Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na kolei
Na kolei

Stoję i czekam na odjazd
Widzę znajome mi twarze
Dzieci i starców, panów, pań
Którzy przybyli na dworzec

Kiedy pojadę i dokąd?
Pociągi kursują stale
Czasem ktoś cię może wepchnąć
I usadowić w przedziale

W wagonie bilet zakupię
Na który mi starczy - nie wiem
Dziś za mało mam waluty,
Za którą wysiądę w Niebie
Inteligencja, do jasnej cholery, jest fuckin' sexy! - Maciek Maleńczuk
Odpowiedz
grusia napisał(a):Dziś za mało mam waluty,
Za którą wysiądę w Niebie
Możesz wyjaśnić o co chodzi? O ile z poprzedniego fragmentu wychwytuję jakąś intencję,to z tego kompletnie nic Sad
Odpowiedz
Nie chcę autointerpretować publicznie :wink: Na priv Smile
Odpowiedz
Dostałem na priv... I takiej odpowiedzi się niestety spodziewałem Sad
jakoś mnie ten wierszyk nie przekonuje ;( jakby mnie ktoś postawił pod scianą,wycelował M-16 i kazał interpretować,to zrobiłbym to naprawdę z dużym trudem.
Twój wiersz grusiu przypomniał mi oczywiście piosenkę Kaczmarskiego - "Poczekalnia". Przypomina mi również rozdział o takim samym tytule z publikacji Gajdy "JK w świecie tekstów".
Widzisz grusiu - Twój wiersz jest o życiu,prawda? O jego pułapkach,niespodziankach itp.? A przynajmniej stara się takim być. Pierwsze dwie strofy są całkiem przyzwoite - nietrudno zrozumieć Twoją intencję,ale ostatni fragment składa Twój utwór w kulkę i wrzuca do kosza. Razi po prostu swoją pretensjonalnością,próbuję wykopać całemu wierszowi głębię,której tej nie ma i NIE POWINIEN mieć. Może odnoszę takie wrażenie dlatego,że masz 15 lat,w swoich wcześniejszych postach mówiłaś o dole,złym humorze itp.
Piosenka Kaczmarskiego też jest o życiu,o dążeniach człowieka. Rozdział Gajdy jest o piosenkach z dworcem w tle. Gdyby Twój wiersz stał się piosenką raczej by się tam nie znalazł. Jest zbyt słaby jako,powiedzmy,tekst egzystencjonalny,nie wytrzymuje porównania z Poczekalnią JK. Jest też zbyt naiwny,zbyt pretensjonalny i zbyt "nierytmiczny",żeby stał się zwykłą piosenką. Chyba nie o taki efekt Ci chodziło?
Tak czy siak,pomysł nie był zły,początek całkiem obiecujący. Parafrazując Kazimierza Wykę recenzującego pierwszy tom poezji Herberta - stawiam na Ciebie także grusiu Smile
Pozdrawiam!
Odpowiedz
Chodzi o to, że "Poczekalni" nie znam jeszcze... Wszelkie podobieństwo jest niezamierzone :oops: Cry
Odpowiedz
grusia napisał(a):Chodzi o to, że "Poczekalni" nie znam jeszcze
no to poznaj Smile poszukaj tekstu na stronie... Ale tu nie tylko o porównanie z Kaczmarskim chodziło,choć przyznaję,że na pewno też wpłynęło na ogólne wrażenie... Mam nadzieję,że Ci mimo wszystko w czymś pomogłem Smile
Pozdrawiam!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości