Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O "Murach" w "Rzeczpospolitej"
W dzisiejszym piątkowym wydaniu "Rzeczpospolitej" red. Krzysztof Masłoń opisuje o narodzinach hymnu "Solidarności" czyli o piosence Jacka Kaczmarskiego "Mury". Pozdr.

[ Dodano: 2005-08-05, 11:34 ]
Jak narodził się hymn "Solidarności"

Francuski artysta z okazji 25. rocznicy powstania "Solidarności" zagra 26 sierpnia w Stoczni Gdańskiej fragment "Murów" Jacka Kaczmarskiego - poinformowały, z wyraźną satysfakcją, media. Naprawdę jednak wykona ustęp z utworu "L'estaca", napisanego w 1969 roku przez katalońskiego barda Luisa Llacha.

Pieśń ta, w której w istocie chodzi o pal, a nie o mury, była w Hiszpanii nieformalnym hymnem oporu przeciw reżymowi generała Franco. Dziewięć lat później do muzyki Luisa Llacha polskie słowa napisał Jacek Kaczmarski, tworząc przyszły - znów nieformalny - hymn "Solidarności".

"Mury" dały tytuł pierwszemu programowi, który Jacek, wraz z Przemkiem Gintrowskim i Zbyszkiem Łapińskim, prezentował w1979 roku na wielu koncertach w kraju.

W 1980 roku był to już więc utwór nieźle znany, choć z oczywistych względów nie popularyzowało go radio czy telewizja. Ale też jego wielka sława nie narodziła się od razu podczas strajku w Stoczni Gdańskiej. Być może dlatego, że niedokładnie słuchano wówczas tekstu pieśni, wprawdzie rewolucyjnej, ale mówiącej - jak interpretował utwór Piotr Bratkowski - "o rewolucji zjadającej własnych... rodziców, o buntownikach, idących drogą świeżo obalonych tyranów...".

Zdaniem Jacka Kaczmarskiego nową, niekoniecznie zgodną z autorskim przesłaniem, wymowę tekstu odkrył... Teatr Ósmego Dnia z Poznania.

-W1981 roku moi przyjaciele z tego teatru - opowiadał mi w 1994 roku - aktorzy, wspaniali, myślący ludzie zakrzykiwali puentę "Murów". Wołali: "Mury nie rosną, ale runą, runą!". Nie mam o to pretensji, powiedziałbym nawet, że odczuwam jakąś perwersyjną przyjemność, płynącą z tego, że słowa tej piosenki sprawdziły się. To takie borgesowskie nałożenie się rzeczywistości i literatury. Ktoś mi kiedyś powiedział: "Panie Jacku, to nieprawda, że ludzie nie rozumieją "Murów". Po prostu potrzebowaliśmy czegoś innego, nowego, a że nic nie było pod ręką, więc przerobiliśmy pana piosenkę".

Kaczmarski dziesiątki razy proszony był o przedstawienie autorskiej wykładni tekstu "Murów". Najczęściej uciekał w ogólniki typu: "Człowiek nosi w sobie wiele murów", ale w 1995 roku, w utworze"Testament mój", skonstatował z nutą goryczy:

Przeinaczano moje śpiewki
By się stawały tym, czym nie są.
Tak używano mnie w potrzebie
Aż dziw, że jeszcze mam ciut siebie.

We wrześniu 2000 roku w Krakowie, na wcześniejszym o pięć lat jubileuszu powstania "Solidarności", będący pierwowzorem "Murów" utwór "L'estaca" zaśpiewał sam Luis Llach. Wszyscy czekali wtedy, że na koniec Koncertu Trzech Bardów (Kaczmarski, Llach, Wójtowicz) Jacek wykona swoją wersję "Murów". Nie doczekali się. Kaczmarski zaprezentował "Źródło", "Co się stało z naszą klasą" i wiele innych utworów, ale nie "Mury". Rezygnując ze ścigania się z katalońskim artystą, podkreślił, kto jest twórcą tego hymnu, w którego każdą nutę wpisany jest bunt.

KRZYSZTOF MASŁOŃ
Odpowiedz
Miałem przyjemność być na tym koncercie. Nie pamiętam dokładnie, ale Jacek wspominał coś o tym, że Mury bedą później (Luis Llach) grał na końcu. Nie mniej jednak koncert odbył się w sobotę 2 września 2000r. godz. 20.00, w Ogrodach Krakowskiego Muzeum Archeologicznego. Był to naprawde mile spędzony wieczór, atmosfera wspaniała może z wyjątkiem tego, że troche sztywna (za dużo przedstawicieli władzy).

Pozdrawiam
[i]Nawet drzewa próchnieją przedwcześnie
A przecież istnieją - bezgrzesznie.[/i]
Odpowiedz
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050805/kultura/kultura_a_1.html">http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wyd ... a_a_1.html</a><!-- m -->
[size=75][i]Ciągle mam czarny palec od pisania
I w oczach ciągle coś na kształt płomyka
Poetycznego...stąd mię częsciej wita
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
Miejmy nadzieję, że wreszcie zacznie się w publicznej świadomości odkłamywanie przesłania "Murów"...
in montibus veritas
Odpowiedz
Tomek napisał(a):Miejmy nadzieję, że wreszcie zacznie się w publicznej świadomości odkłamywanie przesłania "Murów"...
Nom miejmy nadzieję Big Grin
A tak się dziś uśmiałem bo mama dopiero dziś pokazała mi ten artykuł w gazecie :lol:

pozdro
Odpowiedz
Coma napisał(a):w utworze"Testament mój",
Big Grin
Odpowiedz
Powinno chyba być:
Krzysztof Masłoń napisał(a):Kaczmarski [...] w utworze"Testament mój",
Nie posądzałbym Comy o taki błąd :wink:

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
Wiecie...a propos odkłamywania "Murów" - z okazji rocznicy "s" usłyszałam w Wiadomościach (Faktach czy czymś takim) stwierdzenie: "Kiedy Jacek Kaczmarski śpiewał że "mury runą", nie myślał chyba nawet, że na ich gruzach wyrosną nowe"...
a w tle "mury"...
Poetą - ten, co widzi, niż co czyta.[/i][/size]
Odpowiedz
To już gdzieś było (nie pamiętam nawet czy na forum, czy na liście :? )
Był nawet link do nagrania.

Pozdrawiam
Zeratul
[size=85][i]Znaczyło słowo - słowo, sprawa zaś gardłowa
Kończyła się na gardle - które ma się jedno;
Wtedy się wie jak życie w pełni posmakować,
A ci, w których krew krąży - przed śmiercią nie bledną.[/i][/size]
Odpowiedz
oj...przepraszam Sad