Liczba postów: 470
Liczba wątków: 21
Reputacja:
0
Korzystając z opcji hyde-parkowania ;-) pozwolę sobie zagaić Forumowiczów czy cenią, lubią, szanują najbardziej chyba znanego prymitywistę, jakim był Nikifor Krynicki? Mnie osobiście zachwyca jego prostota i emocjonalne podejście do tematów pozornie tylko związanych z pejzażem czy godnościami biskupimi. Ciekaw jestem Waszych opinii na temat tego ekscentrycznego Artysty. Pozdrawiam
Żydowinem być mi raczej,
Gdy mianuje mnie Polaczek...
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Dlaczego piszesz o Nikiforze ekscentryczny artysta?? Z tego co czytałem o tej postaci, to on nie był żadnym ekscentrycznym artystą, On był po prostu sobą, nic nie udawał i na nikogo nie pozował. Twórczości jego nie znam, to znaczy widziałem jakieś małe fotki w prasie i to wszystko - jakoś mnie nie zachwyciły...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 3,654
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Może ekscentryczny - w sensie - inny niż większość. Ale to raczej oryginalny,nietypowy,może dziwny?
Zresztą - nieważne...
Ja widziałem jego dzieła w oryginale i choć mam do nich mieszane uczucie,to na pewno to nie to samo,co widzieć na fotce w gazecie...
Mnie twórczość Nikifora kojarzy się z Toulousem - Lautrec. Obu uważam za geniuszy,ale żadnego z ich obrazów nie powiesiłbym sobie nad łóżkiem
Choć plakaty Francuza były całkiem "normalne".
Pozdrawiam!
Reputacja:
1
Mistszu napisał(a):Obu uważam za geniuszy,ale żadnego z ich obrazów nie powiesiłbym sobie nad łóżkiem To w czym się objawia owa genialność???
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Mistszu napisał(a):Obu uważam za geniuszy To dość kontrowersyjna teza, zwłaszcza w przypadku Nikifora... Ale o gustach
się nie dyskutuje. Ja, na przykład, nie "gustuję w Nikiforze".
Reputacja:
1
Wieszanie nad łóżkiem nie jest miarą wielkości raczej
Kiedyś miałem nad łóżkiem plakat Juventusu Turyn...
Po prostu - uważam,że te obrazy mają coś w sobie,jakąś wielkość,która powoduje,że można je już nazwać Sztuką.
Co do genialności - może nie trochę poniosło Ale obu tych panów (Lautrec i Nikifor) stawiam na równi...
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2005-08-24, 23:54 ]
Aha - żeby nie było - uważam,że Juventus jest wielki,ale jakość plakatu nie zachwycała
Żeby nie było wątpliwości - kiedyś miałem też Davora Sukera,którego średnio lubię,a i plakat Sztuką nie był
Reputacja:
1
Simon napisał(a):Ja, na przykład, nie "gustuję w Nikiforze". Oj Simon, nie jesteś trendy. Przecież tyle się pisze o Nikiforze, film powstał, kupę kasy daja ludzie za jego obrazki, więc musi być genialny. Trzeba uważać go za genialnego, bo jeszcze ktoś sobie pomysli że się nie znamy na sztuce
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 10,487
Liczba wątków: 268
Reputacja:
0
Mistszu napisał(a):Wieszanie nad łóżkiem nie jest miarą wielkości raczej Z ta tezą już nie sposób się nie zgodzić, Mistszu. Brzmi to niemalże jak aforyzm - piszę to bez ironii.
Mistszu napisał(a):Kiedyś miałem nad łóżkiem plakat To były wspaniały temat na osobną dyskusję... Takie porównania: kto, co i kiedy miewał nad łóżkiem... Uwzględniając pokoleniową zmianę warty - są to na pewno ciekawe wspomnienia. Ale żeby nie zbaczać z tematu, milczę w tej kwestii.
Mistszu napisał(a):uważam,że Juventus jest wielki Ach, to dopiero byłby temat! Ale znów - nie będę zbaczał z tematu. Od Nikifora do Juventusu...
Pozdrowienia dla Jeleniej - na codzień współpracuję z jeleniogórskim oddziałem mojego pracodawcy. :wink:
Reputacja:
1
Ja tego filmu nie widziałem,acz przyznaję,że chętnie bym go obejrzał... Aż tak trendy nie jestem ;/ i nie uważam,żeby uważanie go za wybitnego prymitywistę (nie kłamię tu?) było tylko i wyłącznie oznaką "trendowatości"...
Heh - w sumie tu jest Hyde Park - tematy zmieniają się jak w kalejdoskopie...
Aż chyba założę taki temat z wieszaniem czegoś nad łóżkiem
Pozdrawiam!
Liczba postów: 881
Liczba wątków: 26
Reputacja:
0
[color=maroon][size=84][b]Krokiem adekwatnym do rozwoju zdarzeń
Idę przed siebie i marzę:)[/b][/color][/size]
Reputacja:
0
Miałem na myśli, że nie sam Nikifor jest ekscentryczny, tylko jego twórczość. A film akurat dużo zakłamuje i niestety ukazuje Krynickiego jako głupiego, starego dziada, który żebra, bo nie potrafi się utrzymać. A z obrazów przecież jakoś mu szło. Zresztą sama jego biografia jest dosyć ciekawa. Rozumiem, że trochę "na fali" filmu zacząłem temat, ale ja Nikifora cenię za niesamowitość. Jego malarstwo dotyka całkiem innych sfer, niż tylko realistyczne przedstawienia, pop-artowe fascynacje. Aha, Simonie, bardzo dziwne to stwierdzenie, ze o gustach się nie dyskutuje (nie piję w tym momencie konkretnie do Ciebie, sam pewnie niejednokrotnie użyłem tego zwrotu). Rzekłbym, że nieprawdziwe. Pomyśl, gdybyśmy nie dyskutowali o gustach (czyli co kto lubi, szanuje, ceni, co go obraża, poniża, zachwyca...) to większość rozmów niestety nie kleiłaby się nazbyt. A na urwanie tematu są lepsze sposoby. Np. zwrot - "po prostu nie lubię tego, jest mi to czy to obojętne". Pozdrawiam
Żydowinem być mi raczej,
Liczba postów: 135
Liczba wątków: 8
Reputacja:
0
misiek-st napisał(a):Mistszu napisał(a):Aż tak trendy nie jestem Bycie trendy jest już out, teraz trzeba być jazzy. teraz pono się groovie mówi :wink:
jazzy jest już passé :lol:
"...Gdyby piosenek słuchał świat to pewnie by się zmienił,
a mędrcy mądrzy, że aż strach milczeli zawstydzeni..."
Reputacja:
1
Maraz napisał(a):misiek-st napisał(a):Mistszu napisał(a):Aż tak trendy nie jestem Bycie trendy jest już out, teraz trzeba być jazzy. teraz pono się groovie mówi
jazzy jest już passé I jak się w tym połapać... :]
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Reputacja:
0
Przemek napisał(a):I jak się w tym połapać... :] Po prostu pozostać sobą
Żydowinem być mi raczej,