Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ballada dla córeczki
Witam, czy ktoś zna taką piosenkę, nie jestem pewien tytułu. Puścili ją wczoraj w wiadomościach na polsacie. A może ktoś ma ?

pozdrawiam
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
A nic bardziej konkretnego nie pamiętasz? Słów czy czegoś... To by ułatwiło bardzo...
Pozdrawiam!
Wiadomości nie oglądałam, ale podejrzewam, że chodzi o "Piosenkę dla córki", śpiewaną przez M.Pietrzyka - dyżurny "podkład muzyczny" przy rocznicowych zlepkach o pannie S. pokazywanych w telewizji.

Tekst dostępny m.in. na <!-- m --><a class="postlink" href="http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,68165,2848084.html">http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,68165,2848084.html</a><!-- m -->

Płyta analogowa długo była nawet dostępna, niedawno mignęła mi gdzieś edycja kompaktowa (Empik? Merlin? Allegro? - poszukaj). Historia tej konkretnie piosenki była publikowana w którymś z sierpniowych wydań Wyborczej. Ja czytałam to w internetowej wersji GW, ale z pewnością znalazła się ona w wersji papierowej. Z konwencji stylistycznej pasuje mi na Duży Format, pewności jednak nie mam. "Piosenka..." znalazła się też w nieoficjalnym śpiewniku "Oni się boją, czyli PRL w piosence" i/lub "Wolnego ludu śpiew" - oba z czasów przełomu; powinny być tam i chwyty gitarowe. Musiałabym jednak odgrzebać te publikacje, żeby sprawdzić, co tam dokładnie było...

Pozdrawiam
Karol napisał(a):Wiadomości nie oglądałam, ale podejrzewam, że chodzi o "Piosenkę dla córki", śpiewaną przez M.Pietrzyka - dyżurny "podkład muzyczny" przy rocznicowych zlepkach o pannie S. pokazywanych w telewizji

Tak to chyba o to chodzi, dzięki
pozdrawiam
Kliknij "pomógł" Czapon Smile
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
tak zrobiłem
Mam to nagrane, zdobyłem składając tło dźwiękowe do mojej wystawy...
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Ta piosenka weszła w skład jednopłytowego albumu "Pierwszy Przegląd Piosenki Prawdziwej - Zakazane Piosenki", gdzie nastąpiła chyba premiera "Piosenki dla córki".
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Lodbrok, dzięki za dbałość o dobry wygląd mojego profilu Big Grin. Autorowi wątku, oczywiście, również dziękuję.

Kamil, premiera odbyła się w Stoczni Gdańskiej podczas strajku. Opowiada o tym film "Robotnicy'80", którego fragmenty wplótł A. Wajda w "Człowieka z żelaza". Swoją drogą te filmowe zlepki stały się swego rodzaju wideoklipem - zawsze na tle piosenki pokazane są te same ujęcie: wykonawca, wzruszeni ludzie w stoczni, jakieś postacie (słuchacze?) na trawie itp. Podobnie jak "stanowojenna" sekwencja: czołgi, demonstracja rozpędzana pałkami i armatkami wodnymi, żołnierze przy koksowniku - staje się "klipem" "Obławy" (zauważyliście pewnie, że przy okazji tego typu rocznic przy "Obławie" emitowany jest zawsze ten sam materiał filmowy?).
dziękuję wszystkim za zainteresowanie, szczególne podziękowania dla bryce.

pozdrawiam wszystkich Smile