Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Literówki itp.
Kamil napisał(a):Lutrze, a jakiego kryterium użyjesz do ustalenia kanonicznych wersji tekstów? Jeszcze ciekawszą kwestią są wersje widoczne w rękopisach i maszynopisach utworów Jacka. Ale to inny kaliber oczywiście... Ciekawi mnie po prostu kwestia klucza, jaki zostanie użyty w trzeciej wersji Monumentum.
Podstawowym kluczem jest szacunek dla intencji autora. Jeśli funkcjonują dwie wersje to na którąś trzeba się oczywiście zdecydować. Wiele takich sytuacji mam z Jackiem przedyskutowanych. W pozostałych decyduje wykonanie z czasów, kiedy dany utwór był w czynnym repertuarze. Wiadomo, że wersje wczesne albo śpiewane po latach są mniej reprezentatywne. No i przede wszystkim dysponuję maszynopisami wszystkich utworów Jacka - one są wyznacznikiem wersji obowiązującej. Do odstępstw od maszynopisu zawsze musi być jednoznaczny powód.
Kamil napisał(a):Jeśli już dotykam tego tematu - czy planujesz, Lutrze, aby w skład wydania trzeciego weszły teksty przez JK nieopublikowane, a znane (Nad trumną Bieruta etc.)? Czy Kuglarze i wisielcy przewidziani są na osobne wydawnictwo (które marzy mi się już dłuższy czas), czy również wejdą w skład trzeciej Księgi?
Jest o tym w starych postach, na przykład TU:

Libretto Kuglarzy i wisielców, fraszki na pracowników RWE oraz Tunel - to nowe rozdziały, które powinna zawierać antologia w wydaniu trzecim. Jeśli chodzi o wiersze takie jak Nad trumną Bieruta to zgodnie z intencją autora powinno ich nie być, ale oczywiście te, które już zaistniały publicznie, powinny się znaleźć.
Odpowiedz
Chyba znalazłem mały ale ważny dla mnie detal ( bo dotyczy piwa).....

W tekście Mistrz Hieronimus van Aeken z Hertogenbosch zwany Boschem jest

Tu chlusta wino w gębę moją z dzbana w małpiej dłoni,

ja tam słysze piwo

ale może to jakieś omamy bo jestem po 3 piaście
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą
bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu,
a następnie wygra doświadczeniem"
Odpowiedz
Powinno być "piwo".
Odpowiedz
Luter napisał(a):Powinno być "piwo".
Mi się mgliście kojarzą obie wersje w wykonananiach... :niepewny:
Ale "oficjalna" może być tylko jedna Wink

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Mam pytanie dotyczące utworu Chrystus i kupcy, otóż na stronie czytam:

Cytat:Głosu mego nie słychać! Krzyk mój mrze we wrzawie!

a w Raju słyszę:

Cytat:Głosu mego nie słychać! Krzyk mój znikł we wrzawie!

Rozumiem, że to PG się pomylił, czy tak?
"Najgorsze, że trzeba się zabić
Gdy drzewa, gdy morze, gdy maj"
Odpowiedz
Nie. Na stronie jest pierwotna wersja z maszynopisu, a Gintrowski śpiewa poprawioną. Czyli powinno być: "znikł".
Odpowiedz
Dzięki za wyjaśnienie, faktycznie "znikł" lepiej brzmi niż "mrze".

Pozdrawiam!
Odpowiedz
zastanawiałam się, czy założyć nowy temat, czy można to podciągnąć pod "literówki itp".
Chodzi o tekst "Balu u Pana Boga" zamieszczony na stronie (<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/wiersze_alfabetycznie/kaczmarskiego/b/bal_u_pana_boga.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... a_boga.php</a><!-- m -->)
Po pierwsze, na stronie jest tak:
Nie wypił ktoś za blask
Wzrok w parkiet wbił
Gdzie w ciszy gwiazd
Pod niebem ziemia się powoli wyłania
Patrzy pod nogi
W parkiecie żłobi
Znak
Przez który
,

natomiast w "Raju" JK śpiewa tutaj tymczasem (no i tak też logicznie pasuje).
Dalej zaś w tekście na stronie jest tak:
Ktoś z nas nie myśli tak
Nie mówi nic
Byt mu nie w smak

