Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co to za piosenka ?
Jacek w jednym z wywiadów tak powiedział o pewnej swojej piosence: "Dziś na przykład nie śpiewam już piosenki, którą napisałem zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego, a którą kończę modlitwą o możliwość uduszenia komunisty drutem”. Chciałbym poznać tytuł tej piosenki i programu, w skład którego weszła. Z góry dziękuję. (Mam nadzieję, że otwieranie nowego tematu w takim celu nie jest żadnym wykroczaniem.)
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Na tyczce drwin, bez zbędnych zwłok
Nad każdym błotem śmignąć i nad każdym gnojem..."
Odpowiedz
Chodzi o piosenkę Prośba, będącej np. na płycie Dwadzieścia(5) lat później.
Odpowiedz
Sowizdrzał napisał(a):(Mam nadzieję, że otwieranie nowego tematu w takim celu nie jest żadnym wykroczaniem.)
nie Wink
tekst masz tu:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/p/prosba.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... prosba.php</a><!-- m -->
Odpowiedz
Serdeczne dzięki Big Grin
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Odpowiedz
To mi kliknij,że Ci pomogłem - będzie ładniej w profilu wyglądać Wink
Odpowiedz
A na przyszłość: strona JK -> Wyszukiwarki -> Znajdź wiersz
To wyszukiwarka "potrafiąca" znaleźć utwór JK nawet po jednym słowie z tekstu, a że JK nie napisał zbyt wielu utworów o drutach... :wink:
Oczywiście zakładanie nowego tematu nie jest złe - jednak powyższa metoda jest często szybsza :] (choć Mistszu miał akurat bardzo krótki czas reakcji Big Grin )

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Heh - jak się gra od siedmiu lat w klubie ping-pongowym,to się ma ten refleks Tongue
A tak swoją drogą - jak szukać czegoś w wyszukiwarce jak się nie jest pewnym słowa - tzn. wiadomo,że np. coś ze słowem drut,tylko czy w postaci drut,druta,drutami,drutów - nie wiadomo. Próbowałem na kilka sposobów - nic nie wyszło...

Pozdrawiam!
Odpowiedz
Mistszu napisał(a):A tak swoją drogą - jak szukać czegoś w wyszukiwarce jak się nie jest pewnym słowa - tzn. wiadomo,że np. coś ze słowem drut,tylko czy w postaci drut,druta,drutami,drutów - nie wiadomo. Próbowałem na kilka sposobów - nic nie wyszło...!
Niestety trzeba sprawdzić "ręcznie" wszystkie możliwości.
A co do prób - ja wpisałem 'drut' i od razu wyskoczyła "Prośba".
Może używałeś niewłaściwej wyszukiwarki?
Do tego typu wyszukiwania służy "Znajdź wiersz".
"Szukaj piosenki" działa tylko na tytuły.
Czyli, jeśli chcesz zidentyfikować piosenkę + program itp. to najpierw wyszukujesz tytuł przez "Znajdź wiersz", a potem, korzystając z tytułu, zdobywasz pozostałe informacje przez "Szukaj piosenki" Big Grin

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz
Zeratul - litości Wink Zapewniam Cię,że znalazłem dobrą wyszukiwarkę Tongue
Chodziło mi tylko o to,czy można korzystać z tego na sposób innych wyszukiwarek - np. chcąc znaleźć słowo sowizdrzał - wpisać np. sowizd* Ale rozumiem,że nie można...
Pozdrawiam!
Odpowiedz
Pomogłeś mi, więc dostaniesz ten punkcik :wink: . Przynajmniej nie odesłałes mnie do wyszukiwarki i nie kazałeś odmieniać słowa "drut" we wszystkich przypadkach.
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Odpowiedz
Sowizdrzał, co było w końcu z tym kontem? Nieodpisałeś
Odpowiedz
W sprawie konta: Zmieniłem swój adres e-mail i tak jak mi napisałeś trzeba było reaktywować konto.

PS. Moje reakcje na posty, czy maile mogą być trochę spóźnione bo w chwili obecnej dostęp do internetu mam tylko w kawiarence. Jak za 3 tygodnie zamieszkam w akademiku to sytuacja się zmieni.
"...Ja wolę skok
Przez blask i mrok
Odpowiedz
Sowizdrzał napisał(a):Przynajmniej nie odesłałes mnie do wyszukiwarki i nie kazałeś odmieniać słowa "drut" we wszystkich przypadkach.
W tym wypadku akurat nie trzeba było odmieniać Tongue :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
Odpowiedz