Witam wszystkich grupowiczów. Mam takie zapytanie czy ktoś wie do jakiego wydarzenia odnosi się data 1788? Ja sądziłem że jest to może pierwsza podróż do Australii tak jak zaczyna się utwór ale chyba się myliłem.
Przepraszam jeżeli pomyliłem dział
Liczba postów: 5,038
Liczba wątków: 264
Reputacja:
2
Jest to wysłanie pierwszych skazańców (Anglia) do Australi, którą odkryto troszkę wcześniej.
Liczba postów: 954
Liczba wątków: 42
Reputacja:
0
08-20-2004, 10:55 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-15-2018, 08:13 PM przez DX.)
fan napisał(a):Witam wszystkich grupowiczów. Mam takie zapytanie czy ktoś wie do jakiego wydarzenia odnosi się data 1788? Ja sądziłem że jest to może pierwsza podróż do Australii tak jak zaczyna się utwór ale chyba się myliłem.
Przepraszam jeżeli pomyliłem dział W XVIII wieku Australia byla wiezieniem. Wladcy europejscy uznali ze skoro gdzies na antypodach odkryto ogramna, odizolowana wyspe, a u nich wiezienia sa przepelnione, wszelkiego rodzaju margines spoleczny mozna tam wyslac. W roku 1788 pierwsza flota skazancow (11 statkow) dotarla do Australii do osady Port Jackon... (zdaje sie ze teraz osada ta Sydney sie nazywa ).
Liczba postów: 64
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
a wiecie ile kosztuje ulgowy na pośpiech W-wa - Łódź?
ciekawa analogia, nie :wink:
Pijmy tanie wino
Zatrzymajmy czas
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
To chyba z ulgą 50 % :>
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 4,748
Liczba wątków: 613
Reputacja:
0
Rysiek napisał(a):a wiecie ile kosztuje ulgowy na pośpiech W-wa - Łódź? a od kiedy Ty pośpiechami jeżdzisz?
Liczba postów: 7,682
Liczba wątków: 130
Reputacja:
1
Rysiek się rozmarzył ...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; "
Liczba postów: 2,726
Liczba wątków: 61
Reputacja:
0
Polecam w tym temacie pracę jednego z forumowiczów. Naprawdę warta przeczytania. Znajdziecie ją tutaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/pomoce/1788.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/pomoce/1788.php</a><!-- m -->
Być wciąż spragnionym - to nektar istnienia.
Liczba postów: 6,575
Liczba wątków: 60
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Otoz w XVIII wieku Australia byla jednym wielkim wiezieniem. Nie takim wielkim! Było tam parę kolonii. Do, zdaje się do 1813r nie przekroczono Gór Błekitych, czyli pasma Gór Wododziałowych
DuchX napisał(a):Wladcy europejscy uznali ze skoro gdzies na antypodach odkryto ogramna, odizolowana wyspe Nie było jakiegoś zgromadzenia władców europejskich. Kolonie karne organizowali w Australii Brytyjczycy. Ale sama praktyka zsyłki niechcianych elementów była praktykowana od dawna w Europie - to fakt. Francuzi zsyłali do Południowej Afryki hugenotów. Hugenoci byli zaś przodkami słynnych Burów.
DuchX napisał(a):W roku 1788 pierwsza flota skazancow (11 statkow) dotarla do Australii do osady Port Jackon... Dotarła do Zatoki Botanicznej odkrytej przez Jamesa Cooka i dopiero w tej zatoce stworzono osadę, którą nazwano Sydney Cove.
Artur napisał(a):do Australi, którą odkryto troszkę wcześniej. to troszkę to jakieś 182 lata,
fan napisał(a):Ja sądziłem że jest to może pierwsza podróż do Australii Nie tyle pierwsza podróż, co pierwsza wyprawa statków brytyjskich ze skazańcami.. Samą Australię w 1606 roku odkryli Holendrzy.
Reputacja:
0
olaff22 napisał(a):Nie takim wielkim! Było tam parę kolonii. Do, zdaje się do 1813r nie przekroczono Gór Błekitych, czyli pasma Gór Wododziałowych Chodziło mi o to, że dla Europy pod koniec XVIII wieku Australia była przede wszystkim więzieniem - nie zaś miejscem do kolonizacji.
olaff22 napisał(a):Nie było jakiegoś zgromadzenia władców europejskich. No nie żartuj... Jesli powiem że ludzkość uznała Adolfa Hitlera za zbrodniarza, to czy znaczy to że odbyło się jakieś zgromadzenie ogółu ludzkości?
olaff22 napisał(a):Dotarła do Zatoki Botanicznej odkrytej przez Jamesa Cooka i dopiero w tej zatoce stworzono osadę, którą nazwano Sydney Cove. Skąd masz te informacje? Z tego co zapamiętałem z kółka historycznego dotarli do istniejącej już osady Port Jackson, przemianowanej później na Sydney.
Reputacja:
0
DuchX napisał(a):Chodziło mi o to, że dla Europy pod koniec XVIII wieku Australia była przede wszystkim więzieniem - nie zaś miejscem do kolonizacji. Nie wiem, czy dla Europy. Raczej tylko dla Anglii.
DuchX napisał(a):Skąd masz te informacje? Z tego co zapamiętałem z kółka historycznego dotarli do istniejącej już osady Port Jackson, przemianowanej później na Sydney. Np. z pracy J. Rckarda "Australia. Historia kultury"
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
Co do Zatoki Botanicznej zgadzam się w 100%, ale jestem przekonany, że konkretne miejsce, w którym założono osadę miało już nazwę - Port Jackson i zostało przemianowane na Sydney cośtam :]
Sprawdzę to oczywiście, być może się mylę.
Reputacja:
0
Port Jackson to była jeden port, a Sydney Cove - drugi. Obecnie Sydney znajduje się - o ile wiem - nad jedną i druga zatoką
[b][color=#000080]Warszawskie bubki, żygolaki
Z szajka wytwornych pind na kupę,
I ty, co mieszkasz dziś w pałacu,
A srać chodziłeś pod chałupę,
Ty, wypasiony na Ikacu -
całujcie mnie wszyscy w dupę.[/color][/b]
Reputacja:
0
03-19-2005, 06:37 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-15-2018, 08:14 PM przez DX.)
olaff22 napisał(a):Port Jackson to była jeden port, a Sydney Cove - drugi. Obecnie Sydney znajduje się - o ile wiem - nad jedną i druga zatoką Istotnie tak jest. ::man::
|