Zaszkodził kawior mu czy głowę ma słabą
Myśl się wysnuwa
I żąda słów a
Tu
Tymczasem
,

natomiast JK śpiewa:
ktoś z nas nie myśli tak
wzrok w parkiet wbił
nie mówi nic,

zaszkodził kawior mu czy głowę ma słabą
patrzy pod nogi
w parkiecie żłobi
znak
przez który

nie wiem, z czego to wynika, może taka wersja "Balu" jest w antologii. Piszę tylko, co zauważyłam. Smile
Odpowiedz
Taka błahostka:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/zapowiedzi/jan_kochanowski.php">http://www.kaczmarski.art.pl/tworczosc/ ... nowski.php</a><!-- m -->
chodzi o to: "...lekarze twierdzą, że dłużej żadnej organizm naszych utworów nie jest w stanie przyswajać..."
Zdaje sie, ze powinno byc "żaden" Smile.
Odpowiedz
Poprawiłem Bosha, Chrystusa i kupców oraz zapowiedź. Kwestia Balu pozostaje otwarta. Bo zdaje się, że na mojej kasecie Raj jest Przez Który.
Odpowiedz
Artur napisał(a):Kwestia Balu pozostaje otwarta. Bo zdaje się, że na mojej kasecie Raj jest Przez Który.
oj Art, bo JK śpiewa "przez który", ale za drugim razem, tuż przed końcówką!
Poza tym tam się więcej nie zgadza, nie tylko jedno "przez który" Big Grin
Ale napisz mgr, a potem się będziem bawić w uzupelnianie czy poprawianie.
Odpowiedz
jodynka napisał(a):Ale napisz mgr
Ja Wam będę piwa stawiać za dopingowanie Arta Wink
Odpowiedz
ann napisał(a):Ja Wam będę piwa stawiać za dopingowanie Arta Wink
To ja poproszę Reeds'a jabłkowego. Wink Artur, do pisania magisterki, marsz!!!!!! Big Grin
Plus Leonardo i Mach
Odpowiedz
Chciałam tylko zauważyć, że są błędnie wpisywane daty na stronie: nie powinno być (np.) '5 maj' tylko '5 maja' i tym podobne, bo nazwy miesięcy odmieniają się. No. I tyle. Smile
Ah, jakbym chciała być jak oni, być jak oni
Ah, jak mi ciąży to, co czuję, to, co wiem
Odpowiedz
koszalinka napisał(a):Chciałam tylko zauważyć, że są błędnie wpisywane daty na stronie: nie powinno być (np.) '5 maj' tylko '5 maja' i tym podobne, bo nazwy miesięcy odmieniają się. No. I tyle. Smile
Na stronie czy na forum?
Odpowiedz
Pytanie brzmi: jak powinno być w Żródle
Cytat:A na ścianach wysokich pasy barw i wyżłobień, tej rzeki historia, tych brzegów -
czy
Cytat:A na ścianach wąwozu pasy barw i wyżłobień, tej rzeki historia, tych brzegów -
?
Na stronie jest "wysokich", w śpiewniku Encore... "wąwozu", a JK śpiewa tak i tak.
Odpowiedz
Powinno być "wysokich".
Odpowiedz
ann napisał(a):Na stronie czy na forum?
Na stronie dotyczącej forum.
Odpowiedz
koszalinka napisał(a):
ann napisał(a):Na stronie czy na forum?
Na stronie dotyczącej forum.
Wada skryptu
Odpowiedz
Artur napisał(a):Kwestia Balu pozostaje otwarta.
W wykonaniu Balu u Pana Boga Jacek się pomylił, choć wybrnął na tyle dobrze, że pomyłka nie jest ewidentna.

Powinno być tak:

BAL U PANA BOGA

Na bankiecie u Pana Zastępów
Wszystko płynie i gra pachnie i lśni
Wygwieżdżony jest strop firmamentów
I w parkietach ze szkła galaktyką skrzy
Stoły pełne arcydzieł stworzenia
Ryb obfitość i miąs owoce i chleb
Usta śmieją się drżą podniebienia
I docenia się to że się jest sługą nieb

A sam Bóg pośród sług gdyby mógł to by śpiewał że
Szał będzie trwał świat się stał więc nalewa i
Rad tworzy ład białych szat i aureol…

Nie wypił ktoś za blask
Wzrok w parkiet wbił
Gdzie w ciszy gwiazd
Pod niebem ziemia się powoli wyłania
Myśl się wysnuwa
I żąda słów a
Tu
Tymczasem

Na bankiecie uśmiechy szerokie
I wiruje wśród ścian piór biały puch
Do nikogo nie staje nikt bokiem
I aż gęsto od słów nieważkich słów
Stwórca poszedł już wprawdzie lecz przecież
Pozostawił nam stół parkiet i świat
W jakimż będzie wspanialej nam świecie
Skoro czeka nas tu wieczysty ład

Póki co wierzyć w to co powiedzą nam oczy nie
Wstyd chwalić byt skoro świt nas otoczył…

Ktoś z nas nie myśli tak
Nie mówi nic
Byt mu nie w smak
Zaszkodził kawior mu czy głowę ma słabą
Patrzy pod nogi
W parkiecie żłobi
Znak
Przez który

Na bankiecie spojrzenia ostrożne
Ważne staje się kto stoi i gdzie
Nie wiadomo skąd myśli bezbożne
Wokół aureol mkną czy chcesz czy nie

