsze się zastanawiałem jak można wyjasnić bicie.. Ja też! Bawią mnie do łez niekiedy prośby o wyjaśnienie w poście JAK GRAĆ. Jeśli ktoś zna już kilka "chwytów" nie powinien mieć problemów z czymś tak banalnym, jak zagranie "Modlitwy...". Rozbawiła mnie też odpowiedź Fizola, który w zasadzie wyjaśnił wszystko na ten temat: góra, dół, góra, dół. :lol:
Liczba postów: 1,305
Liczba wątków: 32
Reputacja:
0
Dokładnie zabawne :lol: A co do bicia to fakt. ,,Modlitwa o wschodzie słońca'' jest bardzo prostą piosenką bo nie dość ,że się jedzie na 3 chwytach bodajże to bicie można łatwo sie nauzzyć ze słuchu,a jak nie to zawsze jakieś swoje można wymyślić.Ja tak przynajmniej zrobiłem.
pozdro
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Moja dzewczyna bardzo fajnie gra "Modlitwę o wschodzie słońca" mimo że nie jest zapalonym kaczmarofilem Czyli trzeba chcieć i trochę słuchu mieć
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Czyli trzeba chcieć i trochę słuchu mieć ) Otóż to, Przemku. Nie chciałem tego pisac wprost... Ale jeśli ktoś ma kłopoty z zagraniem takiego banału, to nie wróżę mu kariery gitarzysty. :wink:
Liczba postów: 1,046
Liczba wątków: 15
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):Moja dzewczyna bardzo fajnie gra "Modlitwę o wschodzie słońca" Hmm...a kogo kochasz bardziej - JK czy swoją dziewczynę:p? bo na pewno nie jesteś w tej ocenie obiektywny, pytanie tylko na czyją korzyść
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Reputacja:
1
W tej ocenie jestem bardzo obiektywny, gdyby źle grała to by mi się nie podobało.
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Hej.
No, robienie piosenek ze słuchu bardzo rozwija. Ale dla naprawdę początkujacych to niemożliwość (albo przynajmniej wyższa szkoła jazdy). Fakt, fakt. To nie dydaktyczne, ale co tam. Będę choć raz uprzejmy. Mam nadzieję, że ten tab w guitar pro (wersja 4.0) się do czegoś przyda.
Pierwsza wersja - tak jak to słyszę. Druga - tak jak to do tej pory grałem (uproszczona).
Wszyskto w jednym pliku.
Enjoy Seth.
YO!
Reputacja:
1
A mógłbyś to zapisać normalnie, czyli w jako wzykły plik tekstowy?? Po co szukać i instalować GP??
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4
Reputacja:
0
Hmmm....
No w sumie mógłbym, aczkolwiek chodzi mi tu raczej o rytm i akcentowanie bicia, co (IMO) raczej lepiej usłyszeć. Owszem załączam też wersję txt, ale trudno tu przekazać długość pojedynczych "bić".
A Guitar Pro można ściągnąć do darmowego 30-dniowego testowania z tej strony (później można ściągnąć sobie spolszczenie programu) :
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.guitar-pro.com/en/index.php?pg=download">http://www.guitar-pro.com/en/index.php?pg=download</a><!-- m -->
Mam nadzieję, że komuś pomogłem.
Czekam na komentarze co do poprawności bicia.
Yo!
P.S.
Mimo wszystko zachęcam do zapoznania się z wersją w formacie Guitar Pro.
Liczba postów: 1,872
Liczba wątków: 53
Reputacja:
0
Ale jakie to rozpracowywanie ze słuchu?? chwyty są!
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Modlitwa o wshodzie słońca to bardzo prosta piosenka.Moim zdaniem nie trzeba instalować jakichś programów. To bicie przychodzi samo. Bardzo bym chciał pomóc ale sam nie wiem jak gram - po prostu gram.
Mniej ważne ile czasu trawisz niż z jakim trawisz go wynikiem.
Liczba postów: 135
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
Moim zdaniem nie da się wytłumaczyć bicia.
Poza tym lepiej chyba grać tak jak się czuje i potrafi (na miarę własnych możliwości) niż silić się na bycie w 100% zgodnym z oryginałem choćby braki techniczne wychodziły (choć mogę zostać ukamieniowany za taką opinię )
Ja wszystko czego uczyłem się grać kiedyś, czy to była Metallica, Acid Drinkers, Kaczmarski czy jakikolwiek inny wykonawca, uczyłem się zawsze (bić czy kostkowania) ze słuchu. A z czasem to samo przychodzi i się nie zastanawiasz jak grać tylko po prostu grasz
pzdrwm
Maraz
"...Gdyby piosenek słuchał świat to pewnie by się zmienił,
a mędrcy mądrzy, że aż strach milczeli zawstydzeni..."
Liczba postów: 12
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
A ja dorzucę jeszcze prośbę o Tab'y do Modlitwy o wschodzie słońca - mówię o palcówce w wersji śpiewanej przez Kaczmarskiego samodzielnie, Chicago Live.
Z góry dziękuję.
Hiperon
[i]"Śmierć jest ich przeznaczeniem, darem, którego nawet Valarowie zmęczeni brzemieniem tysiącleci mogą im pozazdrościć."[/i]
Liczba postów: 124
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Maraz napisał(a):Moim zdaniem nie da się wytłumaczyć bicia. Da się, da. Jeśli ktoś już wie, jak bić, to można to dość sprawnie zapisać symbolicznie w postaci określonych w muzyce wartości rytmicznych. (Może ktoś już o tym kiedyś pisał na tym forum? Całe nuty, ćwierćnuty, ósemki, szesnastki -- o to mi chodzi). W podobny sposób jak Tomasz Susmęd zapisuje w swoich opracowaniach rytm piosenek Jacka. Natomiast potem trzeba to jeszcze samemu wyćwiczyć, a to już inna para kaloszy...
Serdecznie pozdrawiam
Staszek Krawczyk
Liczba postów: 17
Reputacja:
0
Mam troszku 'inne' chwyty ale pokaże na nich. wg. mnie to będzie chyba tak o.O' :
C (dol) D (dol) G(dol) minimalna przerwa (nadal G) góra, dol, góra, dol -minimalna przerwa- góra, dol, góra, dol © dol, góra... tak samo w kółko tylko jeszcze po C do końca 2 wersu trzeba robić czasem takie przerywniki o.o'
pisałam z pamięci więc nie wiem czy za dobre o.o'''
Reputacja:
0
Cóż...... chwyty jak chwyty.... Ale D to mi tam z deka nie groma nie pasuje. Myśle,że chyba jednak na takich jak są na tej stronie czyli E A H jest o wiele lepiej..........
A samo bicie jest prościutkie.... nawet jak samemu nie da się dojść to odpalasz mp3 i sie dostosowujesz.... nie ma mocnych żeby po czymś takim takiej piosenki sie nie nauczył
[ Dodano: 8 Kwiecień 2007, 15:04 ]
poza tym do tych chwytów co podałeś..... zamiast D spróbuj F..... o wiele lepiej
[color=green][b],,Trzeba wciąż żywić nadzieje jakąś
wbrew sobie sobą żywić ją trzeba''[/b][/color]
Reputacja:
0
mi tam D pasuje idealnie ;.; właśnie te E A H są takie hm... inaczej, te którymi gram są takie (Bóg jeden wie czy można to tak ująć) wyraźne |D' I tak spróbuje to F ^^.
a tak poza tym, mimo że modlitwa o wschodzie jest wyjątkowo banalna do nauczenia się z słuchu to niektórzy mogą mieć naprawdę z tym problemy.
Reputacja:
0
Oka napisał(a):a tak poza tym, mimo że modlitwa o wschodzie jest wyjątkowo banalna do nauczenia się z słuchu to niektórzy mogą mieć naprawdę z tym problemy. Oczywiście Nie twierdze, że nie. Też kiedyś miałem z tym kłopot mały... tyle,że mój dotyczył rytmu
Reputacja:
0
radziu_88 napisał(a):mały...
Miło że to potwierdzasz. Radziu ekhm. Jakby ci to ująć. ekhm. odmień to na p. żeńską to uznam że mówisz to do mnie. |D'
Reputacja:
0
Oka napisał(a):Miło że to potwierdzasz. Radziu ekhm Przepraszam,ale źle zrozumiałaś ) Mały to epitet do kłopotu... a nie do Twojej osoby
Liczba postów: 393
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
Tak, tylko, że akordy E A H, droga Oko, są prawidłowe. Na takich zresztą grał to Gintrowski z Jackiem. A jeśli mówimy o Twoich akordach, to są to te same, tylko że w innej tonacji. Więc jeśli mamy dźwięki C D E F G A H C , to żeby uzyskać Twoje z tych "gintrowskich" musimy od akordu "gintrowskiego" zejść tercję wielką w dół (dwie nutki). I tak E = C, H = G, a A = F (co widać z powyższego układu dźwięków). Myślę, że wszystko jasne? D tam nie pasuje. W żadnym miejsu. Akord D-dur to nie ta tonacja Jeśli już, to d - moll, ale też kiepsko. Zdecydowanie F
..::Zdravim::..
Tarko
Coś się na pewno wydarzy - to jasne.
Liczba postów: 475
Liczba wątków: 38
Reputacja:
0
ja to gram tak:
I zwrotka w C-durze (CFCFCGCG)
II zwrotka w D-durze (DGDGDADA)
III zwrotka w E-durze (EAEAEHEH)
Kiedy idę,to idę.Jeśli przyjdzie mi walczyć,jeden dzień nie będzie lepszy od drugiego,by umrzeć.Bo nie żyję ani w przeszłości,ani w przyszłości.Istnieje tylko dzisiaj i nie obchodzi mnie nic więcej
Liczba postów: 2,306
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Tak "grał" bodajże Wójcicki w Ostatnim Dzwonku.
"In the city od blinding lights..."
--------------------------
http://www.triadapoetica.art.pl
http://www.gentlemanschoice.pl
http://www.krest.pl
Liczba postów: 28
Reputacja:
0
O właśnie miałam dopisać tę wersję Eryku- gram tak jak ty
|