Koniec snu bowiem tu już nie będzie spokoju więc
Znów zamęt głów chaos słów paranoja i
Strach bowiem tu już nie będzie spokoju więc
Strach bowiem tu już nie będzie spokoju…

1980
Odpowiedz
ann napisał(a):Wada skryptu
I nic z tym nie można zrobić? Sad( Nie wierzę...
Odpowiedz
koszalinka napisał(a):Chciałam tylko zauważyć, że są błędnie wpisywane daty na stronie: nie powinno być (np.) '5 maj' tylko '5 maja' i tym podobne, bo nazwy miesięcy odmieniają się.
koszalinka napisał(a):
Teoretycznie (chyba) można. Ale czy to jest aż tak istotne? Wink
Bo tak prawdę mówiąc to kupa roboty - ale 1. nie jesteśmy pewni czy by to zadziałało, 2. czas, który byśmy temu poświęcili wolimy przeznaczyć na coś innego Wink
Jeśli komuś to bardzo przeszkadza, zawsze można w preferencjach zmienić format daty (na same cyferki) dSmile

BTW - czy uwagi o forum nie miały iść na priv do nas? Big Grin
Odpowiedz
koszalinka napisał(a):
Pewnie można - napisz tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.phpbb2.pl/forum/">http://www.phpbb2.pl/forum/</a><!-- m --> Big Grin
albo tu: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.przemo.org/phpBB2/forum/">http://www.przemo.org/phpBB2/forum/</a><!-- m --> :agent:

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
W tekście Epitafium dla Sergiusza Jesienina na Stronie jest:
"spoza Oki milczące niebiosa", a powinno być: "spoza okien milczące niebiosa" tak jak jest w maszynopisie i tak jak śpiewa Gintrowski.
[b][i]
Z wiekiem człowiek myślący widzi, że wszystko jest śmieszne i przestaje się rzeczami przejmować.
[/i][/b]
JK
Odpowiedz
Dzięki, Szymon!
Od dawna zastanawiałam się o co chodzi z tą Oką. Okna rozumiem Smile
Jestem egzemplarz człowieka
- diabli, czyśćcowy i boski.
Odpowiedz
Ola napisał(a):Od dawna zastanawiałam się o co chodzi z tą Oką.
Jak to "o co chodzi"?
Cytat:Spoza gór i rzek...
Odpowiedz
Mam do piszących na forum ogromną prośbę. Doskonale zdaję sobie sprawę, że język polski jest językiem trudnym i trzeba włożyć wiele wysiłku, by używać go w słowie pisanym poprawnie. Gdy korzystamy z komputera, mamy jednak szansę poprawić choć część z naszych błędów - otóż na naszym forum tuż obok przycisku 'Wyślij' znajduje się przycisk 'Pisownia'.

Wiem, że emocje często każą nam nasz komentarz wysłać jak najszybciej, jednak proszę, dodajcie w swojej procedurze wysyłania postu wciśnięcie przycisku 'Pisownia'. Gdyby tak rozszerzona procedura była w powszechnym użyciu, nie ujrzałoby światła dziennego na przykład kilka ewidentnych błędów ortograficznych (żadnych tam literówek), które pojawiły się w dzisiejszych postach.

Potencjalnie motywująco dodam, że nawet bardzo mądre zdania, ale zawierające rażące błędy ortograficzne, brzmią mało przekonująco.

Każdemu, a już szczególnie osobom niepewnym jakości własnej ortografii, gorąco polecam rzucenie okiem na stronę Powszechne błędy językowe z Wikipedii.

Pozdrawiam
tjk
Odpowiedz
Oki poprawione
Odpowiedz
Dział zapowiedzi uzupełniony został o wypowiedź na temat wiersza "Świadectwo".

" Piosenka napisana według opowieści jednego z moich rodaków, który przyjechał do Szwecji w maju 82. roku. Opowiadał nam o swoim życiu w ciągu 5 miesięcy stanu wojennego w Polsce. Ku naszemu zdumieniu stwierdził, że było cudownie. Zarabiał na czarnym rynku, pił po nocach, koleżanki były solidarne, a policja głupia i sprzedajna, a na dodatek udało mu się przemycić zdjęcie z demonstracji na zachód, za które spodziewał się dobrze żyć przez jakiś czas. Nie mógł... nie chciał nam powiedzieć jak dostać paszport, ale bardzo chciał się dowiedzieć jak dostać azyl polityczny. Jemu i podobnym poświęcam piosenkę...".
"nawet jeżeli czyjeś sacrum jest dla mnie profanum, to sama kultura osobista, szacunek dla innego człowieka nakazuje mi pewną powściągliwość słowną."
Odpowiedz
W dziale Imprezy, Warszawa czwartek 21.06, A ja ramionami w dół niebo odpycham..." -
piosenki Jacka Kaczmarskiego. Jedna z wokalistek ma na imię Paulina a nie "aulina", tak przynajmniej mi się zdaje.
Odpowiedz